ADMINISTRATORUL HIDROELECTRICA, AUDIAT LA DNA Coşmarul lui Buzăianu se numeşte Remus Borza

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 iulie 2016

Coşmarul lui Buzăianu se numeşte Remus Borza

După ce a denunţat contractele cu "băieţii deştepţi", care cumpărau energie ieftină de la Hidroelectrica şi o revindeau mult mai scump, administratorul judiciar Remus Borza a fost audiat ieri la DNA, în calitate de martor, într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la un contract de retehnologizare a Hidrocentralei Porţile de Fier II.

Cel mai marcant "băiat deştept" din energia românească este milionarul Nicolae Bogdan Buzăianu, care, potrivit informaţiilor din presă, a câştigat miliarde de euro din contractele cu Hidroelectrica, iar statul a pierdut peste un miliard de euro.

Remus Borza a declarat ieri, la ieşirea de la sediul DNA, că este vorba de două contracte demarate în urmă cu 15 ani, cu o valoare de aproximativ 500 milioane euro, aici fiind inclusă şi retehnologizarea Porţilor de Fier II (PF 2).

Administratul judiciar a spus că omul de afaceri Bogdan Buzăianu este "omniprezent" în aceste contracte de retehnologizare de la Hidroelectrica, fiind responsabil şi de starea de degradare de la UCM Reşiţa.

În opinia administratorului judiciar, aceste contracte au afectat "dramatic" Hidroelectrica, deoarece compania a înregistrat un prejudiciu de un miliard de euro prin acordarea de lucrări prin încredinţare directă, fără să se recurgă la o procedură transparentă de licitaţie: "În perioada 1997-2012, o singură centrală s-a retehnologizat prin procedura de licitaţie. Mă refer la Lotru-Ciunget, o centrală de 510 MW, la care preţul retehnologizării a fost de 113.000 euro/MW. La Porţile de Fier II, pentru care am fost audiat astăzi (n.r. ieri) ca martor, preţul retehnologizării a fost de 12 ori mai mare, de 1,3 milioane euro/MW. Diferenţa între Lotru-Ciunget şi PF II este un contract atribuit prin licitaţie publică - Lotru-Ciunget, contract cu încredinţare directă - Porţile de Fier II".

Remus Borza a declarat că responsabil pentru această situaţie este un consorţiu de firme care a beneficiat de lucrări cu încredinţare directă de la Hidroelectrica în detrimentul companiei de stat.

El a mai spus că firmele româneşti, precum UCM Reşiţa, Energomontaj, Hidroserv, care au construit sistemul energetic naţional, au fost discriminate după 1990 şi au devenit indezirabile la acordarea de contracte publice, fiind preferate firme străine.

Modernizarea PF II a fost realizată de către firma eleveţiană VA TECH, reprezentată în România de Energy Consult, companie care îl avea drept acţionar pe Nicolae Bogdan Buzăianu. Acesta a susţinut că nu a intermediat niciodată nimic şi că doar a consiliat tehnic şi financiar anumite companii, care au primit contracte pe bani publici, potrivit Digi 24, care mai precizează: "VA Tech Hydro era, de fapt, continuatoarea firmei Sulzer Hydro AG, firma care a obţinut în 1997 fără licitaţie, pe când ministru al Economiei era actualul premier Călin Popescu Tăriceanu, contractul de retehnologizare al Porţilor de Fier I. În noiembrie 2000, VA Tech Hydro a lansat, fără să-i ceară nimeni, o ofertă pentru retehnologizarea PF II contra a 98 de milioane de euro. Specialiştii au afirmat că suma era umflată pentru negociere, căci în realitate lucrările ar fi costat vreo 70 de milioane de euro".

După venirea PSD la putere, în 2001, Hidrolectrica a acceptat propunerea, iar guvernul Adrian Năstase a încredinţat direct către VA TECH retehnologizarea PF II.

Dan Ioan Popescu, fostul ministru al Economiei în echipa lui Adrian Năstase, a invocat lipsa de timp, motiv pentru neorganizarea unei licitaţii. "Există riscul ca hidrocentralele să depăşească perioada de 30 de ani de securitate funcţională". Pretextul era şubred căci PF II avea o vechime de doar 14 ani în anul 2000, potrivit Digi 24.

Hotnews.ro a precizat că Hidroelectrica a semnat contractul cu VA TECH în noiembrie 2001, la un preţ cu 20% mai mare decât cel propus iniţial - 122 de milioane de euro: "Plata trebuia să se facă însă nu cu bani, ci prin contrapartidă cu energie electrică. În loc de avansul convenit, de 20%, Hidroelectrica a plătit nu cu energie ci cu bani lichizi, în decembrie 2001, către VA TECH 25%, adică 30 de milioane euro.

VA TECH n-a făcut nimic la PF II timp de doi ani, dar preţul contractului a crescut, inexplicabil, la 200 de milioane de euro. La care s-au adaugat 80 de milioane de euro pentru lucrări mai mici, între care se număra şi retehnologizarea complexului energetic de la Gogoşu. Pentru Gogoşu nu a fost emisă o Hotărâre de Guvern separată, cum era firesc.

Plata întregului contract a urmat să se facă din credite, astfel încât suma finală, cu tot cu dobânzi, a ajuns la 600-700 de milioane de euro. Pentru sora geamănă a PF II, sârbii au plătit 100 de milioane de euro, numai că ei au făcut licitaţie - la care a participat fără succes şi VA TECH - şi au cerut avizul Parlamentului.

În apărarea afacerii Porţile de Fier, fost ministru, Dan Ioan Popescu, a declarat ca o firmă independentă de audit a demonstrat foarte clar că tot ceea ce s-a făcut este extrem de corect şi de necesar.

Firma de audit KPMG care a făcut verificări în cazul PF II a descoperit, între altele, că banii daţi drept avans de Hidroelectrica au dispărut. «Nu am primit nici un răspuns la cererile de confirmare trimise referitoare la avansuri către furnizori în valoare de 2.884.669 de milioane de lei (lei vechi, aproximativ 72 milioane de euro - n.red.) plătiţi către VA TECH Gmbh Austria şi, respectiv, VA TECH Hydro Ldt», scrie în raportul KPMG, ignorat de autorităţile române. Banii au fost trimişi în contul firmelor respective, după cum o demonstrează o factură de 30 de milioane de euro emisă de VA TECH şi aprobată spre plată de Carmen Marin, director în Hidroelectrica".

La o emisiune televizată, chestionat asupra acestei afaceri, Dan Ioan Popescu a recunoscut aproape totul, însă a încercat să paseze responsabilitatea: "Retehnologizarea de la Porţile de Fier a început cu patru ani mai înainte, şi vreau să vă spun că a fost una dintre puţinele decizii economice pe care le-a luat domnul Călin Popescu Tăriceanu, în acea vreme ministru al Industriilor".

Dan Ioan Popescu a adăugat că a fost nevoit să lucreze cu aceeaşi firmă "pentru păstrarea continuităţii" şi pentru a face economii.

Retehnologizarea de la PF I a fost încredinţată, în 1997, direct firmei elveţiene Sulzer Hydro - absorbită ulterior de o altă firma elveţiană, VA TECH - de către guvernul Ciorbea, la iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Economiei de la acea vreme.

Guvernul îşi motiva hotărârea prin aceea că nu mai era timp, existând "pericolul producerii unor defecţiuni majore (...), cu efecte economice nedorite şi cu periclitarea gradului de siguranţă în funcţionarea Sistemului energetic naţional".

Într-adevăr, termenul de retehnologizare de 30 de ani de la intrarea în funcţiune era depăşit, potrivit Hotnews, dar în aceeaşi situaţie era şi sora geamănă din Iugoslavia a PF I, a cărei modernizare a fost decisă în urmă unei licitaţii pentru care s-a găsit timp. Deşi retehnologizate şi modernizate, două grupuri energetice de la Porţile de Fier I sunt defecte de mai multe săptămâni.

Contractul de la PF I a fost de 160 de milioane de dolari. Retehnologizarea s-a soldat cu o serie de avarii de atunci încoace, semnalate de presă la timpul cuvenit. Potrivit surselor Hotnews, contractul cu Sulzer a fost intermediat de Nicolae Bogdan Buzăianu, fost angajat al elveţienilor.

Numele Bogdan Buzăianu, şi într-un dosar al Elenei Udrea

Numele lui Bogdan Buzăianu a apărut, în 2015, într-un dosar al Elenei Udrea, suspectată că a luat mită câteva milioane de dolari, potrivit presei.

Surse judiciare au spus, atunci, că Bogdan Buzăianu ar fi omul de afaceri la care fac referire procurorii DNA în legătură cu contractul cu Hidroelectrica, pentru care Udrea ar fi cerut mită 5 milioane de dolari.

Fostul ministru neagă însă orice implicare. Elena Udrea a declarat, la vremea respectivă: "Este din categoria băieţilor deştepţi. Datorită lui a apărut această sintagmă. Domnul Buzăianu este cel cu care mă lupt sau m-am luptat din 2005. Din cauza dânsului am plecat eu de la Cotroceni. Nu poţi să spui că eu, Elena Udrea, puteam să cer mită acestui om. L-am văzut o singură dată în viaţa mea cu totul întâmplător".

Potrivit DNA, Elena Udrea ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari şi o creanţă de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

"În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi membru al Guvernului şi de persoană cu funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, având influenţă asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA", a precizat DNA.

Anchetatorii susţin că, pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei şi a celor din SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, Elena Udrea a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari şi o creanţă de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deţinea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acţiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media.

"În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar al creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa", a mai arătat DNA.

Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica: "Buzăianu chiar a fost un pionier. A fost un vizionar. Când a încheiat el pentru prima dată contracte bilaterale de energie cu Hidroelectrica nici nu exista piaţa contractelor bilaterale. În ceea ce priveşte piaţa de energie a înţeles (...) care este potenţialul".

Bogdan Buzăianu a câştigat miliarde de dolari de pe urma Hidroelectrica. Din 1996 i s-a permis să cumpere energie de la stat, care prin firmele lui a fost revândută unor fabrici de stat la preţuri chiar şi de 10 ori mai mari.

Remus Borza a declarat pentru ziarul BURSA, la începutul acestui an: "Traderii de energie au dat un tun de un miliard de euro Hidroelectricii, prin derularea unor contracte încheiate sub preţul de cost. În 2012, preţul de piaţă al energiei era 220 lei/mwh, preţul de cost se situa undeva la 184 de lei, iar preţul contractual varia între 103 şi 132 de lei, cu 50-80 de lei sub preţul de cost. Este clar un prejudiciu, iar pierderea, calculată din 2006, doar pe această diferenţă între preţul de cost şi preţul contractual, este de peste un miliard de euro. Şi, culmea tupeului, mai vor şi 600 milioane euro daune pentru denunţarea contractelor. Aceste contracte au fost încheiate în perioada 2003-2004 şi urmau să expire în 2012. Fără nici o raţiune juridică sau comercială au fost prelungite cu 3 ani de zile înainte de expirare, respectiv în 2009 pentru încă 6 ani, urmând ca aceste contracte să expire în 2018-2019.

Contractele cu traderii de energie au fost ilegale, frauduloase şi prejudiciabile pentru Hidroelectrica şi, implicit, pentru Statul Român. Euro Insol încă din 2012, în raportul privind cauzele insolvenţei Hidroelectrica, a ajuns la o atare concluzie. Ulterior şi alte instituţii ale statului: DNA, Curtea de Conturi, ANAF şi, mai nou, Consiliul Concurenţei, au exprimat aceeaşi opinie.

Nişte contracte ilegale, frauduloase sau ilicite nu pot să constituie temei de drept al unor despăgubiri sau daune".

Numele lui Bogdan Buzăianu şi al naşului său, Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei e inscripţionat în vitrina celui mai scump magazin din lume - aflat în Beverly Hills - alături de cele ale lui Barack Obama, Vladimir Putin, Tony Blair, Arnold Schwarzenegger şi Michael Jordan.

În 2011, Bogdan Buzoianu a primit calitatea de ambasador al Zambiei la UNESCO. Tot atunci, preşedintele acestei ţări l-a acuzat de o escrocherie cu aur, iar omul de afaceri a pierdut titlul de ambasador. A anunţat însă că-l dă în judecată pe preşedinte, cerându-i despăgubiri de 100 de milioane de dolari.

Bogdan Buzăianu apărea în 2010 şi în topul Forbes, cu o avere estimată la 100 de milioane de dolari. Recent însă, în presă au apărut informaţii că ar avea probleme financiare care l-au forţat să scoată la vânzare un palat pe care îl deţine în Elveţia.

În schimbul impunătoarei construcţii, el ar cere 7,6 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Va fi mai mult spectacol,cum a fost pana acuma.Recuperari numai in cazuri de razbunari politice am vazut,in rest "povesti de adormit copii".Putin oameni corecti mai sunt in tara asta.

    Un avocat bun de gura, pus mereu pe scandal dar care in dorinta lui de a iesi mereu pe sticla intelege ca trebuie sa faca ceva drept si pentru societate. Titlul cu cosmarul este absolut potrivit nu numai pentru Buzaianu :)

    Totul a fost posibil din cauza justiției care a închis ochii, la vremea respectivă presa a scris despre aceste megaescrocherii si s-au făcut plângeri penale dar soluția a fost invariabil aceeași:NUP. De aceea, primii suspecti ar trebui sa fie fostii anchetatori.

    Pentru managerii dela Hidroectrica din perioada respectiva.era bine daca traia Vlad Tepes.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb