Adrian Câciu: "România are nevoie de o reconversie economică"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 mai 2023

Adrian Câciu: "Aderarea României la OCDE nu este doar pentru Statul Român. Este în primul rând pentru economie. Aderarea nu se poate realiza fără un parteneriat real între economie, stat şi cetăţeni şi nu se poate realiza fără reforme, inclusiv în zona economică. Or asta, câteodată, sperie".

Adrian Câciu: "Aderarea României la OCDE nu este doar pentru Statul Român. Este în primul rând pentru economie. Aderarea nu se poate realiza fără un parteneriat real între economie, stat şi cetăţeni şi nu se poate realiza fără reforme, inclusiv în zona economică. Or asta, câteodată, sperie".

"Aderarea ţării noastre la OCDE nu este doar pentru Statul Român; este în primul rând pentru economie"

Ţara noastră are nevoie de o reconversie economică, ceea ce implică trecerea la o economie bazată pe valoare adăgată, a afirmat ieri Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, cu ocazia conferinţei "România în OCDE: Spre clubul bunelor practici economice internaţionale".

Ministrul a declarat: "Aderarea României la OCDE nu este doar pentru Statul Român. Este în primul rând pentru economie. Aderarea nu se poate realiza fără un parteneriat real între economie, stat şi cetăţeni, şi nu se poate realiza fără reforme, inclusiv în zona economică. Or asta, câteodată, sperie. Pentru că ne-am obişnuit să vorbim de reforme la nivel instituţional, care sunt strict necesare pentru România şi pe care le-am cuprins deja în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Însă, România are nevoie, dacă nu de o reformă economică, de o reconversie economică. De trecerea la o economie bazată pe valoare adăgată, la o economie restructurată din perspectiva modului în care componentele de formare se realizează intern. Iar, din punctul meu de vedere, acest lucru trebuie făcut şi în perspectiva modului în care economia mondială va evolua în următorii ani, şi va trece de la un tip de globalizare, la un tip de internalizare a producţiei".

Adrian Câciu a adăugat: "Deja deficienţele unui anumit sistem de globalizare s-au văzut în ultimii ani. Ce înseamnă dependenţe folosite ca război economic, ce înseamnă lanţuri de aprovizionare structurate ieftin dar într-un mod vulnerabil din perspectiva unor riscuri de securitate, mai ales securitate economică, şi ce înseamnă de fapt carenţe structurale în economia naţinală".

Ministrul a subliniat că, ţara noastră trebuie să treacă de la deficit al balanţei comerciale pe parte de bunuri la excedent.

"Unul dintre cele mai importante beneficii (n.r. ale aderării ţării noastre la OCDE) va fi, din punctul meu de vedere, folosirea avantajului comerţului internaţional pe care-l are România şi reconversia acestuia în sensul inversării elementelor de balanţă comercială. Trecerea de pe deficit de balanţă comercială pe partea de bunuri, la excedent. Nu este uşor, este nevoie de efortul întregii economii, dar este nevoie şi de efortul statului", a afirmat Adrian Câciu.

Domnia sa a subliniat că este necesar ca stimulii economici pe care statul îi acordă în fiecare an să fie direcţionaţi, în primul rând, către zona de investiţii.

"În calitate de Ministru de Finanţe, am încercat să-i conving şi pe politicieni să ducem stimulii economici, pe care statul îi acordă în fiecare an într-o formă directă sau indirectă, cu precădere către zona de investiţii în România, faţă de zona de cash-flow sau de susţinere. Asta pentru că, dacă România va suferi în perioada următoare, va suferi de un gap (n.r. ecart) între investiţiile publice şi investiţiile private. Pare paradoxal. În acest moment, proiectele de investiţii publice depăşesc angajamentul de investiţii private pe următorii trei ani", a spus Adrian Câciu.

Ministrul Finanţelor a adăugat: "Stabilitatea fiscală şi predictibilitatea sunt necesare, dar este necesară şi o restructurare a regimului fiscal şi o direcţionare a stimulentelor fiscale către zona de investiţii. Cu alte cuvinte, creditul fiscal să fie acordat către zona de investiţii, în lanţ, pe orizontala fiecărui producător. Avem nevoie să importăm cât mai puţine materii prime sau bunuri intermediare care se pot uni într-o fabrică din România. Pentru asta, creditul fiscal acordat companiilor trebuie să se îndrepte către crearea unor lanţuri de aprovizionare scurte".

Din punctul său de vedere, cel mai important beneficiu al aderării ţării noastre la OCDE este credibiltatea. "Dar credibilitatea nu se poate menţine fără ceea ce înseamnă perseverenţă, consecvenţă. Atât în actul guvernamental şi politic cât şi în acţiunea economică. Cred că, în ultima perioadă, lucrurile acestea s-au văzut. Dincolo de stabilitatea politică, care este un pilon extrem de important în această perioadă, cred că s-a văzut şi partea de dorinţă de dialog şi parteneriat real cu mediul de afaceri. Rezultatele din 2022 spun acest lucru, iar faptul că România a reintrat pe zona investitorilor străini într-un mod destul de exprimat este un pas important", a afirmat Ministrul Finanţelor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domnul Caciu a colaborat foarte bine cu generalul, macar ca a fost sustinut de Coliolacu, deci toata lauda pentru tinuta publica, competenta si munca depusa! Resping categoric atacurile neintemeiate si ridicole care l eticheteaza ca neperformant, a preluat o situatie foarte grea de la Catu. Faptul ca au crescut dobanzile pe pietele internationale nu e vina lui Caciu el trebuie sa rostogoleasca deficitul urias, compensare plafonare si.... Imprumuturile mari anterioare in timp ce ambasadorii mari parteneri intervin numai sa reduca veniturile tarii. Succes mai departe tehnocratului Caciu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb