Activitatea seismică din judeţul Gorj este în continuare intensă

D.T.
Miscellanea / 17 februarie 2023

Activitatea seismică din judeţul Gorj este în continuare intensă

Activitatea seismică din judeţul Gorj este în continuare intensă, dar se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal şi va continua timp de aproximativ o lună, precizează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, potrivit Agerpres.

Cutremurul produs astăzi la ora 11:11, de magnitudine 4,3, a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de 5,7 pe scara Richter din data de 14 februarie.

"Din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, până la data comunicatului (vineri, n.r.), au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 ML, respectiv: 4,1 ML, în data de 14 februarie 2023, ora 17:24:29, la adâncimea de 3,6 km; 4,2 ML în data de 16 februarie 2023, ora 03:07:06, la adâncimea de 10,8 km; 4,3 ML, în data de 17 februarie 2023, ora 11:11:41, la adâncimea de 8,7 km. Cutremurul de astăzi a reprezentat cea mai puternică replică de până acum a seismului de 5,7 ML, având intensitatea macroseismică epicentrală IV pe scara Mercalli. Acesta a fost urmat de o altă replică cu magnitudinea de 3.1 ML, la ora 14:43:29, produs la adâncimea de 13,1 km", arată sursa citată.

În continuare se înregistrează activitate seismică asociată celor două cutremure majore din zilele de 13 şi 14 februarie, localizându-se, până în prezent, aproximativ 540 de replici.

"Menţionăm că nu toate aceste seisme sunt simţite de către populaţie, însă în funcţie de magnitudinea şi adâncimea producerii acestora pot fi resimţite, în special, în zona epicentrală. Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice", se mai precizează in sursă.

Toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localităţile Leleşti, Runcu, Peştişani şi Bâltişoara, din judeţul Gorj, sunt operaţionale, înregistrând permanent mişcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză şi procesare către Centrul Naţional de Date al INCDFP.

"Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie. Monitorizăm în continuare atent desfăşurarea evenimentelor din zonă şi vom reveni cu informaţii noi când sunt disponibile", indică institutul.

Cutremurul din data de 14 februarie din Gorj a fost cel mai mare din această zonă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. La 35 de km de Targu Jiu se afla in satul Totea unde sunt amplasate sondele Petrom care exploateaza din 2011 marea punga de gaze, cea mai mare descoperire onshore din ultimele zeci de ani. Exploatarea a fost marita din 2019. Punga de gaze se afla la o adancime de 4 km. Iar cutremurele au avut loc la o adancime de 6 km. Pare destul de clar ca este un cumul de factori, principalul fiind exploatarea gazelor.

    1. Nu-i sigur ca e de la gaze.

      Mai trist era ca Chevron sa inceapa extractia gazului de sist prin metode otravitoare/neortidoxe. 

      Domnule, toata zona Olteniei, este asezata pe caverne care au rezultat in urma extragerii a miliarde de MC de titei si gaze.

      In locul titeiului si a gazelor extrase, trebuia injectata apa sarata, care ar fi asigurat stabilitatea scoartei terestre si ar fi facut imposibila prabusirea acesteia. Toata zona Ticleni, Carbunesti, Bustuchin, Scoarta, si ...de unde s-a extras petrol, a suferit in ultimii 40-70 de ani modificari ale suprafetei terestre ca urmare a prabusirii. Acolo exista vai, unde odata au fost dealuri, zone intregi prabusite si instabile, localitati intregi in care locuitorii sunt in pericol, case avariate, prabusite, scufundate.  

      Asa ca acolo, aveti dreptate, exploatarea irationala a petrolului si gazelor este cauza acestor cutremure. Acolo, scoarta terestra se prabuseste in haurile cavernelor lasate de exploatatori neumplute cu apa sarata.

      Acolo sunt cutremure de prabusire a scoartei terestre. Si cine stie ce se va mai intampla.  

    Technica americana de extragerea gazului se pare

    sa are si si efecte nasoale, 

    in america in urma protestelor localnicilor a fost suspendat

    mai multe puncte de extractie 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb