BURSA Analytics

Acţiunile Banca Transilvania - cea mai bună evoluţie din indicele BET

A.I., F.D.
BURSA Analytics / 20 februarie

Acţiunile Banca Transilvania - cea mai bună evoluţie din indicele BET

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 09 - 16 FEBRUARIE 2024

BT se află într-o campanie de creştere prin achiziţii

Randament brut al dividendului de 5,8%, conform estimărilor brokerilor

Grupul financiar îşi va prezenta rezultatele anului trecut în data de 26 februarie

Acţiunile Banca Transilvania (TLV), una dintre cele mai importante societăţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au avut un randament de 1,45%, în raport cu moneda euro, în perioada 9 - 16 februarie 2024, cea mai bună dinamică din indiciele BET.

Conform brokerilor, sectorul bancar are premise pentru o evoluţie bună în acest an, în condiţiile în care nivelul dobânzilor va asigura în continuare o sursă solidă de câştig. Pe de altă parte, scăderea inflaţiei şi robusteţea economiei pot oferi o anumită protecţie în faţa unor posibile probleme ale rambursărilor creditelor.

În plus, dacă în anii trecuţi Banca Naţională a României sau Banca Centrală Europeană au recomandat instituţiilor de credit să nu propună distribuirea de dividende, ca măsură de protecţie împotriva efectelor cauzate de pandemie sau inflaţie, deocamdată în acest an nu există o astfel de recomandare. De altfel, BRD a anunţat că va propune acţionarilor alocarea ca dividende a 60% din profitul anului anterior.

Profit net de 2,3 miliarde lei în primele nouă luni ale anului trecut, în creştere 37%

Banca Transilvania îşi continuă strategia de creştere, inclusiv prin achiziţii.

În prima parte a acestei luni, instituţia de credit din Cluj a anunţat achiziţia OTP Bank Romania plus alte companii din grup pentru suma de 347,5 milioane euro, conform raportărilor de la BVB. În plus, banca este pe cale să cumpere BRD Pensii, potrivit unor surse Economica.net.

Pentru acest an brokerii se aşteaptă ca Banca Transilvania să plătească dividende, media estimărilor echivalând cu un randament brut de 5,81%, faţă de preţul acţiunii TLV din data de 16 februarie, de 25,3 lei.

Mai detaliat, Prime Transaction estimează un dividend de 1,155 lei, echivalentul unui randament de 4,56%, Goldring un dividend de 1,59 lei, cu randament de 6,28%, iar Tradeville se aşteaptă la un dividend de 1,6711 lei, cu un randament de 6,60%.

Banca Transilvania a înregistrat un profit net de 2,3 miliarde de lei în primele nouă luni din 2023, în creştere 37%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022. Grupul BT îşi va prezenta rezultatele financiare preliminare aferente anului trecut, în data de 26 februarie.

Indici - BET s-a apreciat cu 0,14%

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a apreciat, în perioada 9 - 16 februarie 2024, cu 0,14%.

Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,01%, în intervalul 9 - 16 februarie 2024. Indicele BET XT s-a apreciat cu 0,1% în perioada menţionată.

Comcm Constanţa - pe prima poziţie în topul randamentelor de la BVB

În topul randamentelor de BVB se situează, în intervalul 9 - 16 februarie 2024, titlurile Comcm Constanţa, ce au urcat cu 98,96%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea se află acţiunile companiei Condmag, cu o creştere de 37,5%, iar pe locul al treilea se află acţiunile Romcab, cu o apreciere de 9,38%.

Fonduri de investiţii - randament de 2,15% pentru FDI Audas Piscator

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 8 - 15 februarie 2024, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 2,15%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat BRD Global Clasa A ce a înregistrat o apreciere de 0,53%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Euro Clasic, care au urcat cu 0,49%.

Bitcoin - creştere de 8,54%

Bitcoin a înregistrat o apreciere de 8,54%, în intervalul 9 - 16 februarie 2024, în raport cu moneda euro

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 1,24%, iar cursul monedei naţionale a rămas neschimbat în raport cu cea europeană, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Felicitari TLV.

    Se pot calcula pe langa dividende si actiunile gratuite oferite in fiecare an investitorilor, care ridica randamentul la peste 10%. 

    Parcă mai ieri analiștii de la Goldring declarau că se așteaptă ca BT să nu dea dividene anul acesta datorită achizițiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb