Compania RCS-RDS, cel mai mare operator de cablu de la noi din ţară, a dezminţit categoric informaţiile lansate, ieri, de jurnalistul Robert Turcescu, care susţinea că între companie şi Vodafone există deja un precontract semnat, care prevede cedarea operaţiunilor de telefonie, internet şi a distribuţiei de cablu către operatorul britanic de telefonie mobilă. În comunicatul companiei de cablu se specifică faptul că "informaţiile sunt complet false şi nu au nicio bază reală". Cu toate acestea, compania Vodafone România nu doreşte să facă niciun fel de declaraţii cu privire la aceste speculaţii, alimentând suspiciunea că ar exista un sâmbure de adevăr în cele declarate de Turcescu pe contul personal de Facebook. Jurnalistul de la B1TV scrisese: "Vodafone e la un pas să achiziţioneze de la RCS-RDS distribuţia de cablu, plus operaţiunile de telefonie şi date! Între cele două companii a fost semnat un precontract, iar tranzacţia finală se învârte în jurul sumei de 1-1,5 miliarde de euro. Vodafone devine astfel cel mai mare jucător pe piaţa telecom din regiune, dând o lovitură puternică principalului competitor, Orange".
Cu toate acestea, mai multe elemente din piaţă alimentau informaţiile publicate de Turcescu. În luna aprilie, RCS-RDS a anunţat că a introdus acoperire la nivel naţional pentru serviciile de telefonie mobilă (Digi Mobil) în baza unui acord de roaming naţional încheiat cu Vodafone pe o perioadă de 2 ani. Practic, clienţii pot să comunice la aceleaşi tarife pentru apeluri şi SMS-uri în roaming naţional ca şi pentru cele iniţiate din reţeaua Digi Mobil şi atunci când nu se află în aria de acoperire a reţelei RCS-RDS. Din luna iulie 2014, roamingul naţional va fi disponibil şi pentru serviciul de date mobile. Selecţia modului de Roaming Naţional se face automat, fără intervenţia utilizatorilor sau modificări în setările telefonului.
Pe lângă acest lucru, inclusiv analişti din piaţa de telecomunicaţii au declarat că o astfel de mutare era aşteptată: "Era de aşteptat ca Vodafone să facă o astfel de mişcare, pentru că au bani şi au obiceiul acesta (uitaţi-vă la ce au cumpărat prin Spania, Germania, Grecia). Acesta este şi un răspuns la mişcarea Romtelecom (nr. care, din toamnă, va fuziona cu Cosmote România sub umbrela Deutsche Telekom). Operatorii se pregătesc pentru a putea oferi toate cele cinci servicii, şi pentru a deveni operatori totali. Ar fi de aşteptat o mişcare şi de la Orange , mai ales că oficiali ai lor chiar au declarat că vor face achiziţii pe piaţa din România", ne-a declarat, ieri, Nicolae Oacă.
• Robert Turcescu îşi menţine, cu fermitate, afirmaţiile
Jurnalistul Robert Turcescu a răspuns comunicatului RCS-RDS, menţinându-şi declaraţiile: "Constat că RCS-RDS susţine că nu există nicio bază reală privind tranzacţia cu Vodafone, pe care am anunţat-o ieri. Câteva detalii. Exprimarea mea a fost «Vodafone e la un pas să achiziţioneze de la RCS-RDS distribuţia de cablu, plus operaţiunile de telefonie şi date». N-am vorbit de finalizarea tranzacţiei, ci de un precontract. Reprezentanţii Vodafone n-au negat informaţia, iar RCS-RDS a aşteptat vreme de aproape 24 de ore (!) pentru a reacţiona printr-un comunicat în care neagă «orice bază reală» a acestor informaţii. Deocamdată e cuvântul surselor mele împotriva cuvintelor din comunicatul RCS-RDS. Eu susţin în continuare că am surse bune. Consiliul Concurenţei ce zice?", a explicat jurnalistul pe pagina personală de Facebook. Mai departe, într-o discuţie cu o persoană care îl contrazicea pe seama postării, Turcescu subliniază: "Uite cum stau lucrurile: am surse, unele sunt credibile, altele nu, dar de data asta am o sursă de MARE încredere pentru informaţia publicată! Îţi lansez o provocare: dacă am avut dreptate, pierzi o sticlă de vin roşu cu vechimea de minimum cinci ani. Dacă m-am înşelat, dau eu două în aceleaşi condiţii. Ce zici? Te bagi?", a încheiat jurnalistul.