Ministrul Finanţelor a participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare de la Lisabona

G.B
Macroeconomie / 24 mai 2021

 Ministrul Finanţelor a participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare de la Lisabona

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a participat, în perioada 21-22 mai 2021, la reuniunea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), desfăşurată la Lisabona, evenimentul fiind primul de acest gen, cu prezenţa fizică a participanţilor, din anul în curs, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

În cadrul reuniunii, ministrul român de finanţe a avut mai multe întrevederi cu înalţi oficiali ai Comisiei Europene, printre care dl Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, şi dl Paolo Gentiloni, comisar European pentru economie.

Totodată, pe parcursul celor două zile, ministrul a avut întrevederi bilaterale cu mai mulţi omologi din ţările Uniunii Europene, printre care dl Olaf Scholz, ministrul federal al finanţelor german, dl Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei, finanţelor şi redresării, respectiv dl Paschal Donohoe, ministrul irlandez de finanţe. Ministrul a avut, de asemenea, întrevederi cu dna Nadia Calviño, ministrul economiei din Spania, dl Christos Staikouras, ministrul grec al finanţelor, dl Joăo Leăo, ministrul de finanţe portughez, dl Patryk Loszewski, şeful delegaţiei poloneze, director în cadrul Ministerului de Finanţe, Departamentul de Cooperare Internaţională, respectiv dl Daniele Franco, ministrul economiei şi finanţelor din Italia.

Discuţiile cu aceştia au vizat perspectivele de creştere economică pentru 2021 şi evoluţia economiilor europene în contextul actual al pandemiei de Covid-19, precum şi operaţionalizarea mecanismului european pentru redresare şi rezilienţă, subliniază sursa citată.

"Cu ocazia întrevederilor faţă în faţă, am demarat discuţiile informale cu omologii mei în vederea pregătirii terenului pentru obţinerea unui vot favorabil al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în Consiliul ECOFIN, necesar pentru accesarea cât mai rapidă a fondurilor pentru dezvoltarea României", a subliniat Alexandru Nazare.

Prima zi a sesiunilor de lucru ECOFIN a debutat cu dezbateri pe tema structurii politicilor economice şi fiscale menite să favorizeze o redresare cât mai rapidă a economiilor europene după criza generată de pandemia Covid-19, precum şi de consolidarea impactului comun al acestor măsuri asupra Statelor Membre pentru o creştere economică cu efecte imediate şi, în acelaşi timp, sustenabilă pe termen lung.

Sesiunile de lucru au continuat cu dezbateri referitoare la pregătirile necesare în rândul Statelor Membre în ceea ce priveşte provocările viitoare, prin echilibrarea politicilor economice aplicate la sectoarele financiare şi nefinanciare în contextul diminuării treptate a măsurilor de sprijin asociate pandemiei, concomitent cu redeschiderea economiilor europene.

"În ultimele trei trimestre, România a înregistrat o creştere economică superioară mediei europene, care a condus la o revenire aproape integrală din contracţia generată de pandemia Covid-19. În primul trimestru din acest an, România a avut cea mai mare creştere economică din UE, de +2,8% faţă de trimestrul anterior, creştere determinată de redresarea industriei, dinamica pozitivă a construcţiilor, comerţului şi a sectorului IT, precum şi volumul crescut al investiţiilor publice şi extinderea măsurilor de sprijin, în special cele orientate către întreprinderile mici şi mijlocii. În acest context, am revizuit estimarea de creştere economică pentru anul curent de la 4,3%, aşa cum am prognozat la momentul construcţiei bugetului, la 5%, estimare care este aliniată cu prognoza Comisiei Europene. Rezultatele obţinute până acum ne dau încredere că obiectivele şi traiectoria de consolidare fiscal-bugetară până în 2024, pe care ni le-am asumat la momentul construcţiei bugetare, sunt valide. În acelaşi timp, este nevoie de prudenţă şi disciplină pentru atingerea obiectivelor propuse", a declarat ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, în cadrul sesiunilor de lucru ale Consiliului.

Conform unui studiu recent al Bruegel, prezentat în cadrul sesiunilor de lucru ECOFIN, creşterea reală cumulativă a produsului intern brut în perioada 2019-2023 de 10,8% plasează România pe locul al doilea în rândul Statelor Membre, cu 6,7 pp mai mare decât media europeană.

Cea de-a doua zi a reuniunii ECOFIN a început cu o sesiune de lucru dedicată economiilor verzi şi viitorului redresării ecologice. Miniştrii au abordat teme precum viitorul politicilor verzi şi rolul acestora în relansarea economică, respectiv relaţia de cauzalitate dintre taxele de mediu şi sistemele generale de taxare şi impactul acestora asupra competitivităţii economice a Statelor Membre.

Sesiunile de lucru au continuat cu o serie de prezentări care au avut în centrul lor provocările pe care economiile europene le vor întâlni în ceea ce priveşte recuperarea echilibrată, incluzivă şi rezilientă, care permite realocarea resurselor şi protejarea sectoarelor celor mai vulnerabile.

În urma discuţiilor din cadrul reuniunii, Consiliul ECOFIN a pledat pentru urgentarea ratificării Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene, având în vedere că doar patru State Membre nu au ratificat încă această Decizie, necesară pentru ca Uniunea Europeană să poată accesa instrumentele financiare menite să susţină Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb