Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 04 - 08 aprilie 2016, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 503.045 de euro, adică 2.213.400 de lei, potrivit unui comunicat venit pe adresa redacţiei.
Au fost depistate 223 de persoane care lucrau la negru.
În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de 1.797.400 de lei din care 1.330.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 10 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 420 de angajatori.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 416.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 66 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Inspectorii de muncă au dispus 9 opriri de echipamente şi sistarea activităţii la un loc de muncă din judeţul Galaţi.
"Ne concentrăm atenţia pe domeniul construcţiilor, domeniu care a rămas sensibil în ce priveşte incidenţa muncii nedeclarate şi a riscurilor de accidentare a lucrătorilor. În perioada 06 - 09 aprilie 2016, Inspecţia Muncii a derulat Campania Naţională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor. Centralizarea rezultatelor este în curs de finalizare şi putem spune deja, că rezultatele arată cât este de important să avem în permanentă atenţie acţiunile de diminuare a fenomenului de muncă la negru şi consecinţele acestuia din domeniul construcţiilor şi nu numai." - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, potrivit sursei citate.