XTB ROMÂNIA: Listarea Porsche AG - implicaţii după debutul pe bursă

F.D.
Piaţa de Capital / 28 septembrie 2022

Listarea Porsche AG - implicaţii după debutul pe bursă

Evaluarea Porsche AG a înregistrat o creştere de la an la an a veniturilor din vânzări şi a marjei de profit operaţional, ceea ce este o realizare semnificativă în faţa unui mediu de piaţă dificil. Un potenţial factor de risc ar putea fi evaluarea, care, reprezentând aproape 80% din evaluarea Volkswagen în ansamblu, pare excesivă, se arată în analiza casei de brokeraj XTB, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, segmentul de maşini sport premium, în care Porsche AG are o poziţie stabilă, pare a fi relativ imun la efectele încetinirii economice şi a creşterii inflaţiei şi, prin urmare, acţiunile companiei pot avea potenţial de creştere pe termen lung. Acestea vor fi disponibile în oferta XTB în ziua IPO-ului.

Porsche AG, celebrul producător al emblematicului model 911, se listează la bursă. IPO-ul planificat este aşteptat să aibă loc pe 29 septembrie. Ce ştim despre acesta? Poate fi atractiv pentru investiţii?

Ce ştim despre IPO-ul Porsche?

Listarea va include un element simbolic. Potrivit site-ului, acesta va implica 911 milioane de acţiuni Porsche AG (un omagiu adus celui mai cunoscut model produs de conglomerat). Volumul va fi împărţit 50/50, adică 455,5 milioane de acţiuni preferenţiale şi 455,5 milioane de acţiuni comune.

Perioada de subscriere a început pe 20 septembrie.

Vestea este favorabilă acţiunilor Volkswagen şi Porsche SE, care au avansat pe fondul informaţiilor. Volkswagen se aşteaptă ca veniturile din IPO şi vânzarea acţiunilor comune să ajungă la peste 19 miliarde de euro.

Trebuie subliniate câteva ştiri notabile:

Porsche SE (PAH3.DE) şi Porsche AG, care este afectată de IPO, nu sunt aceeaşi companie. Porsche SE este o deja companie listată, controlată de familia Porsche-Piech şi este cel mai mare acţionar al Volkswagen. Porsche AG este un producător de maşini sport şi face parte din Grupul Volkswagen, iar acţiunile sale sunt afectate de IPO.

IPO-ul include 25% acţiuni preferenţiale fără drept de vot. Jumătate din acest pool va fi cumpărat de Porsche SE cu o primă peste preţul IPO de 7,5%. Restul de 12,5% din acţiunile preferenţiale vor fi oferite investitorilor.

Subscrierile pentru acţiuni au început marţi, 20 septembrie.

Acţiunile preferate ale producătorului urmează să fie oferite investitorilor la un preţ cuprins între 76,5 EUR şi 82,5 EUR.

Acţiunile comune nu vor fi listate şi vor rămâne în posesia Volkswagen, ceea ce înseamnă că aceasta va rămâne acţionarul cu putere de control al companiei după ce Porsche AG se va lista la bursă.

După cum a raportat Bloomberg, Grupul Volkswagen (VW.DE) se aşteaptă ca evaluarea companiei să ajungă la 75 de miliarde de euro, ceea ce i-ar oferi o sumă echivalentă cu aproape 80% din evaluarea Volkswagen.

Acţiunile comune vor avea drept de vot, în timp ce acţiunile preferenţiale nu vor beneficia de acest drept. Aceasta înseamnă că cei care investesc după IPO vor deţine acţiuni la Porsche AG, dar nu vor avea niciun cuvânt de spus cu privire la modul în care este administrată compania.

Porsche AG va rămâne sub un control semnificativ atât al Volkswagen, cât şi al Porsche SE, iar partea flotantă va include doar o fracţiune din toate acţiunile şi nu va oferi niciun drept de vot. Acest lucru va face dificil pentru orice investitor să-şi construiască o cotă semnificativă în companie sau să impulsioneze schimbarea. Beneficiul acestei abordări este de reducere a riscului de volatilitate cauzat de mişcările speculative ale investitorilor de retail.

De ce s-a hotărât Volkswagen să ofere Porsche?

Deşi Volkswagen este cunoscut în întreaga lume, compania este formată dintr-un număr de mărci care variază de la maşini economice, cum ar fi Skoda, până la mărci premium precum Lamborghini, Ducati, Audi şi Bentley.

Dintre aceste mărci, Porsche AG a fost una dintre cele mai de succes, concentrându-se pe calitate şi servind topul pieţei.

Deşi Porsche a reprezentat doar 3,5% din toate livrările efectuate de Volkswagen în 2021, marca a generat 12% din veniturile totale ale companiei şi 26% din profitul operaţional.

Cât valorează Porsche AG?

La scurt timp după ce Volkswagen şi-a anunţat planurile de IPO, evaluarea Porsche AG s-a situat în jurul a 90 de miliarde de euro.

Astăzi, valoarea a scăzut undeva între 65 şi 85 de miliarde de euro, din cauza unei schimbări semnificative a condiţiilor pieţei.

Volkswagen însuşi vizează o evaluare în intervalul 70,1 - 75,1 miliarde de euro. Acest lucru nu schimbă faptul că va fi în continuare unul dintre cele mai mari IPO-uri din istoria Germaniei.

Cum se compară evaluarea Porsche AG cu cea a competitorilor săi?

Presupunând chiar şi limita superioară a estimărilor pentru evaluare, aceasta ar fi totuşi mai mică decât cea a producătorului de maşini de lux Ferrari, conform criteriilor de referinţă.

Evaluarea Porsche în intervalul de 65-85 de miliarde de euro ar echivala cu un raport EV/EBITDA proiectat în 2023 de 8,5-11,3 şi un P/E de 12,6-16,5, potrivit unei persoane asociate cu gestionarea procesului IPO.

Prin comparaţie, Mercedes este evaluat la un raport estimat EV/EBITDA pentru 2023 de 1,54, BMW la 6,34 şi Ferrari la 18,55.

În mod similar, raportul P/E proiectat pentru 2023 pentru Mercedes este de 4,96, pentru BMW 5,14 în timp ce Ferrari este evaluat la 33,12.

Evaluarea comparativă a companiilor conform datelor Bloomberg din 26.09.2022:

Volkswagen a declarat că intenţionează să plătească 49% din totalul veniturilor brute din listare către acţionari, sub forma unui dividend special, şi să folosească restul pentru a investi în companie şi a implementa o nouă strategie.

Potrivit HSBC, o evaluare de 70-75 de miliarde de euro poate fi exorbitantă (aceasta ar reprezenta aproape 80% din evaluarea Volkswagen în ansamblu). Potrivit analiştilor, o cifră în intervalul 44,5 - 56,9 miliarde de euro este mai plauzibilă.

Cum evoluează Porsche din punct de vedere financiar?

Compania şi-a crescut vânzările şi profiturile pentru cel puţin trei ani consecutiv, iar în 2021 a generat peste 30 de miliarde de euro în vânzări şi peste 5 miliarde de euro în profit operaţional (EBIT).

Compania a înregistrat o creştere constantă a veniturilor cu o marjă operaţională în creştere, care este, de asemenea, cu mult peste cea a concurenţilor.

Porsche AG are în prezent şase modele de bază disponibile. Acestea includ maşinile sport 718 şi 911, maşina sport electrică Taycan, maşina de lux Panamera şi SUV-urile Macan şi Cayenne.

Compania a înregistrat o creştere constantă a producţiei.

În 2021, Porsche a produs peste 300.000 de vehicule, un nou record pentru companie, după o creştere constantă a producţiei în ultimii ani, se mai arată în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb