Afacerea cu porci a lui Gheorghe Caruz, scoasă la licitaţie pentru 6 milioane de euro

A.O.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 4 iulie 2014

Afacerea cu porci a lui Gheorghe Caruz, scoasă la licitaţie pentru 6 milioane de euro

Gheorghe Caruz: "Cu greu ne menţinem afacerile pe linia de plutire, am pierdut peste 500 de angajaţi şi 200 de utilaje în ultimii ani, iar relaţiile cu partenerii de afaceri s-au răcit"

Complexul de Porci SA şi Caruz Brăila SA, în faliment, iar Banca Comercială Română este principalul creditor

Terenurile şi clădirile Complexului de Porci Brăila SA, al cărui acţionar este cunoscutul om de afaceri Gheorghe Caruz, sunt scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar ZRP Insolvency pentru preţul de pornire de 6.071.938,20 de euro, potrivit unui anunţ al lichidatorului. Mai exact este vorba despre un teren de 769.982 metri pătraţi şi clădirile edificate în respectivul perimetru.

În ultimii ani, tot mai multe dintre firmele ce fac parte din grupul lui Gheorghe Caruz au ajuns în insolvenţă sau faliment pe fondul unei crize în domeniul zootehnic, iar averea omului de afaceri a scăzut anul trecut sub 10 milioane de euro de la 50-55 de milioane de euro în anii trecuţi. Contactat de ziarul BURSA, domnia sa nu ne-a dat foarte multe detalii despre situaţia de la Complexul de Porci Brăila SA, dar ne-a precizat că în ultimii ani grupul a pierdut peste 500 de angajaţi, iar colaborarea cu mulţi parteneri de afaceri a încetat. "Din cauza publicităţii negative, în spatele căreia se află reţele de grupuri de interese, am pierdut foarte mulţi parteneri de afaceri", ne-a spus domnia sa.

Gheorghe Caruz a mai estimat că închiderea unora dintre firmele la care era acţionar a dus la pierderea a peste 500 de locuri de muncă şi peste 200 de utilaje agricole. "Cu greu ne menţinem afacerile pe linia de plutire", ne-a mai spus domnia sa.

Potrivit lui Gheorghe Caruz, toate necazurile financiare ale grupului au pornit de la firma Galco SA, care se ocupa cu producerea conservelor din carne şi a intrat în insolvenţă în urma unor datorii către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, care s-au dovedit a fi mai mici decât susţinea APDRP iniţial. Voci din piaţă susţin, însă, că lipsa investiţiilor a dus în timp la eşecul afacerilor cu porci ale brăileanului.

Celelalte două companii, aflate în prezent în faliment sunt Complexul de Porci SA şi Caruz Brăila SA, care au în proprietate părţi ale unui singur imobil. Mai precis, una dintre firme este proprietara clădirilor fermei zootehnice de pe şoseaua Baldovineşti, iar cealaltă deţine terenul de sub aceasta. În ambele dosare de faliment, Banca Comercială Română (BCR) este principalul creditor.

Iniţial, cele două companii aveau lichidatori judiciari diferiţi, însă BCR a solicitat ca acestea să fie administrate doar de ZRP Insolvency, lichidatorul Complexului de Porci SA, prima dintre cele două firme care a intrat în faliment.

Primul administrator judiciar al Caruz Brăila SA, care a intrat în insolvenţă la cererea ANAF la finalul anului trecut, era Sierra Quadrant, filiala Brăila, însă lucrurile s-au complicat în această primăvară, după ce reprezentanţii Sierra Quadrant au cerut instanţei intrarea în faliment a debitoarei Caruz Brăila SA, deoarece o serie de acte contabile ale societăţii lipseau, iar administratorul nu a putut stabili cauzele ce au condus la starea de insolvenţă şi mai departe să găsească un eventual responsabil pentru eşecul societăţii. Firma datorează principalului creditor - BCR, peste 52 milioane de lei, reprezentând circa 90% din masa credală stabilită la circa 58 milioane de lei.

Practic, banca a cerut instanţei revocarea mandatului de lichidator al Sierra Quadrant şi înlocuirea cu ZRP Insolvency pe considerentul că aceasta din urmă ar putea face lichidarea unitară a celor două societăţii menţionate. În luna aprilie a acestui an, Tribunalul Brăila a aprobat solicitarea BCR, cele două companii fiind acum administrate de ZRP Insolvency.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, Complexul de Porci Brăila SA a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 748 de lei şi o pierdere de 56.759 de lei, datele pentru 2012 fiind inexistente, iar cele pentru 2011 ridicându-se la peste 50 de milioane de lei cifră de afaceri şi aproape 62 de milioane de lei datorii. În 2012, cifra de afaceri a societăţii Caruz Brăila SA a fost de 12,7 milioane de lei, iar pierderea de 6,6 milioane de lei.

Pe de altă parte, Complexul de Creştere a Porcilor SRL, controlat de acelaşi om de afaceri a raportat pentru 2013 o cifră de afaceri de 35,1 milioane de lei şi un profit de 249.129 de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este greu de explicat, daca nu chiar inexplicabil, cum o afacere cu porci, in Braila, un loc si o tara care pare a oferi toate conditiilor de competitivitate, poate sa cada.

    Ce fleica de porc poate fi mai buna si irezistibiala decit o fleica de porc, dintr-un porc hranit cu cerealele tinutului insorit al Brailei?! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb