Acest an va fi unul excelent pentru culturile de primăvară, datorită stratului de zăpadă care a acoperit, zilele trecute, întreaga ţară, ne-a spus ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, în cadrul unui interviu: "Anul acesta va fi unul excelent şi pentru porumb, şi pentru floarea-soarelui şi pentru tot ce se va semăna în martie-aprilie. Vă spun fără niciun fel de reţinere, acum, când avem stratul de zăpadă de aproape 40 de centimetri pe cea mai mare parte a ţării. Mai ales că zăpada a căzut peste terenul neîngheţat, deci apa nu se va scurge, se va acumula în sol. Rezerva de apă se reface exact cum ne-am dorit. Ceea ce se întâmplă acum reprezintă perspectivele primăverii. Eu am fost optimist şi în toamnă, nu numai din punctul de vedere al ministrului sau a politicianului, ci din punctul de vedere al tehnicianului".
Domnia sa ne-a precizat că seceta din toamna anului trecut nu este o excepţie: "Seceta de toamnă este prezentă întotdeauna în România. Din această cauză, ani de zile rapiţa nu a fost cultivată la noi, pentru că perioada august-septembrie este, de cele mai multe ori, o perioadă secetoasă".
Seceta din toamnă este anihilată în totalitate de zăpada din aceste zile, ne-a asigurat ministrul de resort, care s-a arătat convins că "după ce se va topi zăpada câmpul va arăta altfel". Pierderile principale din toamnă au fost, potrivit domniei sale, la rapiţă şi la unele culturi furajere care se sea-mănă la sfârşit de august, însă acestea pot fi refăcute foarte uşor în primăvară: "Şi la rapiţă sunt nişte soiuri şi hibrizi de primăvară care dau producţie de peste trei tone la hectar, respectând anumite norme de tehnologie. În primul rând că zăpada e aşezată pe teren neîngheţat, ceea ce înseamnă că evoluţia culturilor sub zăpadă va fi pozitivă".
"Rapiţa, care nu este pregătită de iernare, a evoluat destul de bine. Dacă gerul ar fi venit în decembrie, cred că nu rămânea un hectar de rapiţă în anul acesta. Aşa, sunt speranţe să fie în jur de 150.000 de hectare de rapiţă în cultură, în 2012. S-au pierdut circa 100.000-150.000 de hectare dintre cele însemânţate, dar tot atâtea se pare că vor rămâne în cultură".
Precipitaţiile căzute zilele acestea sunt suficiente, în acest moment, pentru culturile de grâu, a mai adăugat oficialul din agricultură, care ne-a declarat: "Mă voi pronunţa la mijlocul lui februarie despre cum va fi anul. Pentru că aşteptam acest element determinant în producţia agricolă. Orice agronom, nu trebuie să fi un bun agronom, ştie că toate ele-mentele tehnice le faci în funcţie de cantitatea de apă acumulată în sol de la întâi octombrie la întâi aprilie, ori noi eram în decembrie când discutam de marea secetă, de mari probleme".
Potrivit domniei sale, putem avea o producţie de grâu de şase tone la hectar chiar dacă acesta răsare în februarie. Important este ca agricultorii să completeze lipsurile în mod tehnic, stimulând particularităţile biologice, însă cu riscul unor costuri suplimentare.
1. MAMA OMIDA
(mesaj trimis de ioan .L. în data de 27.01.2012, 13:31)
Doar mama omida ar mai fi putut da asa o prognoza!!! MAI st.zone mari cu dificit de apa iar citeva zile cu arsita la vara arputea compromite rec.aproape facuta!!!ASA CA...mai e mult pana DEPARTE..dom" ministru!!!!!