Turcia va continua schimbarea radicală a politicii monetare, care a început luna trecută cu majorarea semnificativă a dobânzii, până când perspectivele privind inflaţia se îmbunătăţesc semnificativ, a anunţat luni Banca Centrală, informează Agerpres.
Orientarea de politică monetară vine după ce datele oficiale au arătat că rezervele valutare nete ale Băncii Centrale au înregistrat cel mai mare salt săptămânal, în condiţiile în care instituţia a diminuat intervenţiile pe piaţa valutară pentru a stabiliza lira.
La doar o lună de la realegerea preşedintelui Tayyip Erdogan, ţara a adoptat o politică economică mai convenţională, după ani în care Erdogan a presat Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susţine producţia şi exporturile, în pofida inflaţiei ridicate.
"Procesul de înăsprire a politicii monetare ar urma să continue până când se înregistrează o îmbunătăţire semnificativă a perspectivelor privind inflaţia", se arată în minuta Băncii Centrale de la reuniunea din iunie, când dobânda a fost majorată cu 650 puncte de bază, la 15%.
Schimbarea radicală a politicii monetare după doi ani de relaxare a acesteia este primul pas în procesul de reducere a inflaţiei, a apreciat Banca Centrală.
Însă inflaţia este mult peste ţinta oficială de 5%, iar în octombrie a atins 85,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani. În mai, rata anuală a inflaţiei s-a redus la 39,6% după ce Guvernul a oferit gratuit gaze naturale, compensând creşterea preţurilor la alte bunuri.
În săptămâna care s-a încheiat în 23 iunie, rezervele valutare nete ale Băncii Centrale a Turciei au urcat la 9,19 miliarde de dolari.