Women in Data Science România: Inteligenţa artificială va fi utilizată în domeniul protecţiei sociale

F.D.
Miscellanea / 22 martie

Women in Data Science România: Inteligenţa artificială va fi utilizată în domeniul protecţiei sociale

O reformă majoră a Legii cadru a asistenţei sociale, care urmează să se aprobe în martie, va introduce componenta esenţială de digitalizare şi va folosi tehnologii avansate de inteligenţă artificială pentru a optimiza integrarea, accesul la informaţii şi interoperabilitatea instituţiilor, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat această strategie în timpul participării sale la conferinţa internaţională "Women in Data Science", organizată de Universitatea Stanford, 360 Think Tank şi Wolters Kluwer România. În acelaşi context, ministrul a susţinut includerea profesiei de data scientist în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR), ca un angajament al guvernului de a promova competenţele digitale în economia naţională.

"Suntem în plin proces de reformă a sistemului de asistenţă socială. Sunt patru legi pe care, împreună cu specialiştii din domeniu, ONG-urile şi cu cei din sistemul de asistenţă socială, le-am analizat şi am început să lucrăm pe ele. Le-am finalizat, au fost în Guvern, iar acum sunt foarte aproape de finalizarea procesului legislativ. În martie vom avea aprobat pachetul de reformă al asistenţei sociale. Acesta se va baza pe utilizarea digitalizării în serviciile publice şi ne dorim ca facilitarea accesului la serviciile publice, prin digitalizare şi AI, să se finalizeze până la începutul anului 2026", a declarat Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Potrivit ministrului Muncii, noul pachet legislativ (PL-x 8/2024), vine cu două componente esenţiale: un Registru naţional al beneficiarilor de asistenţă socială şi de servicii sociale, precum şi un Registru naţional al furnizorilor de servicii sociale. "Toate acestea pot fi realizate cu ajutorul digitalizării, algoritmilor şi Inteligenţei Artificiale, iar profesia de data scientist va fi elementul cheie în acest ecosistem. Ştiu că în acest moment aceasta nu este în COR. Aveţi sprijinul meu total în demersul de introducere a ocupaţiei de data scientist în COR, cât mai curând", a mai precizat Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Institutul Naţional de Cercetare (ICI) împreună cu 360 Think Tank au depus documentele necesare pentru ca profesia de data scientist să se regăsească în nomenclatorul de meserii.

"Suntem onoraţi de prezenţa doamnei Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, la conferinţa Women in Data Science (WiDS) România. Sprijinul ei pentru introducerea profesiei de data scientist în COR este foarte importantă pentru misiunea pe care ne-am asumat-o. Ţinta WiDS este de a avea 30% femei în acest domeniu, la nivel global. În România patru din zece angajaţi sunt femei, dar în data science raportul este de 1/10. Recunoaşterea profesiei şi adoptarea ei în COR este un pas mic, dar important în acest ecosistem pe care îl construim pentru a facilita accesul femeilor la o carieră în data science", a declarat Mariana Ungureanu, Ambasadoarea WiDS pentru România şi fondatoarea Think Tank-ului 360.

Cea de-a patra ediţie a conferinţei internaţionale "Women in Data Science" (WiDS) România, organizată de Universitatea Stanford, organizaţia 360 Think Tank şi Wolters Kluwer România, a avut tema "The Future of Artificial Intelligence. Opportunities and Challenges." Reprezentanţi ai administraţiei publice, ai mediului academic şi privat, diplomaţi şi specialişti au discutat despre cum poate influenţa folosirea AI dezvoltarea economiei globale şi naţionale.

"Companiile care vor reuşi să îşi dezvolte oamenii în domeniul data science şi să investească în tehnologii AI vor beneficia de acest potenţial imens, se vor diferenţia cu adevărat şi vor fi cele care vor avea succes în viitor. Noi, la OMV Petrom, credem cu tărie că data science este una dintre acele abilităţi absolut necesare. Responsabilitatea noastră este de a pune oamenii pe primul loc şi de a acţiona cu integritate, etică şi respect în tot ceea ce facem. Acum doi ani am început un program de Data Citizen şi sunt foarte mândră de realizările colegilor mei la competiţia WIDS 2024", a subliniat Alina Popa, Director Financiar şi membru al Directoratului OMV Petrom.

35% dintre companiile din lume lucrează deja cu inteligenţa artificială, potrivit IBM, iar nouă din zece organizaţii folosesc AI pentru a le oferi un avantaj ȋn faţa competitorilor, arată un studiu MIT Sloan Management.

"Banca Comercială Română recunoaşte puterea transformatoare a ştiinţei datelor în evoluţia industriei în care activăm şi îmbunătăţirea capacităţii noastre de a servi clienţii cu o eficienţă, securitate şi inovaţie fără precedent. Într-o eră în care datele conduc deciziile, parteneriatul cu Women in Data Science (WiDS) România subliniază, pe de-o parte, angajamentul nostru pentru a continua să facem progrese în serviciile financiare, şi pe de altă parte promovează un mediu inclusiv care celebrează diversitatea. Astfel de iniţiative sunt esenţiale pentru asigurarea unei game diverse de perspective care îmbogăţesc industria noastră. BCR este mândră să susţină WiDS România deoarece, credem că, încurajând şi educând femeile să urmeze cariere în ştiinţa datelor, investim într-un viitor unde inovaţia, incluziunea şi excelenţa conduc drumul", a adăugat Ionuţ Stanimir, Director Executiv Marketing şi Comunicare, BCR.

"Putem confirma faptul că realizarea primei soluţii de Inteligenţă Artificială pentru domeniul juridic din România ne-a asigurat consolidarea poziţiei de lider în această piaţă, confirmând încă o dată faptul că aceasta este strategia câştigătoare. Suntem mândri că această soluţie a fost realizată de specialişti români cu multă pasiune şi curiozitate pentru nou." a declarat Adrian Măntoiu, General Manager Wolters Kluwer România, co-organizator WiDS.

A patra ediţie a conferinţei internaţionale "Women in Data Science" (WiDS) a reunit peste 200 de specialişti în data science, majoritatea femei, din toate colţurile lumii. În cadrul evenimentului a avut loc şi gala de premiere a participanţilor la competiţia Datathon Challenge "Equity in Healthcare", desfăşurată sub egida WiDS, o competiţie internaţională anuală lansată de Universitatea Stanford. România s-a clasat pe locul şase mondial.

"Sunt mândră de performanţa României la competiţia Women in Data Science, la a treia ediţie a Datathonului care a avut loc la începutul acestui an. Locul şase mondial este o realizare importantă. Vă mulţumesc pentru comunitatea pe care aţi creat-o în România", a susţinut Margot Gerritsen, Profesor Emerit la Universitatea Stanford şi Director Executiv WiDS Worldwide, într-un mesaj virtual, în deschiderea conferinţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb