AFIR primeşte cererile pentru finanţarea investiţiilor în expoataţii pomicole până la 31 iulie

Andrei Stan
Fonduri Europene / 19 mai 2017

AFIR primeşte cererile pentru finanţarea investiţiilor în expoataţii pomicole până la 31 iulie

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) primeşte cererile de proiecte pentru finanţarea investiţiilor în exploataţii pomicole şi activităţi non-agricole până la data de 31 iulie a acestui an, iar alocarea disponibilă pentru submăsura 4.1a este de 105 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Din această sumă, 100 milioane de euro vor fi acordate pentru teritoriul naţional, iar 5 milioane de euro pentru teritoriul ITI Delta Dunării.

Adrian-Ionuţ Chesnoiu, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, a declarat: "Ghidul solicitantului a suferit mai multe modificări care au avut în vedere în primul rând nevoile concrete ale beneficiarilor. AFIR nu a putut şi nu poate exista în absenţa celor care vor să implementeze proiecte cu finanţare europeană".

Fondurile nerambursabile pot fi obţinute de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, de societăţi comerciale, precum şi de forme asociative, pentru reconversia plantaţiilor existente, înfiinţarea de plantaţii pomicole, înfiinţarea şi modernizarea pepinierelor. De asemenea, sunt sprijinite financiar şi proiectele de investiţii pentru înfiinţarea, extinderea şi modernizarea sistemelor de depozitare, condiţionare, ambalare şi a unităţilor de procesare la nivelul exploataţiei, precum şi pentru alte tipuri de investiţii identificare ca necesare pentru îmbunătăţirea performanţei economice a fermelor.

AFIR precizează: "O noutate importantă priveşte posibilitatea creşterii intensităţii sprijinului nerambursabil cu până la 90% pentru componenta de procesare şi comercializare la nivelul fermei. Una dintre condiţii este ca peste 70% din produsele pomicole care vor fi condiţionate/ procesate/ comercializate să provină din exploataţia proprie".

O altă modificare aplicabilă în această sesiune, ca urmarea a modificării PNDR 2020, prevede că pentru speciile nuc şi alun poate fi utilizat şi material CAC (conformitas agraria communitatis), nu doar categoria biologică certificată sau dintr-o categorie superioară.

Chesnoiu a adăugat: "Mai mult de 25% din proiectele depuse pe pomicultură în sesiunea trecută au fost pentru nuc şi alun. Agenţia era în postura în care trebuia să aplice o prevedere cu caracter general unei situaţii particulare - şi anume imposibilitatea potenţialilor beneficiari de a găsi în România specii de alun şi nuc din categoria biologică certificată sau dintr-o categorie superioară. De aceea această modificare este, din punctul meu de vedere, pe cât de solicitată de beneficiari şi de importantă, pe atât de firească".

Începând cu această sesiune, se acceptă cultivarea mai multor specii în spaţii protejate. Dacă în sesiunile trecute se acceptau doar căpşuni, acum se finanţează şi cireş şi arbuşti fructiferi.

"Practic, orice specie pentru care există tehnologie de cultivare în spaţii protejate este acceptată ca investiţie eligibilă pentru finanţare prin PNDR", menţionează instituţia.

Solicitanţii vor putea beneficia de un criteriu de selecţie nou, şi anume, acordarea a cinci puncte pentru angajarea personalului cu studii superioare în domeniul proiectului.

Cererile de finanţare se depun on-line pe pagina de internet a Agenţiei, până în data de 31 iulie 2017, ora 16:00, sau până la epuizarea fondurilor disponibile.

Pe lângă propunerile venite din partea celor interesaţi de accesarea fondurilor nerambursabile, Ghidurile finale preiau şi cele mai noi modificările legislative în domeniul implementării PNDR.

Astfel, în urma modificării HG 226/ 2015 privind stabilirea cadrului general de implementare al PNDR, pentru investiţiile care prevăd construcţii-montaj, proiectul tehnic de execuţie se avizează acum după semnarea contractului de finanţare cu AFIR.

La solicitarea de acordare a scrisorii de garanţie, conform noilor reglementări, este necesar avizul favorabil al AFIR doar asupra unei achiziţii, faţă de prevederea anterioară, care stipula că este nevoie de avizul favorabil al Agenţiei asupra procedurii de achiziţie prioritar majoritară.

Ghidurile finale aduc simplificări semnificative condiţiilor de accesare. Acestea preiau clarificările cu privire la vârsta tânărului fermier, făcute ca urmare a modificării PNDR. Astfel, din punct de vedere al vârstei, se încadrează în definiţia tânărului fermier şef de exploataţie, inclusiv tânărul fermier care aplică o cerere de finanţare cu o zi înainte de împlinirea vârstei de 41 ani, precizează AFIR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb