ADEM solicită reevaluarea listei de medicamente propuse pentru a fi interzise de la export paralel

M.I.
Miscellanea / 16 septembrie 2019

ADEM solicită reevaluarea listei de medicamente propuse pentru a fi interzise de la export paralel

Ministerul Sănătăţii propune interzicerea temporară a exportului paralel cu riscul încălcării principiilor Pieţei Unice şi fără respectarea legislaţiei în vigoare, se arată într-un comunicat remis Redacţii noastre.

Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente consideră că exportul paralel, preţurile medicamentelor şi contribuţia financiară a producătorilor la bugetul de stat alocat medicamentelor, respectiv taxa clawback au fost teme intens mediatizate la noi în ţară, pe parcursul ultimilor ani, în contextul apariţiei unor crize ale medicamentelor.

Restricţionarea disproporţionată a comerţului intracomunitar, fără o analiză detaliată bazată pe date concrete, în ţara noastră, date extrase din Sistemul Electronic de Raportare a stocurilor (SER), fără a se preciza în niciun fel care sunt motivele scăderii sau epuizării acestor stocuri şi, în plus, pentru a disimula alte "deficienţe" ale pieţei farmaceutice în raport cu statul, nu face parte dintre recomandările Comisiei şi nici dintre prevederile Tratatului de Funcţionare al UE, privind libera circulaţie.

Justificarea prezentată de Ministerul Sănătăţii în referatul de aprobare a proiectului de ordin este în realitate o reiterare a unui act normativ deja în vigoare, din 14 martie 2017, Ordinul Ministrului Sănătăţii Nr. 269/2017, privind obligaţia de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente, respectiv obligaţia de serviciu public, fără respectarea însă a prevederilor acestui ordin.

În acord cu ordinul mai sus menţionat, exportul paralel nu a reprezentat o problemă pentru autorităţile române începând cu data emiterii, 14 martie 2017, până la data de 13 septembrie 2019. În caz contrar, dacă ar fi existat discontinuităţi care să pună în pericol sănătatea publică, autorităţile emitente ale ordinului privind obligaţia de serviciu public, ar fi trebuit să emită o "Alertă naţională" privind scăderea stocurilor naţionale sub un nivel minim acceptat şi, implicit, o "Lista temporară sub observaţie" cu medicamentele interzise temporar de la export, listă care nu se menţine decât maxim 14 zile până la restabilirea stocurilor.

Problema producătorilor privind preţurile, aparent cele mai mici din UE, datorate pe lângă modalitatea de calcul care ia în considerare şi puterea de cumpărare a pacientului român, şi taxei clawback, care a atins nivelul de 24-25% din profitul acestora, nu a fost încă soluţionată de către stat.

ADEM solicită reevaluarea acestei liste de medicamente propuse pentru a fi interzise pentru 6 luni de la export paralel, cu respectarea principiilor Pieţei Unice europene şi prevenirea instituirii unor obstacole inutile în calea liberei circulaţii înainte de materializare, obstacole care ar putea nu numai genera penalizarea României dar nici nu vor asigura accesul populaţiei la medicaţie pe termen lung sau scurt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb