Zeci de ingineri ai Facebook au spionat utilizatorii platformei prin accesarea datelor personale ale acestora

G.U.
Companii / 15 iulie 2021

Zeci de ingineri ai Facebook au spionat utilizatorii platformei prin accesarea datelor personale ale acestora

Între ianuarie 2014 şi august 2015 Facebook a concediat 52 de angajaţi care au exploatat datele utilizatorilor în scopuri personale, potrivit unei copii a cărţii "An Ugly Truth: Inside Facebook's Battle for Domination" consultate de jurnaliştii de la Insider, transmite HotNews.ro.

Un inginer al Facebook a abuzat de datele la care avea acces pentru a da de urma unei femei care l-a părăsit după o ceartă, potrivit cărţii.

Inginerul, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a accesat datele pentru a "confrunta" femeia care a plecat din camera de hotel pe care cei doi o împărţeau în timp ce erau în concediu în Europa. Bărbatul a reuşit să afle locaţia femeii care s-a cazat la un alt hotel.

Un alt inginer al companiei a folosit accesul la date pentru a afla informaţii despre o femeie cu care ieşise la o întâlnire şi care apoi nu i-a mai răspuns la mesaje.

Acesta a avut acces în sistemele companiei la "ani de conversaţii private cu prietenii pe Facebook messenger, evenimentele la care a participat, fotografiile urcate pe platformă (inclusiv cele pe care le-a şters), postări la care comentase şi pe care făcuse click", potrivit cărţii.

Autorii afirmă de asemenea că, prin intermediul aplicaţiei Facebook instalate de femeie pe telefon, inginerul a putut să vadă în timp real unde se află.

"Bunăvoinţa angajaţilor"

Angajaţii Facebook au primit acces la datele utilizatorilor pentru a "tăia din birocraţia care îi încetinea pe ingineri", susţine cartea.

"Nimic altceva decât bunăvoinţa angajaţilor nu îi oprea din a abuza accesul pe care îl aveau la informaţiile private ale utilizatorilor", au scris autorii Sheera Frenkel şi Cecilia Kang în carte.

Aceştia au adăugat că majoritatea angajaţilor care au abuzat de dreptul la acces au verificat doar informaţii însă câţiva nu s-au oprit la atât, transmite HotNews.ro.

Majoritatea inginerilor care au exploatat dreptul la acces au fost "bărbaţi care se uitau pe profilurile de Facebook ale unor femei de care erau interesaţi", afirmă cartea.

Facebook a declarat pentru Insider că a concediat angajaţii care au accesat datele utilizatorilor în scopuri personale.

"Începând cu 2015 am continuat să ne îmbunătăţim instruirea angajaţilor, detectarea abuzurilor şi protocoalele de prevenţie. Continuăm de asemenea să reducem nevoia ca inginerii să acceseze anumite tipuri de date", declară Facebook într-un comunicat remis Insider.

"În antiteză cu ADN-ul lui Mark"

Mark Zuckerberg, fondatorul şi CEO-ul companiei, a fost informat despre problemă în septembrie 2015 când Alex Stamos, directorul de securitate al Facebook de la momentul respectiv, a adus problema în discuţie cu acesta.

Într-o prezentare făcută pentru Zuckerberg şi directorii companiei Stamos a afirmat că inginerii au abuzat de accesul la sistem "aproape în fiecare lună", potrivit cărţii care afirmă că la momentul respectiv peste 16.000 de angajaţi ai Facebook aveau acces la datele private ale utilizatorilor.

Stamos a sugerat limitarea accesului la date la mai puţin de 5.000 de angajaţi şi la sub 100 în cazul datelor deosebit de sensibile precum parolele. Acesta a propus introducerea unor formulare pentru angajaţii care vor să acceseze date private însă măsura nu a fost bine primită de directorii Facebook.

Zuckerberg a afirmat însă că modificările sunt "o prioritate de top" şi l-a însărcinat pe Stamos să găsească o soluţie în decurs de un an, notează sursa citată.

Însă schimbările care ar fi limitat colectarea de date erau "în antiteză cu ADN-ul lui Mark", a declarat un angajat al Facebook pentru autorii cărţii.

"În diferite momente din istoria Facebook existau căi care puteau fi alese, decizii care puteau fi luate, care ar fi limitat sau chiar redus datele utilizatorilor pe care le colectam", a mai afirmat acesta.

"Încă de dinainte de a merge cu acele opţiuni la el (Zuckerberg), ştiam că aceea nu este o cale pe care o va alege", a adăugat angajatul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb