17 ANI DE LA ATENTATELE TERORISTE DIN SUA Mohamed el-Amir: "Incidentul a fost o lucrare a serviciilor secrete israeliene"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 septembrie 2018

Mohamed el-Amir: "Incidentul a fost o lucrare a serviciilor secrete israeliene"

Astăzi se împlinesc 17 ani de la atacul devastator care a lovit SUA la data de 11 septembrie 2001, când cele două turnuri ale World Trade Centre din New York s-au prăbuşit după ce au fost lovite de avioanele Boeing 767 deturnate de terorişti. Prăbuşirea turnurilor World Trade Center, un simbol al puterii economice a Statelor Unite, a reprezentat o lovitură fără precedent pentru americani.

Atunci, patru avioane de linie au fost deturnate: trei au vizat turnurile gemene World Trade Center din New York şi Pentagonul din Washington, iar al patrulea s-a prăbuşit fără să-şi atingă ţinta, Casa Albă.

Potrivit dailystar.co.uk, aproape 3.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în atentate şi cel puţin 6.000 au fost rănite.

Se crede că atacurile au fost orchestrate de către organizaţia teroristă Al-Qaida, care era condusă de Osama bin Laden, însă tatăl unuia dintre cei care au fost în spatele atacului afirmă că totul a fost "o acţiune internă".

Mohamed el-Amir Awad el-Sayed Atta, tatăl lui Mohamed Atta, care a deturnat avionul ce a lovit Turnul din Nord - pretinde că acest atac nu a fost realizat de terorişti, menţionând: "Incidentul a fost bine pregătit, iar acest lucru nu putea fi făcut de o organizaţie teroristă. A fost o lucrare a serviciilor secrete israeliene - Mossad. Au mai făcut-o, au experienţă. Situaţia este identică. Împărtăşesc sentimentele americanilor: nu accept niciodată uciderea unor oameni nevinovaţi".

Conform spuselor lui Mohamed el-Amir Awad el-Sayed Atta, fiul său ar putea fi încă în viaţă. La 33 de ani, Atta a fost cel mai în vârstă dintre cei 19 atacatori care au deturnat avionul Boeing 767. Se pare că acesta l-a întâlnit pe Osama bin Laden la începutul anului 2000, când a fost recrutat drept unul dintre "operatorii de avion" în atac.

Avionul a intrat în World Trade Center la ora locală 08.46, iar după 102 de minute, la 10.28, turnul s-a prăbuşit.

Preşedintele SUA, Donald Trump, pretinde că turnurile s-ar fi prăbuşit din cauza unor bombe amplasate în World Trade Center înainte ca avioanele să lovească turnurile. Unii chiar spun că atacul din 11 septembrie a fost prezis în Biblie.

La 17 ani de la atentat, mai bine de 1.100 de victime nu au fost identificate. Într-un laborator din New York, o echipă încă lucrează ca să identifice rămăşiţele.

Cele 22.000 de bucăţi de rămăşiţe umane găsite la faţa locului au fost toate testate după atentate, de 10 sau de 15 ori deja. Până în prezent, numai 1.642 din 2.753 de persoane care au decedat în atacurile din New York au fost identificate în mod oficial. Restul de 1.111 nu au informaţii identificabile.

De menţionat că, zilele trecute, staţia de metrou Cortlandt din New York, închisă în urma atentatelor din 11 septembrie, şi-a reluat activitatea după 17 ani.

În perioada care a trecut de la atentate au avut loc ample lucrări de reconstrucţie, iar redeschiderea staţiei a fost un moment emoţionant, primul tren care a oprit pe peron fiind întâmpinat cu aplauze şi urale.

În 2001, când turnurile gemene s-au prăbuşit, staţia Cortlandt a fost acoperită de tone de moloz şi metal. Gurile de acces, peroanele şi coridoarele au fost complet distruse, iar timp de 17 ani staţia a rămas închisă.

Lucrările de reconstrucţie au început în 2015, odată ce noul turn World Trade Center a fost finalizat. Au fost proiectate noi căi de acces, peronul a fost reconstruit, iar galeriile - lărgite. Costurile s-au ridicat la 181 de milioane de dolari.

În anii care au urmat atentatelor din 2001, administraţia de la Washington a decis că trebuie să răspundă cu violenţă la cele întâmplate, astfel că au izbucnit războaie în Afganistan şi Irak, dar şi numeroase atentate care au zguduit marile oraşe ale Occidentului.

Preşedintele american de la acel moment, George W. Bush, a decis să recurgă la războiul preventiv, în vederea răspândirii democraţiei în regimurile teocratice şi autoritare, respectiv a combaterii originilor terorismului. Această abordare a atras şi critici, care susţineau că politica administraţiei Bush va duce la o răcire a relaţiei dintre SUA şi aliaţii săi.

Ulterior, Barack Obama a dorit să devină un preşedinte al schimbării, care a pus accent pe soluţii multilaterale în rezolvarea conflictelor globale, nu pe unilateralism, ca predecesorul său. Obama susţinea că "SUA vor continua să asigure securitatea globală prin intermediul angajamentelor sale faţă de aliaţi, parteneri şi instituţii".

Obama a promis să pună capăt intervenţiilor militare americane din Irak şi Afganistan, dar cu toate acestea, Trump a moştenit conflictul din Afganistan şi se confruntă cu reluarea luptelor în Irak.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. În Quatar, Australia, China, India, Rusia, Canada ... nu au fost atentate sau presa nu ne-a prezentat-o?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb