AIPC, REPLICĂ LA DECLARAŢIILE LUI BĂSESCU: "Alegerea Nuclearelectrica este dureroasă, dar explicabilă din punct de vedere economic"

Adina Lateş
Companii / 29 februarie 2016

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), afiliată la organizaţiile europene reprezentative, Euroshareholders şi Eurofinuse (reunite sub sigla Better Finance), îşi exprimă dezaprobarea faţă de poziţia fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, în legătură cu alegerea Nuclearelectrica SA de a nu mai achiziţiona uraniu de la Compania Naţională a Uraniului.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, AIPC reaminteşte că societăţile comerciale au un singur scop de bază, şi anume de a genera profit, în beneficiul acţionarilor lor. "O asemenea afirmaţie este la fel de valabilă şi pentru societăţi private şi pentru societăţi deţinute de stat", precizează sursa citată.

AIPC dezaprobă folosirea unor argumente politicianiste pentru a critica activitatea unei societăţi comerciale, mai ales a uneia listate pe piaţa de capital.

"Situaţia este cu mult mai gravă în cazul de faţă, când argumentele economice par a fi în manieră covârşitoare în favoarea Nuclearelectrica SA", menţionează reprezentanţii companiei.

Totodată, AIPC regretă că producătorul local de uraniu este în poziţia de a nu mai avea piaţă de desfacere. Dar cauzele unei asemenea situaţii nu trebuie căutate la sau imputate Nuclearelectrica SA, ci la nivelul Companiei Naţionale a Uraniului. La râdul său, Nuclearelectrica SA se tranzactionează la mai putin de jumătate din preturile de imediat dupa listare, având o capitalizare sub jumătate evident.

"Alegerea Nuclearelectrica SA este, cu siguranţă, una dureroasă. Dar ea este explicabilă din punct de vedere economic. Iar dacă actuala situaţie deranjează, guvernanţii ar trebui să găsească soluţii de rentabilizare a Companiei Naţionale a Uraniului, nu de încărcare cu costuri a Nuclearelectrica SA.

AIPC îşi manifestă speranţa că factorul politic va dovedi înţelepciune în legătură cu această situaţie şi va aplica soluţiile potrivite acolo unde acestea trebuie aplicate, nu acolo unde goana după senzaţional pare să indice", se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bugetul propus de SNN pentru 2016 e "dureros". Acolo e tragedia. iar cresteri pt salariati si dividende si profit mai mic.

    La chestiunea asta ar trebui sa obiecteze. cea mai mare teapa care a dat statul roman celor care au cumparat la IPO. 

    1. cei" intepati" de statul roman cu SNN ,vor zice pas la alte listari ale statului roman(cunoscut ca isi bate joc de investitori. imediat ce le ia banii din IPO,vin cu niste taxe speciale)!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb