Activităţile şi acţiunile necesare pentru pregătirea şi demararea construcţiei componentelor româneşti ale proiectului DANUBIUS-RI, infrastructură pan-europeană care va facilita cercetarea, inovarea şi schimbul de cunoaştere asupra sistemelor fluvii - mări, au fost aprobate de Executiv, printr-un memorandum, în şedinţa de astăzi.
Finanţarea etapelor de realizare a componentelor româneşti, respectiv Centrul de coordonare şi cercetare aprofundată Delta Dunării (Hub-ul DANUBIUS-RI) şi Centrul de Date, se va face prin Programul Operaţional Competitivitate POC-Axa CDI, precizează un comunicat de presă al Guvernului.
Prima fază a acestui proiect prevede o finanţare europeană nerambursabilă de 40 milioane de euro, cu o cofinanţare românească de 7,5 milioane de euro, menţionează comunicatul. Diferenţa dintre suma de 60 milioane euro prevăzută la Etapa 1 (2016 - 2017) şi cea disponibilă în Programul Operaţional Competitivitate - Axa prioritară 1 CD va fi suportată din alte programe operaţionale.
Pentru implementarea proiectului se vor derula următoarele acţiuni: demararea realizării componentelor româneşti în Murighiol, judeţul Tulcea; elaborarea documentelor şi realizarea demersurilor pentru înfiinţarea legală a Consorţiului European pentru Infrastructură de Cercetare (ERIC) DANUBIUS-RI şi a formelor legale de colaborare cu alte entităţi.
Potrivit Executivului, acţiunile vor fi realizate de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI), prin Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice - INCDSB, care sunt coordonatorii DANUBIUS-RI, cu sprijinul Ministerului Fondurilor Europene.
Activităţile de promovare şi realizare a proiectului vor fi coordonate de un comitet înfiinţat prin ordin al ministrului Fondurilor Europene, din care vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Fondurilor Europene, Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină şi ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice, se mai arată în comunicat.