Acţiunile Credit Suisse înregistrau miercuri un declin de 10,5%, ajungând la un nou nivel scăzut record, după ce Ammar Al Khudairy, preşedintele Saudi National Bank, unul dintre investitorii Credit Suisse, a anunţat că nu poate furniza asistenţă financiară băncii elveţiene, informează Agerpres.
"Nu putem, deoarece am depăşi pragul de 10%. Este o problemă de reglementare", a declarat Ammar Al Khudairy.
Creditorul din Arabia Saudită a achiziţionat anul trecut o participaţie de aproape 10%, după ce a participat la operaţiunea de majorare a capitalului Credit Suisse şi s-a angajat să investească până la 1,5 miliarde de franci elveţieni (1,5 miliarde de dolari), adaugă sursa.
Ieri, Credit Suisse a publicat raportul său anual pe 2022 în care arată că au fost identificate "deficienţe majore" în controalele privind raportările financiare şi încă nu a oprit exodul de clienţi.
A doua mare bancă din Elveţia caută să se redreseze după o serie de scandaluri, care au subminat încrederea investitorilor şi a clienţilor. Retragerile de fonduri de către clienţi în trimestrul patru au depăşit 110 miliarde de franci elveţieni (120 miliarde de dolari).
Astăzi, acţiunile înregistrau un declin de 10,2%, la 2,01 franci elveţieni (2,19 dolari) la Bursa de la Zurich, îndreptându-se spre a şaptea scădere consecutivă zilnică.
Şi acţiunile băncilor din Europa înregistrează astăzi scăderi semnificative, după ce tranzacţionarea titlurilor Credit Suisse a fost de câteva ori oprită de operatorul Bursei de la Zurich, din cauza volatilităţii, se mai precizează în sursă.
Indicele bancar european a scăzut cu 5%, ajungând la cel mai redus nivel din 4 ianuarie. De miercurea trecută, indicele a pierdut 13% din valoare, cea mai mare pierdere săptămânală de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.
"Pieţele au luat-o razna, ne mutăm de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor din Europa, în primul rând Credit Suisse. Aceste evoluţii afectează întregul sector bancar european", a apreciat Carlo Franchini, de la Banca Ifigest în Milano.
Şi acţiunile băncii elveţiene UBS au scăzut cu 6,8%, ale grupurilor bancare franceze BNP Paribas şi Societe Generale cu 8,7% şi, respectiv, 9,5%, în timp ce titlurile băncii spaniole Banco de Sabadell şi ale grupului german Commerzbank înregistrau scăderi între 6,5% - 7,5%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2023, 18:04)
Oare bancile africane ce variatii au daca cele europene scad/cresc zilnic cu 5-10% iar cele americane cu 20-60% zilnic?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2023, 22:27)
Pai nu acolo sunt ingrijorari. Daca sunt in tari mai sarace nu inseamna ca au mai multe probleme.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.03.2023, 23:09)
china- rusia -india au inceput razboiul contra suprematiei dolarului american
primele victime.. bancile elvetiene
vindeti repede CHD -ul
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2023, 07:31)
Si-a revenit aseara, de la ninus 24%, A INCHEIAT CU -13%. Nu e grozav dar sa vedem poate se intampla ceva azi.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2023, 07:35)
Da le-a dat Banca Centrala Elvetiana 50 billions euro. Mna printing money.