Comisia juridică a Parlamentului European ar trebui să transmită, astăzi, către preşedintele David Sassoli, decizia privind comisarul european desemnat pentru transporturi, Rovana Plumb.
În ciuda prevederilor clare ale Condului de conduită pentru comisarii europeni şi ale procedurii existente între Comisia Europeană şi Parlament, care arată că în cazul Rovanei Plumb ar exista un potenţial risc privind un conflict de interese cu privire la împrumuturile contractate de către aceasta, atât preşedintele comisiei JURI, cât şi preşedintele Legislativului european au pasat, de la unul la celălalt, luarea unei decizii ferme.
Lucy Nethsingha, preşedintele comisiei JURI, în scrisoarea adresată preşedintelui Parlamentului European susţine că există îngrijorări cu privire la Rovana Plumb deoarece nu se ştie cum va înapoia, în mod deschis şi trans-parent, împrumutul primit de la o persoană fizică şi există o îndoială serioasă asupra faptului că Rovana Plumb îşi poate exercita rolul de comisar european pe Transporturi. Dar comisia JURI nu propune nicio măsură, ci aşteaptă ca decizia în privinţa Rovanei Plumb să fie luată de preşedintele Parlamentului European şi de preşedintele desemnat al viitoarei Comisii Europene.
La rând său, David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, consideră că, în conformitate cu articolul 2 paragraful 2 din anexa VII la Regulamentul de procedură, procedura de numire a comisarului desemnat Rovana Plumb este suspendată. Cu toa-te acestea, şeful Legislativului european menţionează, în scrisoarea adresată comisiei JURI: "În conformitate cu articolul 2 alineatul (3c) din anexa VII la Regulamentul nostru de procedură, JURI ar trebui să precizeze ce măsuri recomandă în această etapă. Prin urmare, v-aş fi recunoscător dacă aţi preciza măsurile pe care le va lua JURI pentru rezolvarea unui conflict de interese real sau potenţial sau dacă va concluziona că Rovana Plumb, comisarul desemnat, nu este în măsură să îşi exercite funcţia în conformitate cu tratatele şi Codul de Conduită. În ultimul caz, m-aş adresa apoi preşedintelui desemnat al Comisiei pentru a evalua măsurile suplimentare pe care intenţionează să le ia". Termenul stabilit de David Sassoli pentru aceste măsuri se împlineşte astăzi, la prânz.
Corespondenţa de mai sus dintre cei doi membri importanţi ai Parlamentului European le-a dat aripi susţinătorilor Rovanei Plumb, care afirmă că aceasta nu a încălcat Codul etic şi de conduită al comisarilor europeni şi că are şanse intacte să ocupe funcţia de comisar european al transporturilor.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu renunţă la nominalizarea Rovanei Plumb pentru postul de comisar european, că aceasta are, în continuare, susţinerea sa necondiţionată şi că speră ca în Comisia Juridică să se ajungă la un răspuns pozitiv.
Viorica Dăncilă precizează că "tot ceea ce au făcut membrii partidelor de opoziţie în ultimele zile a fost să arate întregii lumi o Românie dezbinată, scindată între interesul ţării şi interesele mărunte, meschine ale unor grupări", "au proiectat o Românie măcinată de ură, mize şi lupte şi au uitat de români, aşa cum fac zi de zi, de mai bine de un an".
La rândul lor, europarlamentarii români, membri ai Grupului S&D din Parlamentul European, o susţin "cu fermitate" pe Rovana Plumb, candidatul desemnat al României pentru func-ţia de comisar european pentru transporturi.
Ei consideră că "Rovana Plumb se află într-o situaţie fără precedent creată în urma unor jocuri politice de culise, care au aruncat procesul de validare a candidaturii sale în zona confuziei procedurale".
Deputaţii PSD din Parlamentul European menţionează că, potrivit Regulamentului de Procedură, Comisia Juridică ar fi trebuit să ofere o serie de recomandări care să ajute candidatul să rezolve eventualele neclarităţi.
"Recomandările pot merge până la a i se indica respectivului candidat să renunţe la bunurile sau acţiunile care ar crea posibile conflicte de interese sau să găsească soluţii financiare pentru a stinge un posibil conflict. În ultimă instanţă, Comisia JURI poate să sugereze chiar schimbarea portofoliului. Niciunul dintre aceşti paşi nu s-a parcurs până în acest moment. În consecinţă, şedinta de luni(n.r.- astăzi) a Comisiei poate aduce toate lămuririle necesare în cazul comisarilor desemnaţi din partea României şi Ungariei", afirmă europarlamentarii PSD.
Cu toate acestea, preşedintele Klaus Iohannis şi partidele de opoziţie - PNL, PMP, USR, UDMR şi Pro Româ-nia - consideră că premierul Viorica Dăncilă ar trebui să propună o altă persoană pentru funcţia de comisar european al transporturilor, după ce se va consulta cu şeful statului şi cu Parlamentul de la Bucureşti.
Amintim că la mijlocul săptămânii trecute, comisia JURI a decis cu 17 voturi pentru şi 5 împotrivă că în cazul Rovanei Plumb există un risc potenţial privind intervenţia unui conflict de interese cu privire la un împrumut în valoare de 800.000 lei contractat de la o persoană fizică şi nerambursat. Cu unanimitate de voturi, membrii aceleeaşi comisii au decis să anunţe preşedintele desemnat al Comisiei Europene cu privire la această situaţie care, din punctul lor de vedere, ar împiedica-o pe Rovana Plumb să îşi exercite, în bune condiţii de integritate, mandatul de comisar european.
Certt este că, în conformitate cu dis-poziţiile Codului etic şi de conduită al comisarilor europeni, Rovana Plumb era obligată să treacă în declaraţia de interese financiare depusă la organismele europene toate tranzacţiile financiare mai mari de 10.000 de euro, cu excepţia celor luate pentru achiziţionarea unui imobil. Cu privire la împrumutul de 800.000 de lei, Plumb a susţinut că a fost luat pentru cumpărarea unui imobil, dar nu a prezentat dovezi în acest sens. Suspiciunea membrilor comisiei JURI a apărut în momentul în care au constatat că Rovana Plumb a sponsorizat ulterior împrumutului luat, cu exact aceeaşi sumă campania PSD pentru alegerile europarlamentare ce au avut loc la 26 mai 2019. Banii respectivi nu s-au mai întors la Rovana Plumb, deoarece Autoritatea Electorală Permanentă a refuzat, din motive legale, să restituie către PSD suma de 3,3 milioane lei cheltuită în această primăvară. Liderii social-democraţi au anunţat că, pentru recuperarea acestei sume, vor iniţia o acţiune în instanţă împotriva deciziei Autorităţii Electorale Permanente. Dar acest proces poate dura mai mult timp, perioadă în care suspiciunile celor din comisia JURI nu vor putea fi înlăturate.
Europarlamentarul Siegfried Mureşan afirmă că, pentru social-democraţi, "legăturile dintre membrii clanului sunt mai importante decât reputaţia internaţională a României" şi consideră că avem nevoie de un premier care să "pună ţara înainte de toate".
Afirmaţiile lui Mureşan au fost postate de acesta, ieri, pe pagina sa oficială de Facebook. Reacţia europarlamentarului vine după ce prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat că o susţine în continuare necondiţionat pe Rovana Plumb pentru funcţia de comisar european.
1. Cum sa ajunga
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 30.09.2019, 15:03)
un infractor comisar european! Pesedeii astia infractori n-au urma de rusine, n-au urma de bun simt. Considera ca totul li se cuvine, chiar daca cererile lor sunt bazate pe cele mai grosolane si primitive minciuni.
Greu de inteles cum un partid care primeste de la stat subventii de zeci de milioane mai are nevoie de sponsorizarea cuiva.
Ce rost mai au aceste subventii daca jaful continua?