ADRIAN OROŞ: "Cumpărătorul are cel mai mare rol în susţinerea agricultorilor"

A.P.
Politică / 30 aprilie 2021

"Cumpărătorul are cel mai mare rol în susţinerea agricultorilor"

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, consideră că cel mai mare rol în susţinerea agricultorului român ar trebui să-l aibă cumpărătorul, scrie Agerpres.

Aflat vineri la Zlatna la inaugurarea unei hale agroalimentare, ministrul a fost întrebat de un jurnalist de ce un ou care este vândut aici este mai scump decât unul importat şi adus de la sute de kilometri.

"Eu sunt ministrul agriculturii şi eu vreau ca fermierii şi producătorii locali să vândă cât mai scump. Este normal să câştige, pentru că nu foarte multă lume vrea să facă agricultură sau zootehnie, iar cei care fac această activitate trebuie să câştige. Trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, că munca ţăranului şi a fermierului trebuie plătită", a răspuns Adrian Oros.

Ministrul a apreciat că produsele româneşti sunt mult mai bune decât cele din import şi, ca atare, au şi un preţ mai mare.

"Preţul îl dă piaţa. Deci, produsele lor, care sunt mult mai bune decât cele despre care dumneavoastră povesteaţi, merită să aibă preţuri mai bune, iar ei merită să aibă venituri conforme cu munca pe care o desfăşoară", a mai spus Oros.

Ministrul a opinat că autorităţile locale au un rol "foarte important" în cea ce înseamnă promovarea şi facilitarea comercializării acestor produse locale, acolo unde mai sunt "încă producători locali care se încăpăţânează să facă agricultură". De asemenea, a adăugat acesta, şi de la nivel guvernamental trebuie să fie proiecte pentru a susţine producătorul român.

"Dar (...) cel mai mare rol îl are cumpărătorul. Dacă toţi cei care sunt cu adevărat interesaţi şi cu adevărat îngrijoraţi să răsplătească munca fermierului sau a ţăranului român ar căuta şi ar cumpăra doar produse româneşti, chiar dacă uneori sunt mai scumpe, cu siguranţă că aceste produse s-ar vinde mult mai bine, iar fermierul, ţăranul român ar avea venituri sustenabile. Acest lucru se întâmplă în fiecare ţară, educaţia asta a consumatorului, patriotică, să zic aşa, se face în familie, se face în şcoală. Dacă toţi o să spunem copiiilor noştri acelaşi lucru în fiecare zi, dacă în fiecare zi copilul o să audă la şcoală, s-ar putea ca peste câţiva ani să avem nişte cumpărători responsabili şi mai patrioţi, care să caute produse româneşti, pentru că chiar dacă dăm cu un leu sau cu doi mai mult pe un produs autohton, trebuie să ne gândim şi pragmatic. Toţi acei bani rămân în ţară şi cu siguranţă ni se întorc şi nouă, în educaţie, în sănătate, în infrastructură, în pensii, în salarii. Rămân toţi. Dacă cumpărăm ceva mai ieftin din altă parte, cu siguranţă toţi acei bani vor pleca. Deci aici trebuie să punem mâna toţi - şi autorităţile locale, şi cele centrale, dar şi noi, cumpărătorii, care uneori ne punem întrebarea de ce este aşa scump. Munca ţăranului trebuie răsplătită", a subliniat Oros.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cu acest ministru ciumete se distruge agricultura in maxim 2 ani.

    stimabile si venerabile,

    pregatirea profesionala, in cazul de fata vetereniar cu doctorat, nu asigura si calitatea de ministru 

    probabil ai o pregatire profesionala ok insa asta e doar o componenta 

    cea de a doua presupune cunostinte manageriale, pe care, din pacate pentru ramura economica in care ai fost investit cu titlu de ministru nu le posezi NEVER 

    plecand de la tinuta TANTOSA (asa se spune in ardeal) pana la modul de abordare a problemelor din agricultura esti TOTAL DEFAZAT! 

    nu ar trebui sa fie o problema pentru ca intre timp au fost inventati consilierii 

    dar si prezenta acestora para a fi incerta 

    iar strict economic vorbind, daca citesc titlul "Cumpărătorul are cel mai mare rol în susţinerea agricultorilor" 

    pot sa-ti spun in mod cert ca ai pus caruta in fata boilor! 

    mai citeste mister ministru sau consilieaza-te corespunzator

    pacat de banii cheltuiti degeaba si in egala masura pacat de Romania si ai sai "cumparatori" /sustinatori ai agriculturii - sic 

    cand vei cumpara tu toata marfa "agricultorilor români " cu 20 unitati monetare si vei vinde românilor cu 2 unitati monetare ca esti tu in stare ca ministru sa suporti diferenta de "calitate "si de pret si sa "asiguri" productia din subventii serioase sau dobanzi bancare cu minus (nu discriminatorii pt români) atunci sa te dai cocos vaccinat de veterinar si sa ne pui tu ca ministru in cârca toate pierderile si incompetenţa predecesorilor de "agricultori pârâti" .... altfel toţi "agricultorii" vor fi importatori de chinezarii etichetate româneste la preţuri pe masura salariilor occidentale nu românesti; nu e suficient ca mâncarea e foarte scumpa in România comparativ cu celelalte ţari europene ? cât de imbecili ne crezi sa "halim" "marfa româneasca" din moment ce nu ai produse agricole - seminte certificate ca românesti si vezi ca ai gasit totul la pamânt , sau mai bine spus "mort si ingropat" fara nici o sansă sa mai răsară ceva? "ce semeni aia culegi " dacă nu ai proprietatea soiurilor românesti cum ne bagi tu pe gât preturile pentru "produse românesti" cu seminte pentru care dreptul de proprietate il au străinii si nu sunt calitative din cauza ca sunt "dopate" cf "noilor tehnologii" ce scoate de pe piata toti agricultorii tai "traditionali" cu "sapa la spinare "???

    "În cazul în care un cultivator nu poate obține sau exploata un drept privind o varietate de plante fără să încalce un brevet anterior, acesta poate face cerere pentru a obține o licență obligatorie fără drept de exploatare exclusivă asupra invenției protejate de brevet, în măsura în care licența îi este necesară pentru exploatarea varietății de plantă care trebuie protejată, cu condiția achitării unei redevențe corespunzătoare. Statele membre trebuie să prevadă că, în cazul în care această licență este acordată, titularul dreptului anterior privind varietatea de plante va fi îndreptățit la o licență reciprocă în condiții rezonabile pentru utilizarea invenției protejate. 

    (2) În cazul în care titularul unui brevet privind o invenție biotehnologică nu o poate exploata fără să aducă atingere unui drept anterior cu privire la o varietate de plante, acesta poate face cerere pentru obținerea unei licențe obligatorii fără drept de exploatare exclusivă asupra varietății de plante protejate prin acel drept, cu condiția să achite redevența corespunzătoare. Statele membre trebuie să prevadă că, în cazul în care această licență este acordată, titularul dreptului anterior privind varietatea de plante va fi îndreptățit la o licență reciprocă în condiții rezonabile pentru utilizarea invenției protejate. 

    (3) Solicitanții licențelor prevăzute la alineatele (1) și (2) trebuie să demonstreze că: 

    (a) 

    au apelat fără succes la titularul brevetului sau al dreptului privind varietatea de plante pentru a obține o licență contractuală; 

    (b) 

    varie tatea de plante sau invenția constituie un progres tehnic semnificativ, cu un interes economic considerabil prin comparație cu invenția revendicată în brevet sau varietatea de plante protejată. 

    (4) Fiecare stat membru trebuie să desemneze autoritatea sau autoritățile competente pentru acordarea licenței. În cazul în care o licență pentru o varietate de plante poate fi obținută doar de la Oficiul Comunitar pentru Varietăți de Plante, se aplică articolul 29 din Regulamentul (CE) nr. 2100/94." 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb