Ţara noastră şi China au semnat săptămâna trecută un Memorandum de înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor, care va oferi fermierilor şi producătorilor români posibilitatea de a pătrunde cu carne şi produse din carne de porc, dar şi cu bovine vii pe o piaţă de circa 1,5 miliarde de locuitori şi cu o cerere imensă de produse alimentare.
"China este o ţară cu o piaţă imensă şi necesarul de produse alimentare este foarte mare. Azi (vineri n.r.) am discutat cu preşedintele ANSVSA despre exportul Românei de carne de porc şi de pasăre, dar şi de vaci pentru reproducere şi am semnat Memorandumul de Înţelegere pentru cooperarea în domeniul carantinei animalelor, plantelor şi siguranţei alimentelor dintre China şi România ", a declarat Xiang Yuzhang, inspector general în cadrul Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din Republica Populară Chineză (AQSIQ).
Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu, acest memorandum va sta la baza dezvoltării relaţiilor comerciale pentru carne de porc şi produse de origine animală, dar va deschide şi "noi fronturi de cooperare între ANSVSA şi Administraţia Generală pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din China".
Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, prezent la semnarea memoradumului, a confirmat dorinţa părţii române în extinderea cooperării în domeniul agriculturii. "Se doreşte creşterea prezenţei româneşti pe pieţele chineze, pieţe cu un necesar foarte mare, cu cât mai multe produse alimentare şi de bună calitate", a spus domnia sa.
Pentru firmele româneşti din industria alimentară, dar şi pentru crescătorii de animale, semnarea acestui memorandum reprezintă nu numai accesul pe o piaţă cu circa 1,5 miliarde de locuitori, ci şi o garanţie pentru începerea exporturilor către alte ţări terţe, cum ar fi Vietnam, Hong Kong şi Algeria.
În prezent, România este prezentă în alte ţări terţe cu tăuraşi vii, respectiv în Israel, iar în China cu subproduse animale, precum capete şi picioare de pasăre, râturi şi urechi de porc, produse consumate frecvent de chinezi.
Partea chineză s-a arătat interesată, pentru viitor, de începerea unor negocieri privind importul din România de porci vii, carne de bovină, lapte şi produse din lapte, subiecte care vor fi propuse pentru dezbatere în cadrul Comisiei Mixte Româno - Chineze, care vor avea loc în luna septembrie a acestui an.
În China, carnea de vită reprezintă un produs de nişă, reprezentând doar 8% din consumul de carne pe cap de locuitor. Spre comparaţie, carnea de pui reprezintă 22%, iar cea de porc 65%. Carnea de vită este consumată la ocazii speciale în casele chinezilor, nu face parte din mâncarea zilnică. Se estimează că peste 60% din consumul de carne din această categorie are loc în afara casei, în restaurante, localuri tip fast-food sau cu specific occidental.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în ţara noastră, numărul total de porcine era la 1 decembrie 2012 de 5,23 milioane de capete, în scădere cu 2,4 procente faţă de cele aproape 5,4 milioane de capete consemnate în perioada similară din 2011, în timp ce numărul total de bovine evidenţia o creştere cu 1%. Efectivul matcă (vaci pentru lapte, bivoliţe pentru reproducţie şi juninci pentru reproducţie) a rămas aproape constant, respectiv la 1,26 milioane exemplare.