X-Trade Brokers: 2010 - anul scumpirii mărfurilor

C.P.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 25 ianuarie 2011

X-Trade Brokers: 2010 - anul scumpirii mărfurilor

Mărfurile au marcat aprecieri puternice în 2010, mai ales în sectorul agricol. Trendul de apreciere riscă să continue şi în prima parte a anului curent, potrivit analiştilor X-Trade Brokers. Preţurile altor mărfuri (metale, bumbac etc.) sunt de asemenea în creştere.

Anul 2010 a adus creşteri importante în sectorul mărfurilor în ansamblu, însă evoluţiile cele mai dinamice s-au înregistrat în domeniul agricol şi al fibrelor naturale, arată analiştii X-Trade Brokers. Potrivit acestora, politica monetară expansionistă a Federal Reserve (care poate fi echivalată cu tipărirea de dolari) a creat temeri inflaţioniste, împin-gând investitorii către achiziţia de active fizice. În plus, perspectivele privind economia SUA au devenit mai optimiste după anunţarea planului de stimulare fiscală agreat de preşedintele Obama. La toate aces-tea s-au adăugat factori de natură fundamentală care au pus presiune pe oferta de mărfuri: cutremurul din Chile care a condus la reducerea producţiei de cupru, inundaţiile sau seceta ce a afectat recoltele din Europa, Asia sau Canada etc., mai arată raportul XTB .

Victor Safta, directorul general al X-Trade Brokers, a declarat: "Speculatorii au detectat tendinţa ascendentă a preţurilor, capitalurile lor amplificând acest trend de creştere justificabil - cel puţin în debutul său - prin factori fundamentali, precum cei enumeraţi anterior. Riscurile majore pot apărea însă în momentul în care speculaţia financiară pură se deconectează de realităţile economice, producând mişcări de o amplitudine greu de controlat".

În 2010, cotaţiile mondiale ale grâului au crescut cu 44,5%, în timp ce porumbul s-a scumpit cu 50%. Inundaţiile recente din Aus-tralia au afectat de asemenea producţia locală de grâu, zahăr şi bumbac. Preţul porumbului a cres-cut din nou după ce Ministerul Agriculturii din SUA a informat că producţia SUA a scăzut cu 4,9% anul trecut, iar stocurile sunt la cel mai coborât nivel din ultimii 15 ani.

China este cel mai mare cumpărător de bumbac, iar ascensiunea clasei de mijloc pune presiune pe stocuri. Recolta chineză a fost afectată de secetă, apoi de ploi prea abundente. Ploile puternice au redus în 2010 producţia de bumbac şi în India şi Pakistan. Preţul bumbacului a cres-cut cu 89,12% anul trecut. "Primele săptămâni ale anului au adus noi aprecieri pentru bumbac, care se tranzacţionează la mai puţin de 2% de nivelurile record atinse în decembrie. Rămâne astfel doar o chestiune de timp până când îmbrăcămintea din fibre naturale se va scumpi, atât la nivel global, cât şi în ţara noastră. Doar întărirea monedei naţionale ar putea atenua astfel din presiunile inflaţioniste, însă stabilitatea relativă a leului în faţa euro şi deprecierea faţă de dolarul american nu permit un asemenea efect de echilibrare", a precizat Victor Safta.

Amatorii de cafea vor resimţi probabil costurile sporite ale "pasiunii" lor şi în 2011, cel puţin în prima parte a anului. După creşterea de anul trecut, perspectivele tehnice arată că trendul ascendent este încă în vigoare.

Cuprul a atins niveluri record în 2010, aprecierea pentru întregul an fiind de 31,98%, mai notează analiştii XTB. Faţă de minimele din decembrie 2008, avansul este de 251,08%. Şi aici, cererea sporită din partea economiilor emergente - în principal China - a pus presiune pe rezervele disponibile. O încetinire a Chinei ar putea limita avansul cererii, însă SUA pot compensa efectul potenţial negativ asupra preţului.

"În condiţiile în care preţurile principalelor produse agricole şi industriale ar continua să crească, presiunile inflaţioniste vor deveni majore. Scumpirea produselor de bază loveşte mai ales în populaţia cu venituri mici, şi acest principiu e aplicabil şi la nivel de ţări, Româ-nia fiind una dintre ţările vulnerabile", precizează Victor Safta. "Trendul de apreciere al mărfurilor agricole riscă să continue şi în prima parte a lui 2011", arată analiştii X-Trade Brokers. Vremea va juca însă un rol esenţial, dar pericolul ar putea fi agravat de o politică monetară foarte permisivă a SUA, continuând astfel să afecteze încrederea în dolar, atrăgând în acelaşi timp speculatorii. "Pe de altă parte, nu trebuie exclus scenariul unor îmbunătăţiri la nivel mondial dacă anumite condiţii se vor concretiza- un eventual context climatic mai stabil, limitarea stimulului monetar în SUA, corecţiile masive la care ar putea fi expuse unele pieţe unde < entuziasmul > speculatorilor atinge cote extreme etc. Toate aces-tea ar putea genera un context de volatilitate majoră în 2011 pe piaţa de mărfuri, preţurile înregistrând variaţii semnificative", a arătat Victor Safta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb