AB Energy România are în implementare 8 proiecte de cogenerare a energiei

A consemnat, Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 noiembrie 2012

"Încercăm să dezvoltăm noi proiecte în domeniul cogenerării căutând companii pentru care acest sistem aduce beneficii", ne-a declarat Vladimir Oprescu.

"Încercăm să dezvoltăm noi proiecte în domeniul cogenerării căutând companii pentru care acest sistem aduce beneficii", ne-a declarat Vladimir Oprescu.

(Interviu cu Vladimir Oprescu, director vânzări în cadrul companiei)

Reporter: Câte proiecte de cogenerare a implementat AB Energy în România?

Vladimir Oprescu: România este o piaţă nouă. Am venit în România în anul 2009, iar în anul 2011 am început să instalăm primele echipamente de cogenerare. În acest moment avem 11 instalaţii funcţionale şi, până la finele anului 2012, vom mai avea încă 8 implementate. Până în acest moment am implementat mai ales echipamente de cogenerare pe bază de gaz de sondă/gaz asociat extragerii petrolului, dar în viitor ne vom ocupa de cogenerarea pe bază de biogaz.

Reporter: Daţi-mi câteva detalii despre aceste proiecte.

Vladimir Oprescu: Când dis­cutăm despre proiectele prezente şi viitoare avem în vedere companiile interesate să investească în domeniul energiei verzi - avem câteva colaborări în această direcţie - şi companiile agro-industriale, care deţin întregul lanţ de producţie, care au terenuri pentru culturi prolifice din punct de vedere energetic şi care înţeleg oportunitatea dezvoltăriii proiectelor de cogenerare şi, în mod evident, eficienţa energetică. Nu în ultimul rând, sunt proiectele dezvoltate în mod direct prin eforturile noastre de cercetare şi promovare. Încercăm să dezvoltăm noi proiecte în domeniul cogenerării căutând companii pentru care acest sistem aduce beneficii.

Reporter: Ce presupune tehnologia de trigenerare, pe care o promovaţi?

Vladimir Oprescu: Tehnologia de trigenerare este specifică instalaţiilor care funcţionează pe bază de gaze naturale şi presupune producerea combinată de energie electrică şi termică şi frigorifică.

Astfel de aplicaţii sunt utilizate în sectorul industrial unde, în procesul de producţie, este necesară răcirea apei. Prin sistemele de trigenerare, apa poate ajunge la o temperatură de 6-7 grade Celsius.

Alte aplicaţii ale trigenerării se referă la clădiri cu încălzire centralizate şi sisteme de răcire centralizate (spitale, case de odihnă, piscine, centre sportive, centre comerciale, întreprinderile din industria alimentară, a hârtiei, chimică, de prelucrare a pe­trolului).

Reporter: Cum sunt operate proiectele după finalizare?

Vladimir Oprescu: Noi avem o linie completă de service în toate ţările în care suntem prezenţi. Aceasta presupune supervizarea instalaţiilor, mentenaţa preventivă, mentenaţa corectivă, intervenţii mai mici sau mai mari. Includem în aceste servicii inclusiv un program de training pentru angajaţii clientului. Practic, din partea clientului avem nevoie de o persoană care să verifice instalaţia o dată/de două ori pe zi. Acest lucru este posibil întrucât AB Energy are un sistem proriu de monitorizare continuă a instalaţiilor, la distanţă.

Dacă discutăm despre vânzarea electricităţii conform grilei, pentru toate sectoarele legislaţia permite calcularea preţului.

Reporter: Cum vedeţi interesul fermierilor şi al altor companii pentru dezvoltarea de astfel de proiecte?

Vladimir Oprescu: Am fost impresionat de fermierii pe care i-am întâlnit până în acest moment. Mai mult de 90% dintre ei cunosc avantajele şi modul de lucru al cogenerării pe biogaz. O parte din ei caută soluţii de implementare a unor astfel de instalaţii.

Există două probleme care împiedică o dezvoltare mai dinamică a biocogenerării în zona agricolă şi zootehnică. Din cauza faptului că unele locaţii se află departe de oraşe şi de zone indus­triale, cantitatea de căldură folosită este foarte mică şi de aici şi stimulentele sunt mai mici. Ca rezultat, timpul de recuperare a investiţiei este mai mare. Revenim astfel la a doua mare problemă a aces­tui sector, este foarte dificil de găsit finanţare pentru astfel de proiecte.

Reporter: În cât timp se recuperează investiţia?

Vladimir Oprescu: Cogenerarea presupune producerea în acelaşi timp a energiei electrice şi termice. De aici putem dezvolta sute de aplicaţii, fiecare, cu propriile caracteris­tici. Pentru fiecare instalaţie în parte se face un calcul de fezabilitate, iar timpul de recuperare a investiţiei variază în funcţie de echipament.

Relevant este faptul că aceste instalaţii sunt productive pentru o perioadă de peste 15 ani, iar în cel mai rău scenariu, profitul apare abia la jumătatea ciclului de viaţă. De asemenea, este important faptul că aceste instalaţii sunt profitabile şi din punct de vedere ecologic şi de mediu. Din această perspectivă, instalaţiile sunt profitabile din primul moment de operare, întrucât utilizează biogazul obţinut din deşeuri sau deoarece, prin cogenerare, aceeaşi cantitate de combustibil este folosită pentru obţinerea a două tipuri de energie (ceea ce presupune mai puţin dioxid de carbon în atmosferă).

Reporter: Care este opinia dumneavoastră cu privire la noua lege a energiei şi stimulentele acordate energiei verzi?

Vladimir Oprescu: Ca şi în fizică, există mai multe sisteme de referinţă. Dacă este să comparăm legile din România cu cele europene, legile noastre sunt mai puţin interesante pentru companiile care doresc să investească în acest domeniu.

Personal, cred că trebuie să adaptăm politicile noastre de companie la legile existente. În acelaşi timp, trebuie să implementăm proiectele în cele mai profitabile sectoare, trebuie să demonstrăm că energia bioregenerabilă este profitabilă pentru investitori, pentru Guvern, pentru mediu. Să sperăm că în viitor cadrul legal din Ro­mânia va fi îmbunătăţit şi se va merge către alinierea noastră cu ţările europene, care înţeleg că inves­ţiile financiare şi legale în această direcţie au ca rezultat o creştere sus­tenabilă.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am luat nota dle Oprescu.., Atata vreme cat utilizati combustibili organici, de orice fel , veti avea probleme cu asigurarea lor. Posibil sa aveti o surpriza ,cam neplacuta, odata cu aparitia altor tehnologii ,care nu utilizeaza acest fel de combustibil . Ci unul regenerabii.. REGENERABIL.! Este scris corect. . Total ecologic...Putintica rabdare..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb