Emmanuel Macron critică "polemicile" din jurul ajutorului umanitar din Maroc

F.D.
Internaţional / 13 septembrie 2023

 Emmanuel Macron critică "polemicile" din jurul ajutorului umanitar din Maroc

Preşedintele Emmanuel Macron a publicat marţi seara pe reţelele sociale o înregistrare vindeo în care afirmă că Franţa este alături de Maroc "pe plan umanitar, pe plan medical şi pentru reconstrucţie" şi cere să înceteze orice polemici pe această temă, relatează News.ro.

În condiţiile în care Marocul, care a fost lovit vineri seara de un puternic cutremur care s-a soldat cu aproape 2.900 de morţi, nu a cerut ajutorul Franţei, chiar dacă Parisul şi-a oferit serviciile, Emmanuel Macron a încercat să calmeze polemica ce s-a declanşat de la sfârşitul săptămânii pe această temă.

Cele două ţări se confruntă cu tensiuni puternice de câteva luni, în special pe tema Saharei Occidentale, teritoriu ale cărui delimitare şi suveranitate sunt principalele puncte de dispută între Maroc şi Algeria.

Macron a denunţat "polemicile care nu-şi au locul" în relaţia bilaterală, "în acest moment de tristeţe, dar şi de acţiune şi solidaritate".

"Suntem prezenţi", a asigurat preşedintele. "Avem posibilitatea de a oferi ajutor umanitar direct. Evident, depinde de Majestatea Sa Regele şi de guvernul marocan, în mod complet suveran, să organizeze ajutorul internaţional şi, prin urmare, suntem la dispoziţia alegerii lor suverane", a ţinut să precizeze şeful statului.

El şi-a exprimat speranţa că "toate polemicile care divizează şi complică lucrurile într-un moment atât de tragic vor fi reduse la tăcere, din respect pentru toată lumea".

Emmanuel Macron a subliniat că Franţa, care a deblocat deja 5 milioane de euro pentru a ajuta ONG-urile de pe teren, va fi "alături de Maroc", iniţial "prin finanţarea asociaţiilor". Apoi "pe termen lung, (...) pe frontul umanitar, pe frontul medical, pentru reconstrucţie şi pentru ajutor cultural şi de patrimoniu", în toate domeniile, a arătat preşedintele.

"Franţa a fost şocată de ceea ce s-a întâmplat. Gândurile noastre se îndreaptă către cei morţi, către familiile lor şi către cei răniţi", a declarat preşedintele. "Mă gândesc, evident, la toate familiile care îşi împart viaţa între Franţa şi Maroc şi la aceste destine legate", a adăugat Emmanuel Macron.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb