Titlurile "Zimtub" Zimnicea (simbol ZIM) s-au apreciat cu 64,22%, în perioada 9 septembrie - 11 octombrie, reprezentând cea mai bună opţiune de investiţie.
Pe data de 18/19 octombrie urmează să aibă loc Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) societăţii, la solicitarea acţionarului Luca Eugen Claudiu, care controlează mai puţin de 5% din acţiuni. Cel mai important punct de pe ordinea de zi îl reprezintă retragerea de la tranzacţionare de pe piaţa reglementată a "Zimtub" Zimnicea.
Societatea producătoare de ţevi din oţel a raportat, în primul semestru al anului, o pierdere netă de 1.721.274 lei, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut a avut un profit net de 473.779 lei. Cifra de afaceri a "Zimtub" Zimnicea a scăzut de la 17.059.800 lei, în primele şase luni din 2010, la 5.384.523 lei, în perioada similară a acestui an.
"Inter Ferm" Teleorman deţine 32,87% din capitalul social al "Zimtub" Zimnicea, în timp ce "Flamboyant Ventures" Belize are o participaţie de 24,93%, iar "Inter-agro" Teleorman controlează 24,43% din acţiuni.
Principalii indici bursieri s-au depreciat, în perioada analizată. Indicele BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare şi "Fondul Proprietatea", a coborât cu 9,72%, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 5,15%. Indicele BET-XT, indicele primelor 25 de societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti, inclusiv SIF-urile, a pierdut 7,28%.
La capitolul fonduri de investiţii, "Certinvest Obligaţiuni" le-a redus câştigurile investitorilor cu 0,86%.
Tradiţionaliştii care au preferat, pe 9 septembrie, să constituie depozite în euro la "Banca Comercială Carpatica" şi la "ATE Bank" au obţinut randamente uşoare, de 0,29%. Investitorii care şi-au plasat economiile în depozite în lei, la "Piraeus Bank", au pierdut 0,89%.
Cei care au preferat să-şi ţină banii la ciorap au înregistrat scăderi ale economiilor de 1,51%.
Cotaţia aurului a scăzut cu 10,04% în perioada analizată, BNR afişând un curs de aproximativ 169 lei/gram. În prezent, uncia de aur se tranzacţionează în jurul preţului de 1.684 dolari.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.
Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.