Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) continuă campania de verificare a supermarketurilor din Capitală. Astăzi au fost controlate nu mai puţin de 7 magazine aparţinând operatorului economic Profi Rom Food S.R.L., situate în sectoarele 2, 3, 4 şi 6, conform unui comunicat remis redacţiei.
" Pare că gradele de comparaţie în activitatea magazinelor aparţinând unora dintre cele mai mari lanţuri comerciale sunt, în realitate, diametral opuse. Dacă Mega se dovedea a fi de fapt mini, iată că a venit rândul lui Profi să pară nu profesor, ci repetent la purtare. Noi îi lăsăm corijenţi! Din păcate, nu-i putem bate cu rigla la palmă, aceeaşi palmă cu care aceştia încasează, dar nu reinvestesc atât cât ar trebui. Apreciem investiţiile făcute de ei, dar curăţenia ţine de bunul simţ comercial al fiecărui operator economic din domeniu", declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
Potrivit sursei citate, echipele de control ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 144.000 lei, la care s-au adăugat măsurile complementare:
-oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficienţe;
-oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficienţelor constatate, pentru 6 unităţi;
-a fost propusă sancţiunea complementară de închidere temporară a unităţii, pe o durată de cel mult 6 luni, pentru 3 magazine.
Dintre cele mai importante abateri de la legislaţia în vigoare constatate de comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov, menţionăm:
-comercializarea unor legume şi fructe cu modificări organoleptice şi lovituri mecanice;
-comercializarea unor produse cu data durabilităţii minimale de consum depăşită;
-utilizarea unor spaţii de depozitare igienizate necorespunzător;
-comercializarea, în zona Gastro/Grill, a unor produse fără elemente de identificare şi caracterizare, precum şi fără data limită de consum;
-utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător, cu chedere neigienizate şi depreciate;
-identificarea unei temperaturi neconforme pentru produsele expuse spre vânzare în masa caldă şi masa rece, fiind constatate temperaturi mai mici de + 60 grade C, la masa caldă şi +10,8 grade C, la cea rece;
-utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu insecte moarte, zone extinse de rugină, resturi alimentare şi de ambalaje, cu vopsea exfoliată şi cu scurgeri de lichide;
-lângă rafturile cu produse au fost găsite, pe pardoseală, gândaci morţi;
-existenţa pavimentului depreciat si igienizat necorespunzător, în magazine;
-existenţa unor zone din tavan cu infiltraţii şi mucegai;
-utilizarea unor cuptoare electrice şi friteuze neigienizate;
-comercializarea unor produse congelate cu acumulări de gheaţă în ambalaj şi arsuri de congelare.