Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat astăzi, în Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni, primul dintre cele opt infochioşcuri din ţara noastră cu informaţii de călătorie despre toate ţările lumii, precum şi o aplicaţie pentru telefoanele de tip iPhone şi Smartphone, cu un rol similar, MAE cheltuind 22.500 lei pentru infochioşcuri şi 44 mii lei pentru aplicaţie.
Ministrul Titus Corlăţean a declarat, cu această ocazie, că proiectul face parte dintr-o campanie mai vastă lansată deja de MAE.
"Este vorba în primul rând de alertele transmise de Ministerul Afacerilor Externe prin SMS. Vorbim de deplasările pe care cetăţenii români le au în zonele cu risc", a spus Corlăţean, dând ca exemplu statele care sancţionează cu pedeapsa cu moartea traficul de droguri.
Şeful diplomaţiei române a precizat că, din păcate, au existat astfel de cazuri, amintind demersurile ministerului pentru neaplicarea acestor sancţiuni. Alt risc adus în discuţie de ministru este cel al traficului de persoane.
De asemenea, infochioşcurile oferă detalii despre punctele de contact ale misiunilor diplomatice, munca în străinătate, condiţii specifice de intrare şi de şedere, precum şi riscurile generate de conflicte (în ţări ca Siria, Egipt, Turcia, Afganistan şi Ucraina).
Nu în ultimul rând, cei interesaţi pot găsi în infochioşcuri Ghidul Alegătorului Român din Străinătate: cine poate vota, totalitatea candidaţilor, lista secţiilor de votare etc.
"Primul infochioşc pe care astăzi îl lansăm aici, la Aeroportul < Henri Coandă > Otopeni, face parte dintr-o serie de opt astfel de aparate care vor fi amplasate anul acestea în Bucureşti: la Gara de Nord, în staţiile princ de metrou şi în malluri", a declarat Corlăţean.
Întrebat dacă aparatele vor fi disponibile şi în alte oraşe, ministrul a răspuns că abia anul viitor va fi extinsă reţeaua, în principalele oraşe ale regiunilor istorice din ţara noastră.
De asemenea, Brânduşa Predescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a prezentat aplicaţia pentru iPhone şi Smartphone, denumită "Călătoreşte în siguranţă", ce oferă informaţii similare, inclusiv coordonate GPS, informaţii despre traficul auto, sistemul medical, folosirea cardurilor, dar şi despre nivelul criminalităţii din ţările respective. Aplicaţia prezintă şi proceduri în caz de urgenţă (îmbolnăviri, decese, pierderi sau furturi de acte, reţineri, arestări etc.).
Infochioşcul a fost realizat de Departamentul pentru Tehnologia Informaţiilor din MAE, iar aplicaţia pentru telefoane mobile de către firma IQuest Technologies.