• Există, însă, premise favorabile pentru dezvoltarea producţiei de carne de oaie şi vită
Producătorii de carne sunt pesimişti în privinţa evoluţiei acestei pieţe după 1 ianuarie 2007. "Cred că va fi un an foarte greu", ne-a spus Mihai Vişan, preşedintele Asociaţiei Româ-ne a Cărnii (ARC). "Vom vedea că după aderare unele mărci vor dispărea în numai câteva luni", preconizează reprezentantul ARC. "Vor exista şi altele care se înşurubează şi cresc, luând din piaţa altora, de regulă din a noastră, a producătorilor români", a adăugat domnia sa.
Producătorii interni se tem de intrarea liberă a concurenţilor europeni pe piaţa autohtonă, care vor face "diverse tatonări", vor studia şi testa piaţa, iar preţurile vor fluctua creând un mediu imprevizibil. Ori, ameninţarea cea mai mare la adresa producătorilor, ca de altfel a oamenilor de afaceri în general, este tocmai imprevizibilitatea care determină aceste schimbări bruşte în evoluţia pieţei.
Producţia de carne de porc şi pasăre se va confrunta cu o piaţă europeană excedentară
Chiar dacă piaţa internă a cărnii de porc şi pasăre nu este acoperită, se vor grăbi cei din Vest să o satisfacă, anticipează preşedintele ARC.
Pentru a putea face faţă acestei concurenţe, producătorii noştri vor avea nevoie de investiţii şi management "de talie europeană" şi "numai cei buni vor merge mai departe".
Domnul Vişan este însă optimist în privinţa aviculturii, care a înregistrat un progres susţinut în ultimii ani. "Dacă nu ne va mai încerca gripa aviară, producţia de carne de pasăre îşi va continua creşterea", susţine domnia sa.
Piaţa europeană este însă deficitară la carnea de oaie şi de vită. Ţara noastră este competitivă pe sectorul ovinelor şi bovinelor, deoarece are condiţii naturale favorabile. Aceasta, spune domnul Vişan, în ciuda problemelor mari din zootehnie, legate în primul rând de fragmentarea creşterii animalelor. Există premise favorabile, deci, pentru dezvoltarea producţiei de carne de oaie şi vită. Ea va fi impulsionată atât de programele de susţinere româneşti şi europene, cât şi de investiţii.
Vor fi probleme în producţia de carne de porc. În opinia reprezentantului ARC, structura sectorului este "necorespunzătoare". Există încă multe ferme mari, provenite din sectorul vechi de stat, care necesită un efort investiţional uriaş. Opinia personală a domnului Vişan, care are o experienţă îndelungată în acest sector, este că structurarea producţiei de porc în locaţii supradimensionate este ineficientă. Dacă legea europeană este aplicată cu stricteţe (şi ea trebuie aplicată!), costurile sunt prea mari. Biosecuritatea (protecţia împotriva bolilor) este însă şi mai scumpă. Lipsa unei coerenţe în măsurile de biosecuritate este riscantă pentru marii producători, care deţin ferme de peste 100.000 de capete. Iar despăgubirile, care merg până la acoperirea a 80% din pierderi în UE, nu iau în calcul pauza de producţie sau costurile revenirii pe piaţă.
Cea mai mare problemă a acestui sector este însă pesta porcină. Procesatorii au investit mult în ultimii ani pentru a ajunge la standardele UE şi pentru a putea livra oriunde în Europa. Însă aceste eforturi au fost inutile, consideră reprezentantul ARC. "Pesta ne trânteşte uşa în nas şi trebuie să mai aşteptăm mulţi ani pentru a curăţa ţara de această boală", spune domnia sa. Pesta porcină afectează la fel de grav atât procesatorii, cât şi fermierii. Însă ARC speră ca cele două sectoare "să acţioneze unit, pentru ca procesatorii să imprime seriozitatea şi stricteţea necesare eradicării unei boli atât de grave".
În privinţa susţinerii din partea autorităţilor, domnul Vişan spune: "Ne-am lămurit câtă bază putem pune în ei. Iar pierderile de zeci de milioane de euro se contabilizează în contul nostru, nu al celor care de şaisprezece ani fac planuri şi strategii".
• Marea durere a producătorilor de carne: exporturile
Problema sectorului cărnii nu este atât importul, cât faptul că nu suntem în stare să exportăm, consideră preşedintele ARC. Exportul înseamnă preţuri competitive, calitate şi mai ales constanţă în calitate. Însă, în opinia domnului Vişan, este nevoie de bugete uriaşe de pormovare, pe care numai producătorii mari şi le pot permite.
Însă dacă industria avicolă se confruntă cu un import mare de carne ieftină din Uniune, producătorii speră că ea va reuşi să vândă volume tot mai mari de carne scumpă pe pieţele externe. Aparentul paradox vine din faptul că românii nu îşi permit să consume piept de pui, care este de trei ori mai scump decât pulpele, iar producătorii vor fi nevoiţi să îşi valorifice mai bine piesele scumpe pe pieţele externe. Este previzibilă, în consecinţă, şi o reducere a pieselor ieftine, aşa cum s-a întâmplat pe pieţele din SUA şi Brazilia.
Dacă producătorii au fost adesea nevoiţi să adopte soluţia importurilor, aceasta s-a întâmplat deoarece procesatorii "pur şi simplu nu aveau cu ce lucra din producţia internă şi era normal să îşi dorească materie primă mai ieftină", susţine domnul Vişan.
Atât importul cât şi exportul de carne sunt practicate în majoritatea sectoarelor în multe ţări. Cel mai concludent exemplu este cel al Statelor Unite, unul din marii exportatori de carne de vită şi în acelaşi timp importatorul numărul unu. Problema, în ţara noastră, este că necesarul de import nu poate fi compensat cu export.
De la 1 ianuarie, unele sortimente de carne se vor ieftini
Preţurile la carne vor fi puternic influenţate de aderare, preconizează preşedintele Asociaţiei Româ-ne a Cărnii, Mihai Vişan. Impactul va fi direct proporţional cu taxele vamale, care vor fi eliminate.
Taxa la carnea de vită este de 20%, cu excepţia cărnii pentru procesare, unde în prezent nu se aplică taxe vamale. Majoritatea importurilor de carne de vită pentru procesare sunt din Brazilia.
Dispariţia acestei facilităţi va exclude Brazilia şi alte ţări terţe, iar eventualul import va veni din Uniunea Europeană, care este o piaţă deficitară şi scumpă. Pe acest segment sunt deci preconizate creşteri de preţuri, aceasta până ce piaţa va fi echilibrată de oferta internă.
Momentul echilibrului este însă destul de apropiat, potrivit estimărilor preşedintelui ARC. Avem o balanţă pozitivă la carnea de vită, deşi exportăm mai multe animale vii decât carne.
Carnea de porc s-ar putea ieftini cu până la 10-15%. Pentru producţia industrială, importurile de carne de porc depăşesc producţia internă. Odată cu înlăturarea facilităţilor vamale la carnea din Canada şi SUA, vom importa masiv carne proaspătă din UE.
Preţul cărnii de pasăre se va ieftini cu până la 20%. Pe de o parte, vor dispărea importurile de pulpe ieftine din SUA şi America de Sud, iar pe de altă parte, va fi eliminată taxa de 45% la importurile din UE.
Şi mezelurile s-ar putea ieftini cu până 10-15%, datorită eliminării taxei vamale de 45%, dar şi evoluţiei preţurilor la materia primă.
De asemenea, domnul Vişan estimează că se va menţine creşterea producţiei de mezeluri în ţara noastră cu 5-15%, ca şi în anii precedenţi. Piaţa mezelurilor are un potenţial considerabil de creştere, consumul fiind, în prezent, destul de redus în ţara noastră, respectiv 8-9 kilograme pe cap de locuitor pe an.
De la 1 ianuarie, unele sortimente de carne se vor ieftini
Preţurile la carne vor fi puternic influenţate de aderare, preconizează preşedintele Asociaţiei Româ-ne a Cărnii, Mihai Vişan. Impactul va fi direct proporţional cu taxele vamale, care vor fi eliminate.
Taxa la carnea de vită este de 20%, cu excepţia cărnii pentru procesare, unde în prezent nu se aplică taxe vamale. Majoritatea importurilor de carne de vită pentru procesare sunt din Brazilia.
Dispariţia acestei facilităţi va exclude Brazilia şi alte ţări terţe, iar eventualul import va veni din Uniunea Europeană, care este o piaţă deficitară şi scumpă. Pe acest segment sunt deci preconizate creşteri de preţuri, aceasta până ce piaţa va fi echilibrată de oferta internă.
Momentul echilibrului este însă destul de apropiat, potrivit estimărilor preşedintelui ARC. Avem o balanţă pozitivă la carnea de vită, deşi exportăm mai multe animale vii decât carne.
Carnea de porc s-ar putea ieftini cu până la 10-15%. Pentru producţia industrială, importurile de carne de porc depăşesc producţia internă. Odată cu înlăturarea facilităţilor vamale la carnea din Canada şi SUA, vom importa masiv carne proaspătă din UE.
Preţul cărnii de pasăre se va ieftini cu până la 20%. Pe de o parte, vor dispărea importurile de pulpe ieftine din SUA şi America de Sud, iar pe de altă parte, va fi eliminată taxa de 45% la importurile din UE.
Şi mezelurile s-ar putea ieftini cu până 10-15%, datorită eliminării taxei vamale de 45%, dar şi evoluţiei preţurilor la materia primă.
De asemenea, domnul Vişan estimează că se va menţine creşterea producţiei de mezeluri în ţara noastră cu 5-15%, ca şi în anii precedenţi. Piaţa mezelurilor are un potenţial considerabil de creştere, consumul fiind, în prezent, destul de redus în ţara noastră, respectiv 8-9 kilograme pe cap de locuitor pe an.
Ioana Rosenberg