Afacerea anului: căutarea unui vaccin

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Companii / 3 august 2020

Afacerea anului: căutarea unui vaccin

Cercetarea ştiinţifică în domeniul vaccinurilor a devenit foarte profitabilă în aceast an. Toată lumea vrea să plătească în avans pentru un viitor vaccin anti Covid-19, iar acest lucru este încurajat de organisme medicale de la cel mai înalt nivel.

Cercetătorul şef al Organizaţiei Mondiale Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, a declarat că orice ţară care sprijină iniţiativa de finanţare COVAX are şanse mai mari să obţină un vaccin de succes pentru Covid-19. Soumya Swaminathan a afirmat la un briefing de presă organizat, săptămâna trecută, la Geneva că cu cât mai multe ţări se vor alătura COVAX, o schemă menită să garanteze accesul rapid şi echitabil la nivel global la vaccinurile împotriva Covid-19, cu atât vor fi mai mari şansele de succes. Peste 75 de ţări şi-au exprimat interesul de a se alătura COVAX, care este condus de alianţa pentru vaccinuri GAVI, OMS şi Coaliţia CEPI pentru inovaţiile în domeniul pregătirilor pentru epidemii. Obiectivul său este de a furniza 2 miliarde de doze de vaccinuri eficace aprobate pentru Covid-19, până la sfârşitul anului 2021.

Unele agenţii de sănătate la nivel mondial sunt îngrijorate de faptul că ţările mai bogate vor merge singure în cursa pentru un vaccin contra coronavirusului, încheind acorduri cu producătorii de medicamente, pentru a asigura milioane de doze de vaccinuri candidate pentru propriii lor cetăţeni.

Firmele producătoare au parte numai de veşti bune. Astfel, AstraZeneca va fi protejată de eventualele cereri de compensaţii legate de vaccinul pentru Covid-10 în majoritatea ţărilor cu care compania a încheiat acorduri pentru livrarea acestuia, a declarat Ruud Dobber, membru în consiliul de administraţie al producătorului de medicamente.

În timp ce 25 de companii testează vaccinuri pe oameni şi se pregătesc să imunizeze milioane de persoane după ce vor dovedi eficacitatea produselor, s-a pus întrebarea cine va plăti pentru eventualele cereri pentru compensaţii în cazul unor efecte secundare, acesta fiind un subiect dificil în negocierile referitoare la livrări. "Aceas­ta este o situaţie unică, în care noi, în calitate de companie, nu ne putem asuma riscul dacă...în patru ani vaccinul are efecte secundare", spus Dobber. "În contractele convenite, cerem compensaţii. Pentru majoritatea ţărilor este acceptabil să îşi asume riscul, deoarece este interesul lor naţional", a mai arătat Dobber, adăugând că Astra şi autorităţile de reglementare au ca prioritate siguranţa şi tolerabilitatea. Oficialii UE au declarat că răspunderea pentru produse a fost printre punctele controversate ale eforturilor europene de a asigura oferte de aprovizionare pentru potenţialele vaccinuri destinate Covid-19 de la Pfizer, Sanofi şi Johnson&Johnson. Cu toate acestea, Statele Unite au deja o lege care exclude cererile de compensaţii în cazul produselor care ajută la controlul crizelor de sănătate publică, sub forma unei Legi din 2005 privind pregătirea pentru situaţii de urgenţă. AstraZeneca, al doilea cel mai mare producător de medicamente din Marea Britanie, s-a angajat să furnizeze un număr de peste 2 miliarde de doze de vaccin, fără profit, în cadrul unor acorduri cu Statele Unite, Marea Britanie şi ţările europene, printre alte naţiuni şi organizaţii. Ofertele AstraZeneca diferă de cele mai multe ale companiilor concurente, pentru că aceasta şi-a asigurat sprijinul guvernului pentru activităţile de producţie şi dezvoltare, în timp ce ce alte companii, precum GlaxoSmith- Kline, caută să negocieze un preţ pentru un produs finit, care depinde de aprobare.

În ceea ce priveşte speranţele publicului larg, Johnson & Johnson (J&J) a început deja studiile clinice de siguranţă pe oameni pentru vaccinul său împotriva Covid-19, după publicarea detaliilor referitoare la un studiu pe maimuţe care a arătat că vaccinul său candidat cel mai performant a oferit o protecţie puternică într-o singură doză. Atunci când au fost expuse la virus, toate cele şase animale vaccinate au fost complet protejate de îmbolnăvirea plămânilor şi cinci din şase au fost protejate de infecţie, care a fost măsurată prin prezenţa virusului în nări, potrivit studiului publicat în revis­ta Nature. Producătorul de medicamente a anunţat că a început un studiu clinic pe oameni în fază incipientă, în Statele Unite şi Belgia, şi că va testa vaccinul său candidat pe mai mult de 1.000 de adulţi sănătoşi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, precum şi pe adulţi cu vârste pornind de la 65 de ani. Guvernul american susţine activităţile J&J în domeniul vaccinului pentru Covid-19 cu fonduri de 456 de milioane de dolari, în cadrul unui program de accelerare a producţiei de vaccinuri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Europa va ramane in urma, "loserul" planetei dupa contractul cu Sanofi , ce a ramas cu mult in urma vaccinurilor Moderna si Oxford ; chiar si Pfizerul e in urma (cu nemtii de la BioNtech, desi s-ar putea sa fie cel mai performant, Moderna n-a distribuit NICIODATA vreun vaccin...)

    . In rest, sa vedem cine va avea curajul sa cumpere un vaccin chinezesc, dar si cel dezvoltat de Johnson & Johnson, dupa ce au RASPANDIT CANCERUL CU PUDRA DE TALC... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb