• După cinci ani, timp în care rafinăria a fost în reorganizare judiciară, este repus pe rol un proces în care nu se ştie exact cine cui datorează bani
Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, lichidatorul judiciar al Băncii Române de Scont (BRS) a cerut, în iulie, deschiderea unui dosar prin care vrea să recupereze 5,6 milioa-ne lei de la Rafo SA Oneşti. Dosarul cu acest litigiu comercial între BRS şi Rafo a fost suspendat în 2005, când rafinăria era în procedură de reorganizare judiciară, arată datele publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. La finele lunii iunie, Tribunalul Braşov a decis închiderea reorganizării Rafo, iar Fondul de Garantare a putut să redeschidă, la Tribunalul Bacău, procesul suspendat în urmă cu cinci ani.
Surse din fosta conducere a BRS susţin, însă, că nu există temei în recuperarea acestei datorii şi că, de fapt, banca îi datorează Rafo suma de 2 milioane de dolari. De vină ar fi pentru această situaţie încâlcită evaluările defectuoase realizate după ce banca a intrat în faliment, în urmă cu opt ani. Aceleaşi surse mai afirmă că suma disputată ar fi trebuit să provină din plăţile Dramiral către Rafo, pentru combustibilul tranzacţionat de compania condusă de Iacubov. La vremea respectivă, Dramiral era firma prin care se comercializau produsele rafinăriei din Oneşti, iar compania îşi realiza plăţile curente către Rafo prin BRS.
Patronul Dramiral, Mihai Iacob, a intrat, la finalul anului 2001, în conflict direct cu speculatorul Sorin Ovidiu Vîntu, principalul acţionar al băncii, iar conflictul dintre cei doi a condus la unul dintre cele mai mari scandaluri financiare de la noi - prăbuşirea BRS şi BID, ambele patronate de Vîntu.
Încetarea reorganizării judiciare a Rafo a condus la reluarea demersurilor societăţii pentru obţinerea unei garanţii de stat necesare contractării unui împrumut bancar.
Conducerea "Rafo" a demarat, de mai multe luni, negocieri cu patru bănci pentru obţinerea împrumutului, dar ele nu au putut fi finalizate din cauza nerezolvării problemei reorganizării judiciare. "Rafo" are nevoie de 330 milioane de euro ca să poată pune în practică planul de a renunţa la producţia de benzină în favoarea unor produse utilizate în industria petrochimică. Recent, reprezentanţii "Goldman Sachs" au avut un set de întrevederi cu conducerea "Petrochemical Holding" GMBH, acţionarul majoritar al "Rafo" Oneşti pentru a discuta posibilităţile de contractare a creditului