Numărul facturilor înregistrate, până în prezent, prin sistemul e-Factura, a ajuns la 2.775.421, cu o valoare de 16 miliarde de lei, conform datelor prezentate, luni, de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-o conferinţă de presă, potrivit agerpres.
Conform sursei citate, "Avem în sistem (e-Factura - n. r.) 2.775.421 de facturi, cu o valoare de 16 miliarde de lei. Maximul l-am atins în ziua de vineri, respectiv 675.000 de facturi. Ne aşteptăm ca, în cursul acestei săptămâni, această creştere să ajungă până la un milion de facturi pe zi. Reamintesc că funcţionăm în paralel cu cele două sisteme, respectiv Sistemul de raportare a facturilor în modulul nostru de factură electronică şi, sigur, opţiunea clasică de emitere a facturii şi apoi raportarea ei. Raportarea se face în termen de cinci zile de la emiterea facturii. Dacă se întrerupe sistemul, după ce se reia partea de factură electronică, termenul rămâne acelaşi, de cinci zile, în vederea raportării. Până la data de 1 iulie, avem regimul acesta opţional pe care l-am amintit. Neraportarea în sistemul nostru electronic în modulul e-Factura constituie contravenţie şi, după cum am mai precizat şi la sfârşitul anului trecut, pentru microîntreprinderi avem sancţiuni contravenţionale între 1.000 lei până la 2.500 lei. La întreprinderile mijlocii amenda este între 2.500 şi 5.000 lei", a spus Boloş.
Pe de altă parte, ministrul Finanţelor a menţionat că anul 2023 s-a încheiat cu 87.000 de inspecţii fiscale şi antifraudă efectuate, cu o valoare totală a constatărilor suplimentare de 11 miliarde de lei, transmite sursa.
Potrivit sursei menţionate "Din punct de vedere al numărului de inspecţii fiscale derulate anul trecut, au fost 20.813, cu o valoare a veniturilor constatată suplimentar de 2,6 miliarde lei. Numai în luna decembrie au fost desfăşurate 1.789 de inspecţii fiscale. Valoarea constatărilor suplimentare a fost de aproximativ 500 de milioane de lei. Cea mai importantă constatare de pe luna decembrie este în industria prelucrătoare, de 160 de milioane de lei, în domeniul Taxei pe Valoare Adăugată. De asemenea, tot pe zona de inspecţie fiscală, s-au realizat verificări documentare, practic o formă de inspecţie fiscală care nu constă în deplasarea la sediul contribuabilului. Au fost 20.059 astfel de verificări documentare, cu o valoare a veniturilor suplimentare de un miliard de lei. În luna decembrie, au fost 908 şi constatări suplimentare de 57 de milioane de lei. Mai avem notele de conformare, aşa-zisele atenţionări pentru contribuabili. În cursul anului trecut, am avut 12.600 astfel de sesizări în valoare tot de un miliard de lei. Inspecţia antifraudă a avut 33.826 de inspecţii şi valoarea constatărilor a fost de aproape 6 miliarde de lei. Deci, închidem anul 2023 cu aproximativ 87.000 de inspecţii fiscale şi inspecţii antifraudă, cu o valoare a constatărilor suplimentare adunate la un loc de 11 miliarde de lei", a subliniat şeful de la Finanţe.
Oficialul a precizat, totodată, că ţinta pentru anul 2024, pe zona fiscală şi antifraudă, "este ca valoarea medie a încasărilor lunare să ajungă la 40 de miliarde de lei", relatează agerpres.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2024, 18:17)
Bolos asta un pampalau ales de Ciolacu la finanțe … Popo dați demisia …
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2024, 22:15)
WvaIonistii nu lucrează xu facturi. Asta ca birocrația asta este rot pentru oamenii cinstiți. O sa distrugeți economia !