Titlurile reţelei de servicii medicale private MedLife (M) au înregistrat un randament de 50,96%, în perioada 2 aprilie - 2 iulie, în raport cu moneda euro, clasându-se printre acţiunile cu cel mai bun randament din indiciele BET, în intervalul de timp avut în vedere.
Prestatorul de servicii medicale a ajuns, în mai, compania de la BVB în care fondurile de pensii private aveau cea mai mare deţinere, devansând Digi Communications, conform datelor disponibile pe site-ul desprepensiiprivate.ro.
Astfel, deţinerea fondurilor de pensii Pilon II şi Pilon III în MedLife ajunsese la 40,9%, faţă de 40,4% în Digi, datorită achiziţiilor realizate de fondurile administrate de Metropolitan şi BRD Pensii.
Fondul Metropolitan Life a achiziţionat circa 2,83 milioane de acţiuni M, în luna mai, ajungând la o deţinere de 5,68% din MedLife, faţă de 5,15% în aprilie. Fondul administrat de BRD Pensii a cumpărat 2,75 milioane de acţiuni M, majorându-şi deţinerea de la 1% din capitalul prestatorului de servicii medicale la 1,52%. Acţiunile achiziţionate de cele două fonduri au reprezentat 53% din întregul rulajul al lunii cu titluri MedLife, potrivit desprepensiiprivate.ro.
În luna mai, acţiunile companiei medicale au urcat cu 23,5%, în vreme ce în iunie s-au apreciat cu 16,9%, ceea ce sugerează că şi o parte din creştere aferentă lunii trecute a avut la bază noi achiziţii ale fondurilor de pensii.
La finele lunii mai, toate cele şapte fonduri de pensii Pilon II aveau acţiuni MedLife, deţinerea lor cumulată echivalând cu 38,46% din companie, restul fiind acţiuni deţinute de fondurile Pilon III.
Prestatorul de servicii medicale are o strategie de creştere bazată pe achiziţii, la începutul acestei luni anunţând preluarea pachetului integral al grupului de clinici Antares Clinic, furnizor de servicii medicale private din Moldova.
În prima parte a lunii trecute, Erste Group a ridicat ţinta de preţ pentru acţiunea MedLife la 6,06 lei, faţă de cea de 4,19 lei indicată în aprilie, şi a schimbat recomandarea din "Menţine" în "Acumulare", conform unui raport publicat pe portalul, BVB Research Hub.
Noua ţintă este cu 6,3% peste preţul de închidere al acţiunii companiei medicale de ieri, de 5,7 lei.
Pentru acest an, prestatorul de servicii medicale private şi-a bugetat venituri operaţionale consolidate de 2,62 milioane de lei, cu 18% peste cele din 2023 şi un profit net de 21,8 milioane lei, faţă de o pierdere de 4,2 milioane lei în anul trecut.
Familia Marcu are aproape 40% din prestatorul de servicii medicale după cum reiese din ultimele raportări de la BVB.
• Indici - BET s-a apreciat cu 6,95%
Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 6,95%, în perioada 2 aprilie - 2 iulie.
Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 3,46%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a apreciat cu 6,86%, în perioada menţionată.
• Aages - printre cele mai rentabile acţiuni de la BVB
Acţiunile Aages se situează în topul randamentelor de la BVB, din intervalul 2 aprilie - 2 iulie, cu o creştere de 69,88%, în raport cu moneda euro, pe locul al doilea fiind titlurile Antibiotice, cu o apreciere de 66,81%.
• Fonduri de investiţii - randament de 11,32% pentru ETF BET Patria-Tradeville
Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 1 aprilie - 1 iulie, este condus de titlurile ETF BET Patria-Tradeville cu o apreciere de 11,32%. Titlurile Certinvest BET Index s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 10,79%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Raiffeisen Romania Dividend, care au urcat cu 10,15%.
Bitcoin a avut o scădere de 6,11%, în perioada 2 aprilie - 2 iulie, iar cotaţia aurului a urcat cu 3,15%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,13% în intervalul de timp precizat.
Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.