Ţara noastră se confruntă cu o inflaţie de două ori mai mare decât nivelul considerat optim pentru acest indicator, iar acest lucru nu depinde de declaraţiile autorităţilor, a afirmat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României, la o conferinţă de profil.
"Inflaţia loveşte fără să ţină seama de ce spune Guvernul, ce spun companiile, ce vrea populaţia. Loveşte", a spus el, la conferinţa "Upgrade România: Soluţii pentru finanţarea marilor proiecte de investiţii ale României", informează Agerpres.
Acesta a arătat că, din 2017, ţara se confruntă cu o inflaţie de 4% - 5% în condiţiile în care inflaţia ideală este 2%.
"În lumea asta, din America până în Japonia, s-a ajuns la o convenţie, că inflaţia trebuie să fie 2%, considerată optimă. Nici mai mult nici mai puţin. 2% este ca un pahar de vin bun băut după masă, care acţionează ca întăritor. Dar un pahar, nu al doilea pahar. Iată că noi, din 2017, bem două pahare la masă, pentru că inflaţia ideală trebuie să fie 2%, iar noi avem 4-5% încontinuu, lună de lună, pe an, pe 12 luni", a continuat Vasilescu.
Datele publicate de Eurostat pe 18 septembrie arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 1% în august, stabilă comparativ cu luna precedentă, şi de 1,4% în Uniunea Europeană, de asemenea stabilă comparativ cu luna precedentă, în timp ce ţara noastră şi Ungaria au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE.
Conform acestor cifre, inflaţia din zona euro este relativ aproape de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate în România (4,1%), Ungaria (3,2%), Olanda şi Letonia (ambele cu 3,1%) iar cele mai scăzute în Portugalia (minus 0,1%), Grecia (0,1%) şi Spania (0,4%).
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,9% în luna august a acestui an, de la 4,1%, în luna iulie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 2,98%, cele alimentare cu 5,02% iar preţul serviciilor a înregistrat un avans de 4,23%.
Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,3% pentru 2020.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2019, 16:07)
Inflatie 2% pe an confundata cu 2% pe luna la dvs, dle Vasilescu.
Cred ca mai trebuie redus vinul pe care-l beti. Sinteti la o virsta la care ar trebui sa ne violati creierele altfel.
De prostit se ocupa BNR.....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2019, 16:11)
Vasilescu e un simpatic, mai greseste si el, dar nici sa fie insultat. ideea de baza a exprimat-o, inflatia e prea mare.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2019, 17:18)
O inflatie de 2% pe luna, la final de an se face calcul mediu ponderat, si se obtine inflația medie anuala, care este in acelasi marja de 2%. Nu se cumulează, deja se se schimba perioada de raportare. Si la o inflație medie de 2%pe luna la final ai (2%x12)/12, ce se reduce ls 2%
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2019, 05:04)
insultat nu....asaltat poate e mai bine....
2. fals
(mesaj trimis de calin în data de 03.10.2019, 00:00)
nea vasilescu, vinul despre care ne vorbiti, este fostul vin traditional! sau
asta de acum modificat genetic de ue?
3. este vina BNR ...
(mesaj trimis de Rada în data de 03.10.2019, 10:07)
... pentru ca nu mareste dobanda de politica monetara ! Dobanda de politica monetara ar trebui sa fie de
minim 5% la o inflatie reala care este in fapt mai mare de 5% ... Insa Isarescu , este in cardasie cu PSD-ul , ca
sa-si pastreze functia ! Unde s-a mai pomenit ca in loc sa fie incurajata economisirea , sa fie incurajata de fapt
creditarea , consumul pe datorie si saracirea celor care economisesc !
4. fără titlu
(mesaj trimis de Mihai D în data de 03.10.2019, 12:04)
Ni se pare mie sau dl Vasilescu aduce putin cu Anthony Hopkins ? Sa-i spunem.....Sir Adrian Vasilescu ? Intentia mea este sa ne descretim fruntile, nu sa-l ironizez pe dl Vasilescu, asa ca sper ca nu fie folosit ca un prilej de denigrare.