Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a lansat un nou apel de proiecte, cu un buget estimat la 60 milioane de euro, acesta fiind destinat atât întreprinderilor mici şi mijlocii, cât şi întreprinderilor mari.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, apelul de proiecte se realizează în cadrul Axei Prioritare 1 a POSCCE, Operaţiunea 1.1.1 - Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile pentru întreprinderi.
Prin acesta, IMM-urile au acces la finanţări nerambursabile de până la 1,5 milioane euro pentru investiţii în echipamente, mijloace de transport tehnologice şi imobilizări necorporale, iar întreprinderile mari pot primi ajutoare de stat de până la 4 milioane euro. Finanţarea nerambursabilă, pentru proiectele care vor fi implementate în Regiunea Centru, poate reprezenta maxim 70% din totalul cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi mici, 60% în cazul întreprinderilor mijlocii, iar întreprinderile mari pot solicita fonduri nerambursabile în limita a maxim 50% din totalul bugetului eligibil al proiectului. Sunt eligibile investiţiile în industria extractivă, industria prelucrătorare şi în sistemele de distribuţie a apei, în salubritate, gestionarea deşeurilor, dar şi în activităţile de decontaminare, cu excepţiile prevăzute de Ghidul Solicitantului.
"ADR Centru susţine investiţiile IMM în clădiri si echipamente industriale, pentru adoptarea standardelor internaţionale, promovarea produselor pe pieţele internaţionale, achiziţia de servicii de consultanta profesioniste precum şi pentru asigurarea accesului la broadband şi achiziţia de echipamente IT. Organismul Intermediar pentru POS CCE din cadrul ADR Centru gestionează, în acest moment, un număr de 656 de proiecte a căror valoare totală este de peste 1 miliard lei, cu o finanţare nerambursabilă de aproape 524 milioane lei. Beneficiarii acestor proiecte sunt IMM şi ONG din Regiunea Centru care au depus şi contractat cereri de finanţare în cadrul a două axe din cadrul acestui program. Rolul instituţiei noastre ca factor de dezvoltare în Regiunea Centru a fost consolidat prin activitatea de aproape doi ani a Agenţiei ca Organism intermediar pentru POS CCE", a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.
Prin Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţi Economice" (POS CCE), unul dintre cele şapte programe operaţionale implementate în ţara noastră, se doreşte încurajarea creşterii productivităţii întreprinderilor româneşti pentru reducerea decalajelor faţă de nivelul Uniunii Europene. POS CCE are 5 axe prioritare, fiecare axă fiind împărţită în domenii majore de intervenţie, care, la rândul lor, cuprind operaţiuni specifice de implementare a obiectivelor axei prioritare şi, implicit, a programului în ansamblu.
ADR Centru a preluat rolul de Organism Intermediar pentru POSCCE, la nivelul Regiunii Centru, începând cu 11 martie 2013, când s-a semnat Acordul Cadru de delegare de atribuţii pentru derularea activităţilor în cadrul a 4 operaţiuni din cadrul Axei Prioritare 1 a POS CCE. Acest Acord Cadru a fost extins, prin Act adiţional, în 27 martie 2014, când ADR Centru a preluat operaţiunea 3.1.1 din cadrul Axei Prioritare 3 a programului.