X-TRADE BROKERS: Problemele cu adevărat grave vor apărea în perioada următoare

(C.P.)
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 octombrie 2009

Românii vor fi nevoiţi să taie dramatic dintre alimente de pe lista de cumpărături, din cauza creşterii şomajului şi a preţurilor.

Românii vor fi nevoiţi să taie dramatic dintre alimente de pe lista de cumpărături, din cauza creşterii şomajului şi a preţurilor.

BNR va trebui să intervină pentru "a ţine în frâu" cursul de schimb

Evoluţia cursului de schimb al leului va avea efecte greu de suportat atât de către populaţie, cât şi de către sectorul privat, în cazul în care nu va fi ţinut în frâu, este de părere Victor Safta, directorul sucursalei din Româ­nia a X-Trade Brokers.

Criza ar fi trebuit să determine scăderea preţurilor, pentru a stimula consumul şi achiziţiile, fapt care s-a şi întâmplat în principal în sectorul imobiliar şi în industria auto, însă, incertitudinea locurilor de muncă şi dificultatea de a accesa finanţările necesare au anulat, practic, acestor evoluţii, se arată într-un raport al casei de brokeraj.

Analiştii de la X-Trade Brokers subliniază că, în ceea ce priveşte sectoarele de activitate, criza dinspre bunuri de folosinţă îndelungată şi industrie grea, către produse non-food, urmând apoi să cel mai puternic indus­tria alimentară în cursul anului viitor, când, din cauza creşterii şomajului şi a preţurilor, românii vor fi nevoiţi să taie dramatic dintre alimente de pe lista de cumpărături.

"Puterea de cumpărare a populaţiei este într-o scădere vertiginoasă şi, în plus, trebuie observat că, dacă în prima jumătate a anului în curs, majoritatea firmelor care au intrat în faliment au fost cele mici, în ultima vreme aflăm din ce în ce mai des despre firme de renume din România care îşi anunţă insolvenţa; în opinia mea, încă nu am ajuns nici măcar aproape de punctul cel mai de jos al crizei, iar problemele cu adevărat grave vor apărea în perioada următoare şi în prima jumătate a anului viitor", a precizat Victor Safta.

Domnia sa mai consideră că o monedă naţională aflată într-un puternic proces de depreciere ar fi dată economiei. "Ne aşteptăm ca Banca Naţională să intervină constant pentru a susţine leul... atât cât va putea şi va avea resurse", a declarat domnul Safta.

Analiştii de la X-Trade Brokers sub­liniază că evoluţia crescătoare a preţurilor nu se datorează exclusiv factorilor interni, ci este susţinută de un întreg context internaţional. Deocamdată, preţul carburanţilor este la un nivel destul de mic, deoarece preţul petrolului se calculează în USD, iar moneda americană este extrem de faţă de Euro, arată analiştii citaţi.

"Pentru acest lucru trebuie , între altele, politicii monetare americane: în urmă cu circa un an, Banca Naţională a Statelor Unite a scăzut dobânda la care împrumuta alte bănci la un nivel record de doar 0,25%, fapt ce a contribuit la creşterea cantităţii de dolari pe piaţă şi deci la o scădere a cursului acestuia faţă de euro, moneda de referinţă în România", este de părere Victor Safta. Domnia sa a mai adăugat: "Odată cu revigorarea economiei SUA însă - ce va fi resimţită în orice caz în anul viitor - dolarul va deveni mai puternic faţă de euro şi, acest fapt, cumulat cu relansarea multora dintre economiile lumii, va conduce, în mod clar, la creşterea dramatică a preţului petrolului. După cum se vede situaţia în momentul de faţă, economia româneas­că nu cred că va fi pregătită să facă faţă anul viitor unui preţ al petrolului care va tinde sau va atinge un nivel de trei cifre", spune Victor Safta.

În plus, organizaţiile internaţionale previzionează o creştere globală a preţurilor produselor alimentare, ca urmare a creşterii preţurilor la producători cu circa 10-20% în 2010, fapt cauzat de trei factori: scumpirea combustibilului, cererea crescătoare pentru biodiesel (care determină reorientarea fermierilor către acest tip de culturi în dauna produselor agricole pentru industria alimentară) şi, res­pectiv, schimbările climatologice care pot afecta o serie de culturi.

Agricultura - şansa noastră

"Agricultura poate fi în 2010 pentru România: condiţia de bază pentru a asigura preţuri ale alimentelor suportabile pentru populaţie şi pentru a stopa declinul industriei alimentare şi al celor conexe este susţinerea agriculturii, creşterea producţiei agricole cu cerere pe piaţă şi scăderea dependenţei de produsele importate, care se platesc în Euro şi vor fi aduse cu mari costuri din ce în ce mai mari", subliniază Victor Safta.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb