AGENŢIA INTERNAŢIONALĂ A ENERGIEI: "Avem nevoie de o piaţă energetică unică, nu de un cartel al cumpărătorilor"

V.B.
Companii #Energie / 1 decembrie 2014

Uniunea Europeană nu trebuie să creeze un cartel al cumpărătorilor, încercând să pună la punct o piaţă energetică unică şi să-şi reducă dependenţa de gazul natural rusesc, au avertizat astăzi reprezentanţii Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), citaţi de AFP şi Reuters.

UE, în ansamblul ei, este cel mai mare cumpărător de energie din lume, cheltuind zilnic în jur de 1 miliard de euro pentru importurile de combustibil. Rusia furnizează o treime din necesarul de energie al UE, iar jumătate dintre livrările ruseşti trec prin Ucraina. Recentul conflict ruso-ucrainean a determinat UE să se concentreze pe crearea de legături transfrontaliere prin care să poată fi transportate energia electrică şi gazele naturale.

AIE subliniază că majoritatea integrării pieţelor europene de energie a fost deja întreprinsă în nordul şi vestul Europei.

"Cât timp interconexiunile importante nu vor fi construite pe întreg teritoriul comunitar, UE nu va avea o adevărată piaţă energetică integrată şi unică, fundamentul pentru o uniune energetică", susţin oficialii AIE, avertizând în legătură cu distorsiunile cauzate de persistenţa preţurilor reglementate şi a supracosturilor legate de energiile regenerabile.

Directorul AIE, Maria van der Hoeven, a declarat: "Ca să profite de diversitatea surselor sale de energie şi să progreseze către o uniune energetică, UE trebuie să-şi îmbunătăţească punerea în comun a resurselor pe piaţa internă, pentru a-şi spori securitatea energetică şi competitivitatea industrială. Totuşi, trebuie să fim foarte clari: această uniune nu ar trebui să reprezinte un cartel al cumpărătorilor".

Printre recomandările AIE pentru ca UE să progreseze spre o uniune energetică, sunt incluse creşterea preţurilor pe piaţa certificatelor verzi şi introducerea unor politici de atragere a investiţiilor în tehnologiile cu emisii reduse de carbon. De exemplu, Agenţia consideră că preţul certificatelor de emisii ar trebui să fie unul de circa 30 de euro per tonă, faţă de 7 euro în prezent, pentru stimularea investiţiilor în parcurile eoliene.

UE are în vedere ca, până în 2030, să diminueze cu 40% emisiile de gaze cu efect de seră faţă de nivelul din 1990. Totuşi, AIE avertizează că până în 2030 în regiune vor fi scoase din funcţiune capacităţi de circa 150 de gigawaţi, astfel că factorii de decizie va trebui să găsescă soluţii pentru a atrage cele 2.000 de miliarde de dolari necesari pentru investiţii în noi capacităţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Iata care-i piata pe care o vizeaza unchesu' de peste ocean ....!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb