Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut membrilor Consiliului de Securitate al ONU să oblige Rusia să facă pace cu Ucraina şi a denunţat Iranul şi Coreea de Sud drept "complici" în războiul din ţara sa, relatează News.ro.
"Rusia nu poate decât să fie constrânsă la pace şi este exact ceea trebuie să facem, să constrângem Rusia la pace", a declarat el.
Volodimir Zelenski urmează să-i prezinte omologului său american Joe Biden şi Congresului, la Wasghington, detaliile "planului (său al) păcii" care să pună capăt invaziei Ucrainei de către Rusia.
Preşedintele ucrainean a arătat cu degetul Iranul şi Coreea de Nord, pe care le-a acuzat că ajută maşina de război rusă în Ucraina.
"Rusia nu are niciun motiv legitim, absilut niciunul, să facă din Iran şi din Coreea de Nord complici de facto la războiul criminal din Europa, cu armele lor care ne omoară, care ucid ucraineni", a tunat şeful statului ucrainean, care a devenit şef de război după invazia Ucrainei în februarie 2022.
Cel puţin trei persoane au fost ucise marţi, iar alte peste 30 au fost rănite într-un nou atac rus vizând un cartier rezidenţial din Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, vizat cu regularitate de atacuri, potrivit autorităţilor ucrainene.
În urma intervenţiei lui Volodimir Zelenski, el a a acuzat ţările din Occident de faptul că vor să abată atenţia de la adevăratele mize ale internaţionale insistând asupra problemei ucrainene.
"Ţările occidentale nu s-au putut împiedica să otrăvească din nou atmosfera, încercând să ocupe timpul de antenă cu chestiunea repetată a Ucrainei", a acuzat ambasadorul rus Vasili Nebenzia.
În această sesiune a Consiliului de Securitate al ONU, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a somat comunitatea internţaională să acţiuneze pentru a denunţa ajutorul militar pe care Teheranul şi Phenianul îl oferă Moscovei, sublininnd că acest sprijin consolidează capacitatea lui Vladimir Putin de a-i face pe civilii ucraineni să sufere.
Volodimir Zelenski a luat cuvântul în contextul în care toată atenţia lumii se concentrează în principal asupra conflictului din Orientul Mijlociu între Israel şi Hezbollah.
Însă şeful statului ucrainean vrea să păstreze Războiul din Ucraina în centrul dezbaterilor internţaionale.
China, reprezentată de Wang Yi, a reafirmat că nu participă la conflict şi că susţine pacea.
Beijingul a respins acuzaţii potricit cărora oferă susţinere Moscovei şi denunţă tentative americane de a-i murdări reuputaţia.
Noul ministrul francez de Externe a reiterat susţinerea "de neclintit" a Kievului de către Franţa. El a insistat asupra faptului că un acord de pace nu poate însemna capitularea Uceainei în faţa agresiunii ruse şi că trebuie să aibă la bază respectarea dreptuluiinternţaional şi integritatea teritorială a Ucrainei.
Preşedintele ucrainean a anunţat în cadrul reuniunii organizarea unui al doilea "Summit al Păcii", după cel din iunie, în Elveţia, la care China, India şi Brazilia urmează să fie invitate.
El şi-a exprimat încrederea în faptul că Charta ONU va fi până la urmă aplicată pentru a pune capăt războiului.
Washingtonul pregăteşte un ajutor militar destinat Ucrainei în valoare de 375 de milioane de dolari.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2024, 00:12)
Dupa ce a luat 400 miliarde euro si arme de la occident,
acuma vrea ca altcineva să "constrângă" Rusia la pace,
mamal, dar bun afacerist e actorasul planetar
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2024, 10:31)
Ce conteaza cine o face, daca o face? Sau nu mai esti asa pacifist?