WSJ: Dronele americane sunt prea scumpe şi nu au reputaţie bună în Ucraina

Călin Rechea
Internaţional / 10 aprilie 2024

Călin Rechea

O companie din Silicon Valley, Skydio, a trimis sute dintre cele mai bune drone ale sale în Ucraina pentru a ajuta în lupta contra ruşilor, după cum scrie Wall Street Journal, însă "lucrurile nu au mers bine".

Aparatele au deviat de la traiectoria programată şi s-au pierdut în urma contramăsurilor aplicate de forţele ruseşti.

O soartă similară au avut şi dronele construite de alte companii americane. "Dronele fabricate în America tind să fie scumpe, cu defecţiuni şi greu de reparat, au declarat directori ai companiilor producătoare de drone, soldaţii de pe front, oficiali guvernamentali ucraineni şi foşti oficiali americani din domeniul apărării", se arată în articolul de la WSJ.

Până şi directorul executiv de la Skydio, Adam Bry, a declarat despre propriile drone că "nu sunt o platformă de succes pe linia frontului".

În aceste condiţii, "Ucraina a apelat la produse chinezeşti mai ieftine pentru a-şi completa arsenalul de drone", deoarece "dronele fabricate în SUA sunt fragile şi incapabile să depăşească tehnologia rusească de bruiaj şi de întrerupere a semnalelor GPS".

WSJ scrie că Ucraina a găsit mijloace de aprovizionare cu drone şi componente din China, fabricate în principal de compania SZ DJI Technology.

Mai mult, "dronele americane nu reuşesc să zboare la distanţele anunţate sau să transporte sarcini utile substanţiale", în condiţiile în care adaptarea la noile condiţii trebuie să fie extrem de rapidă.

"Ceea ce zboară astăzi nu va putea zbura mâine", a declarat Georgii Dubynskyi, ministrul adjunct al transformării digitale din Ucraina, pentru WSJ, în condiţiile în care "ciclul de inovare în acest război este foarte scurt".

După cum scrie cotidianul financiar american, "forţele ucrainene consumă aproximativ 10.000 de drone pe lună, pe care nu şi le-ar putea permite dacă ar trebui să cumpere drone americane scumpe".

WSJ scrie că "directorii companiei americane de drone spun că nu au anticipat războiul electronic din Ucraina".

Vina nu este doar a lor. Drona construită de Skydio a fost proiectată în 2019 conform standardelor de comunicare ale armatei americane, dar "restricţiile privind piesele şi testele pentru drone limitează ceea ce pot construi şi cât de repede pot construi", mai arată WSJ, care subliniază că "deficienţele producătorilor de drone din SUA sunt parţial rezultatul răspunsului politic al guvernului american faţă de China".

Departamentul Apărării a impus cerinţe stricte pentru producătorii de drone, inclusiv interzicerea componentelor chinezeşti, ceea ce a făcut mai scumpă şi mai dificilă construirea dronelor mici, conform declaraţiilor preluate de WSJ.

Wall Street Journal mai subliniază că angajaţii Skydio s-au deplasat de foarte multe ori în Ucraina pentru a obţine cât mai multe informaţii, iar acum compania construieşte drone conform specificaţiilor cerute de armata ucraineană, deoarece "specificaţiile Departamentului Apărării sunt rupte de realităţile de pe câmpul de luptă".

Noua dronă de la Skydio, cu indicativul X10, are dispozitive de comunicaţii care pot schimba frecvenţele pentru evitarea bruiajului şi capacitatea de a naviga la altitudini ridicate fără GPS.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. vai....asa ceva!!!! mitul armamentului american se duce la vale....sa nu uitam de celebrele abrams care sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire din prima linie....sunt bune doar unde suportul aerian e total.....in rest, extrem de scumpe si fara eficienta! d-aia complexul militaro-industrial american e in vrie......

    Drone,balonase rachetute scumpe,dar la munitie e si mai si ;

    Munitia 155 marea lipsa a armatei lui Zelenski, 

    trimisa de occident,costa de 8 ori (800 %)mai mult,  

    decat pretul de productie din Rusia, 

    cu asa profit ,razboiul va tine mult si bine

    1. Ucrainenii nu au de ales, nu vor accepta niciodata sclavia, lagarele de concentrare rusesti si ”echipele mortii” ale FSB care vor ucide si vor tortura ”dizidentii” ucraineni din teritoriile cedate de Trump.

      Asa incet si dezamagitor cum functioneaza democratiile, Occidentul tot nu va accepta niciodata ca orice tembel sa-si atace vecinii sub diferite pretexte care vin de la Adolf Hitler. Occidentul nu are de ales, acest atac este o chestiune de viata si de moarte pentru viitorul lumii libere, asa ca Occidentul se adapteaza. 

      La Pearl Harbour japonezii au distrus la sol 316 avioane. Economia americana s-a adaptat rapid la razboi si a produs 40.000 de avioane in 1943 si 80.000 de avioane in 1944. Niciodata Putin nu va putea concura cu Occidentul, nici chiar cu sprijinul partenerului fara limite, Xi Jinping. 

      Asa de ”ieftin” produce Putin munitie de 155 mm incat trebuie sa o importe cu milioanele din Coreea de Nord. 

      In mod tragic, dar inevitabil, razboiul duce la adaptare tehnologica si inovare rapida. Si Rusia s-a adaptat, dar si Ucraina a aratat ca este extraordinar de inovatoare in materie de armament si tehnici de lupta. Ucraina a rezistat pana acum chiar si fara sa faca inca mobilizarea generala a populatiei.

      Dincolo de propaganda si de ”idiotii utili” din Occident, Putin si China stiu ca sanctiunile economice ale Occidentului sunt abia la inceput.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb