Elevii din judeţul Galaţi vor merge la şcoală cu microbuze electrice, iar primele mijloace de transport "verzi" au fost deja livrate. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, care a menţionat că investiţia totală se ridică la 70 de milioane de lei, şi sunt fonduri atrase prin trei proiecte depuse atât prin PNRR, cât şi la Ministerul Dezvoltării şi la Administraţia Fondului de Mediu.
"Facem un pas concret spre un viitor mai sigur, mai modern şi mai ecologic pentru elevii noştri. Astfel, am predat unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare primele 29 de microbuze electrice pentru elevi, iar de acum vor asigura un transport şcolar modern, ecologic şi sigur pentru copiii din 27 de localităţi. Aceste microbuze aduc beneficii majore pentru copii, părinţi şi comunitate. În primul rând, oferă siguranţă şi confort, având 16 locuri pentru elevi, inclusiv unul destinat persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, precum şi sisteme avansate de asistenţă pentru şofer. Acest proiect este despre responsabilitatea Consiliului Judeţean faţă de mediu. Prin eliminarea emisiilor poluante, contribuim la un judeţ mai curat şi mai sănătos pentru generaţiile viitoare", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Cele 29 de microbuze vor ajunge în comunele Băneasa, Barcea, Bereşti, Braniştea, Cavadineşti, Cerţeşti, Corni, Corod, Costache Negri, Cuza Vodă, Drăgăneşti, Fîrţăneşti, Folteşti, Fundeni, Ghidigeni, Măstăcani, Negrileşti, Oancea, Rediu, Schela, Smârdan, Tudor Vladimirescu, Umbrăreşti, Vîrlezi, Buciumeni, precum şi în municipiul Tecuci şi oraşul Târgu Bujor, acestea din urmă fiind dodate cu câte două microbuze.
De asemenea, la Galaţi vor mai fi achiziţionate 30 de microbuze hibrid noi, printr-un proiect depus la Administraţia Fondului pentru Mediu (Ministerul Mediului) şi 3 microbuze, care sunt deja funcţionale, şi sunt finanţate prin Ministerul Dezvoltării. Valoarea totală a investiţiei în transportul "verde" din judeţul Galaţi va depăşi 70 de milioane de lei, se arată într-un comunicat trimis de Consiliul Judeţean Galaţi.
• Şi Buzăul vrea microbuze electrice, dar nu are bani
Un proiect pentru achiziţionarea microbuzelor electrice cu bani prin PNRR a fost depus şi de Consiliul Judeţean Buzău. Este vorba despre un proiect ce are o valoare de 66,4 milioane de lei, iar valoarea eligibilă din PNRR este de 30,2 milioane de lei, restul sumei fiind acoperită din bugetul Consiliului Judeţean. Cu aceşti bani s-ar cumpăra 61 de microbuze electrice( model 16+1 locuri) pentru 61 UAT-uri din judeţul Buzău. Proiectul a fost semnat în septembrie 2023, iar microbuzele electrice ar fi trebuit să ajungă în comunităţile rurale până la finalul anului 2024. Din păcate, nu se ştie când vor ajunge la şcoli vehiculele sută la sută ecologice sau dacă acest proiect va fi dus la bun sfârşit.
"Este un proiect extrem de scump, vă spun foarte sincer. Noi ne uităm în acest moment la buget. Noi am avut acest proiect bugetat pentru 2024, şi suntem în situaţia în care nu mai avem bani pentru anul viitor, pentru aceste achiziţii. (...)Vom vedea! Noi, în funcţie de bugetul de la Centru, vom avea aceşti bani, o să aplicăm ce scrie în oferta furnizorului, dacă nu vor fi în măsura să se adapteze la ceea ce au spus că pot să facă şi noi vom cere, atunci vom renunţa la această ofertă", a declarat, la finalul anului 2024, Lucian Romaşcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.
Proiecte asemănătoare se derulează în mai multe judeţe din ţară. La momentul semnării contractelor, Ministerul Educaţiei a anunţat că peste 1200 de localităţi din ţară vor primi microbuze şcolare electrice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.02.2025, 00:55)
Ce prioritate are si Galatiul "bogat",
cu un nivel de trai de subzistenta