GREENPEACE ROMÂNIA:  Peste 3300 de români îi cer premierului revocarea hotărârii care permite exproprieri abuzive la Runcurel

Adina Lateş
Politică / 23 februarie 2016

Petiţia iniţiată de Greenpeace România la finalul lunii ianuarie pentru revocarea hotărârii guvernamentale care permite exproprierea abuzivă a 134 de gospodării din Runcurel, comuna Mătăsari, judeţul Gorj, pentru "Deschiderea şi punerea în exploatare a carierei Jilţ Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit", a strâns peste 3200 de semnături. Rezultatele petiţiei au fost trimise în această dimineaţă premierului României, Dacian Cioloş.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, după ce Guvernul a adoptat în decembrie 2015 o hotărâre potrivit căreia extinderea carierei de lignit Jilţ Nord pe teritoriul comunei Mătăsari, pentru alimentarea termocentralei Turceni, este de utilitate publică, 134 de gospodării din Runcurel au primit prin poştă notificări ale Complexului Energetic Oltenia care indicau compensarea terenurilor pe care localnicii le deţin la preţ unic pe metru pătrat (aproximativ 1 Euro), indiferent de natura terenurilor.

Astfel, dreptul la demnitate şi dreptul de proprietate, drepturi fundamentale garantate de statul român, au fost încălcate în mod abuziv de către Complexul Energetic Oltenia cu permisiunea Guvernului. În plus, banii pentru aceste exproprieri nu sunt oferiţi de compania beneficiară, ci provin de la plătitorii români de taxe, inclusiv de la locuitorii satului Runcurel care vor fi evacuaţi.

"Pe 25 ianuarie 2016, Greenpeace România şi Bankwatch România se alătură localnicilor din Runcurel şi trimit premierului o solicitare de revocare a HG-ului, precum şi un memoriu semnat de locuitorii din Runcurel, iar pe 29 ianuarie, Greenpeace România iniţiază o petiţie online - http://facem.de-clic.ro/runcurel - prin care cere prim-ministrului Dacian Cioloş revocarea aceleiaşi hotărâri guvernamentale. Până în acest moment, petiţia a fost semnată de peste 3300 de români, iar rezultatele au fost trimise în această dimineaţă premierului", arată sursa citată.

În data de 4 februarie 2016, cele două organizaţii non-guvernamentale înaintează şi o plângere prealabilă Guvernului în ceea ce priveşte revocarea HG 960/09.12.2015. Câteva zile mai târziu, pe 9 februarie, Greenpeace România primeşte din partea Ministerului Economiei o notificare prin care se comunică faptul că memoriul i-a fost greşit direcţionat de către Guvern, motiv pentru care documentul a fost returnat premierului.

Deşi Greenpeace România a înaintat premierului şi o invitaţie la dialog, aceasta a rămas fără răspuns: "Încercăm de o lună de zile să obţinem o reacţie de la domnul prim-ministru Dacian Cioloş în legătură cu acest subiect deopotrivă urgent şi grav, însă impresia de până acum este că ne lovim de un zid al nepăsării." declară Ionuţ Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace. "Mesajul celor 3300 de semnatari ai petiţiei transmise astăzi către premier este unul clar: revocarea HG 960/2015." adaugă Ionuţ Cepraga.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb