Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a decis, vineri, să acorde României cele 2,3 miliarde de euro aferente tranşei a treia şi a patra din împrumutul acordat de organismul financiar internaţional. Decizia a fost luată în urma concluziilor la care a ajuns misiunea FMI ce s-a aflat la Bucureşti în perioada 20-27 ianuarie, sub conducerea lui Jeffrey Franks. Cu acel prilej, FMI a constatat că, în 2009, România a înregistrat o scădere de 7% a PIB şi un deficit bugetar cash de -7,3%, apreciind că, în 2010, se va resimţi o uşoară creştere economică din primul trimestru, dar aceasta va fi mai consistentă în partea a doua a anului şi va atinge 1,3%, iar deficitul bugetar se va reduce la -5,9%.
"Ştim că România este una dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană. Dacă scad lefurile, scade şi puterea de cumpărare şi se diminuează cererea internă, dar motorul relansării economice a României trebuie să fie exporturile, nu satisfacerea cererii interne", a explicat Jeffrey Franks, adăugând: "Am subliniat, în discuţiile cu autorităţile, că prioritatea cea mai mare este protejarea celei mai sărace pături din populaţia României".
Una dintre problemele României în 2010 va fi creşterea şomajului în prima parte a anului, a estimat Jeffrey Franks.
Monitorizarea companiilor de stat care produc arierate va fi întărită, iar nivelul acestora va deveni un indicator - ţintă la următoarele evaluări, a mai declarat Jeffrey Franks. Domnia sa a spus: "Ne-am înţeles cu autorităţile române ca în special 10 dintre aceste întreprinderi care generează pierderi şi arierate să fie monitorizate şi mai strâns".Cele mai multe probleme sunt la companiile care aparţin de Ministerul Economiei şi de cel al Transporturilor, a precizat Jeffrey Franks.
Acordul Stand-By cu FMI a fost încheiat de România în mai 2009 şi prevede că împrumutul de 12,9 miliarde de euro este acordat în opt tranşe, pe o perioadă de 24 de luni. Până în prezent, România a încasat 6,9 miliarde de euro de la FMI.
John Lipsky, prim-adjunct al directorului general al FMI, care a prezidat întrunirea Board-ului ce a aprobat acordarea celor două tranşe din împrumut, afirmă: "Deficitul bugetar trebuie redus pentru a intra în limitele raportului datorie publică/PIB necesar pentru intrarea României în zona euro. Sunt necesare în continuare eforturi pentru consolidarea stabilităţii macroeconomice şi punerea bazelor pentru o dezvoltare durabilă".
1. tic-tac!
(mesaj trimis de d.i. în data de 22.02.2010, 08:29)
informatia scapata de john lipski cu privire la nivelul datoriei publice, cea din ultima fraza (cu italice), ar fi trebuit sa vanda toata editia direct din editura! daca a scapat, inseamna ca toate sunt puse la locul lor (pe butuci) si nimic nu mai conteaza! Bravo!