De foarte mulţi ani, Alexandrina Curiţeanu munceşte în cooperaţia de consum. De peste zece ani este preşedinta Federalcoop Neamţ, care coordonează întreaga activitate a cooperativelor de consum de pe raza întregului judeţ. "Federala" (după cum o numesc cooperatorii) este un agent economic privat, deţinător de patrimoniu propriu şi care desfăşoară activităţi economice diverse.
"Anul trecut, cooperativele de consum din judeţul Neamţ au realizat o cifră de afaceri de 187 miliarde de lei şi un profit de peste 1 miliard de lei", ne-a spus Alexandrina Curiţeanu, adă-u-gînd că există un reviriment în rîndurile cooperatorilor noştri, în special din localităţile Tîrgul Neamţ, Dobreni, Cetatea, Pipirig, Roman. Domnia sa ne-a declarat: "Dispunem de o reţea comercială, de alimentaţie publică, prestări servicii şi producţie, care numără 250 uni-tăţi, cu o suprafaţă de peste 11.000 mp. În aceste unităţi îşi desfăşoară activitatea peste 500 de salariaţi".
Un pas spre redresarea cooperaţiei de consum din acest judeţ, s-a făcut prin achiziţionarea de produse agroalimentare în valoare de aproximativ 10 miliarde de lei (care acum cîţiva ani ajunsese aproape de cota zero). Este un domeniu de activitate care ar trebui amplificat substanţial, deoarece vine în sprijinul a mii de ţărani, ale căror produse nu ar putea ajunge în pieţe fără implicarea cooperaţiei. Această activitate situează pe locul întîi Federala Neamţ între cele 41 de federale ale Centrocoop. La acest pas se adaugă realizarea unei produc-ţii în domeniul alimentar în valoare de 20 miliarde de lei, în special din prelucrarea cărnii şi a laptelui.
Alexandrina Curiţeanu mai spune: "Tot ce am realizat a fost ca urmare a investiţiilor în modernizări şi dotări, fără de care, cred, că eram falimentari. În do-tări de ultimă generaţie şi în modernizarea producţiei s-a remarcat cooperativa oraşului Tîrgu Neamţ. În cadrul acesteia se produc specialităţi de brînză şi caşcaval (secţia lactate a fost modernizată cu fonduri PHARE), numeroase sortimente de preparate din carne.
Modernizări şi dotări s-au fă-cut şi în cooperativele de consum din Roman, Cetatea, Vînători, Horia, Piatra Neamţ. Tre-buie ţinut seama că raza de activitate a acestora se întinde în 42 de localităţi, din cele 74 existente în judeţ şi toate spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea cooperativele sînt proprietatea privată a acestora. Emblema cooperaţiei din judeţul Neamţ este Motelul "Casa Arcaşului", situat în proximitatea ora-şului Tîrgu Neamţ, modernizat cu fonduri atrase de la BERD. Alexandrina Curiţeanu îi sfă-tu-ieşte pe toţi turiştii să nu-l ocolească, în special pentru frumuseţea locurilor în care acesta este amplasat şi pentru gustoasele preparate specifice zonei oferite turiştilor de către gazde.
O investiţie importantă a Federalcoop Neamţ, care se finisează în această primăvară, o constituie Complexul de alimen-taţie publică şi cazare din vecinătatea Pădurii de Argint de la Văratic. Preşedintele cooperativei de consum Tîrgu Neamţ, Gavril Florescu, ne-a precizat că investiţia va ajunge la peste 4 miliarde de lei. Complexul este realizat în condiţii de confort moderne şi va oferi multiple posibilităţi de divertisment.
În cadrul Centrocoop (Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum) sînt reprezentate cele 41 de Federalcoop din tot atîtea judeţe. Centrocoop a fost o forţă şi un agent economic privat puternic. Cifrele arată că, în ultimii ani, s-a înregistrat o scă-dere a forţei economice a "Centrocoop", concomitent, cu împrăştierea patrimoniului.