Grupul rus Gazprom şi-a majorat, anul trecut, exporturile de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, până la 193,9 miliarde de metri cubi, a anunţat, ieri, într-un comunicat, directorul general de la Gazprom, Alexei Miller, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
De asemenea, Alexei Miller a informat că producţia de gaze naturale a Gazprom a crescut anul trecut cu 12,4% până la 471 de miliarde metri cubi.
"În 2017, potrivit datelor preliminare, Gazprom a produs 471 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 12,4% mai mult decât în 2016. Aceasta este cea mai bună dinamică de creştere din istoria companiei. În termeni absoluţi, producţia a crescut cu 51,9 miliarde metri cubi", a spus Miller.
Conform acestuia, "2017 a fost anul în care Gazprom a stabilit un nou record la capitolul exporturi".
"Potrivit datelor preliminare, în 2017, compania a furnizat o cantitate de 193,9 miliarde metri cubi de gaze către ţările care nu sunt membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI). Este vorba de o cantitate cu 14,6 miliarde metri cubi (8,1%) peste precedentul record de 179,3 miliarde metri cubi înregistrat în 2016", a declarat directorul Gazprom.
Săptămâna trecută, directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat şi el că în 2018 grupul controlat de statul rus intenţionează să exporte în Europa cel puţin 180 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Un astfel de volum ar fi al doilea cel mai mare din istoria companiei, după cel record de peste 190 de miliarde metri cubi preconizat a fi atins în 2017.
"Desigur, este vorba de afaceri, nu de sport. Cu toate acestea, este vorba de o nouă etapă în istoria companiei", a spus Medvedev.
Oficialii Uniunii Europene sunt decişi să diversifice sursele de aprovizionare cu energie şi să reducă dependenţa de Rusia şi, în acest sens, promovează extinderea porturilor capabile să primească nave care transportă gaze naturale lichefiate din SUA.
Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.
Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall.