AGRICULTURA LA ORDINEA ZILEI / VALERIU STERIU, COMISIA PREZIDENŢIALĂ: "Varianta finală a Strategiei Naţionale pentru Agricultură, în septembrie"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 26 august 2013

"Varianta finală a Strategiei Naţionale pentru Agricultură, în septembrie"

Forma finală a Strategiei Naţionale pentru Agricultură va fi gata după 1 septembrie, potrivit lui Valeriu Steriu, preşe­dintele comisiei prezidenţiale însărcinată cu elaborarea acestei strategii. Prima variantă a documentului la care s-a lucrat timp de patru ani a fost publicată la finalul lunii iunie şi trebuia supusă dezbateriii publice timp de o lună. Valeriu Steriu ne-a declarat că termenul prevăzut iniţial pentru dezbatere a fost prelungit, din cauza numărului redus de propuneri din partea comunităţii agricole."Am primit mai puţine sugestii decât ne aşteptam aşa că am prelungit termenele pentru primirea acestora. Marea majoritate a propunerilor primite aduc mai degrabă completări la strategia deja formulată de comisie decât idei noi", ne-a spus oficialul.

Planul pentru introducerea agriculturii într-o Strategie Naţională a fost demarat în 2009 când preşedintele Traian Băsescu a înfiinţat comisia care se ocupă, actulamente, cu redactarea documentului în cauză. Strategia Naţională pentru Agricultură este, poate, unul din cele mai aşteptate planuri pentru revitalizarea acestui sector, mai ales dacă ţinem cont de interesul tot mai ridicat al investitorilor şi băncilor pentru sprijinirea agricultorilor.

Comisia care a întocmit documentul a contat şi pe sprijinul lui Traian Băsescu care a reiterat în numeroase rânduri nevoia elaborării unui plan pe termen lung pentru susţinerea agriculturii şi pentru creşterea competitivităţii acestui sector.

Valeriu Steriu ne-a precizat că odată ce forma finală a strategiei va fi finalizată, aceasta va ajunge la preşedinte, urmând ca apoi să înceapă demersurile pentru semnarea unui pact pentru agricultură.

Preşedintele ţării a propus partidelor semnarea în septembrie, împreună cu organizaţiile din domeniul agro-alimentar, a unui pact pentru dezvoltarea agriculturii în perioada 2014-2030, care să preia obiectivele raportului comisiei prezidenţiale de specialitate.

Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin declara, în cadrul unei conferinţe susţinute luna trecută, că Strategia Naţională privind Agricultura va fi organizată în patru capitole care vor prezenta atât problemele, cât şi soluţiile următoarelor sectoare: producţie, organizare de piaţă, creditare şi fiscalizare.

Domnul Steriu ne-a precizat că cele mai interesante propuneri au venit pentru segmentul de energie verde şi agricultură organică. Totodată, domnia sa a reamintit că refacerea infrastructurii de irigaţii şi comasarea terenurilor agricole rămân prioritare atât în opinia autorităţilor, cât şi a agricultorilor.

Ministerul Agriculturii lucrează la un proiect de lege pentru modificarea organizării Agenţiei Naţionale a Domeniilor Statului (ADS) prin care ADS, se va putea implica în comasarea de terenuri, având posibilitatea să vândă şi să cumpere teren.

Aproximativ 65% din suprafaţa agricolă a României aparţine fermelor cu o arie mai mică de 2 ha.

Agricultorii au trimis mai puţine propuneri decât se aşteptau autorităţile.

Următorul pas este semnarea unui pact naţional pentru agricultură.

Refacerea infrastructurii de irigaţii şi comasarea terenurilor agricole rămân prioritare, atât în opinia autorităţilor, cât şi a agricultorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb