Activitatea unuia dintre cei mai mari operatori de produse accizabile din România a fost reluată ca urmare a hotărârii judecătoreşti obţinute de Radu şi Asociaţii SPRL, casa de avocatură asociată EY în România.
Potrivit unui comunicat al EY, în speţă, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea de suspendare a măsurii de anulare temporară a autorizaţiei de antrepozit fiscal a acestui operator, acceptând în premieră interpretarea art. 148/1 din Codul de procedură fiscală propusă de avocaţi.
Direcţia generală a Vămilor dispusese suspendarea autorizaţiei de antrepozit fiscal administrat de operatorul în cauză. Echipa de avocaţi din cadrul Radu şi Asociaţii a reuşit să obţină în faţa Curţii de Apel Bucureşti, în timp record, suspendarea acestei măsuri administrative. Întreaga procedură în faţa instanţelor de judecată a durat doar 19 zile şi a avut ca finalitate re-activarea autorizaţiei de antrepozit fiscal al operatorului.
Emanuel Băncilă, liderul practicii de litigii fiscale din cadrul Radu şi Asociaţii, declară: "Prin această reuşită, echipa de litigii fiscale din cadrul Radu şi Asociaţii îşi consolidează poziţia de lider în practica litigiilor fiscale, adăugând o nouă victorie portofoliului impresionant de succese în disputele pe speţe fiscale.
Această decizie reprezintă un moment important în interpretarea dispoziţiilor art. 148 Cod procedură fiscală şi contrazice punctul de vedere oficial al autorităţilor fiscale conform căruia o creanţă fiscală a cărei executare silită este suspendată prin depunerea unei scrisori de garanţie bancară este în continuare exigibilă. Imposibilitatea de a solicita executarea silită duce la pierderea caracterului exigibil al creanţei fiscale. O interpretare contrară ar duce la discriminarea contribuabililor care funcţionează în baza unei autorizaţii întrucât depunerea unei scrisori de garanţie bancară nu ar avea niciun efect asupra acestui ultim tip de contribuabili. Astfel, aceştia din urmă s-ar vedea siliţi să plătească benevol o creanţă fiscală de teama pierderii autorizaţiei de funcţionare, deşi au constituit în prealabil o garanţie care acoperă 100% valoarea creanţei fiscale pretinse".
Echipa specializată în litigii fiscale condusă de Emanuel Băncilă a mai avut o reuşită de acest gen în anul 2012, când a obţinut în mod irevocabil redeschiderea unei rafinării operată de PrioBiocombustibil (societate deţinută de grupurile Bunge şi Martifer), după ce autorizaţia de antrepozit fiscal a acestei rafinării fusese revocată în prealabil de către autorităţile fiscale.