Stăm prea liniştiţi. Gândiţi-vă puţin. Cum aţi reacţiona dacă aţi constata, după ce vă urcaţi într-un taxi, că şoferul este orb? Sau dacă aţi fi student şi aţi descoperi că profesorul nu ştie să citească? Aţi fi indignaţi, desigur. Dar mulţi dintre noi suportăm fără mari probleme existenţa unei clase politice cam de aceeaşi factură. Cu toate că ştim bine cât de incompetenţi sunt.
Un exemplu, din atâtea altele. S-a iscat o controversă acum cu privire la organizarea alegerilor pe timp de pandemie. Unii spun că nu se poate. Cu toate că în alte ţări europene s-au organizat. În Franţa, în Polonia, în Serbia sau în Islanda. În 1944, în plin război mondial, în Statele Unite au fost organizate alegeri pentru Congres. În Iulie 1945, pe când războiul din Pacific nu se încheiase încă, au avut loc alegeri parlamentare în Marea Britanie.
Este adevărat că riscul infectării cu coronavirus este real. Dacă am fi avut vot electronic, alta era situaţia. Nu avem, mulţumită în primul rând Partidului Socialist (PSD). Dar şi datorită actualului Preşedinte, care este curios de dezinteresat de reformarea sistemului electoral.
Se discută, ca o posibilă soluţie, ca alegerile să fie întinse pe mai multe zile (două, de regulă). Aşa s-ar înghesui mai puţini oameni la vot, spun susţinătorii acestei formule. În schimb, actualul şef al socialiştilor, un anume Ciolacu, spune că ideea este "o tămpenie". Dar acelaşi Ciolacu l-a susţinut pe fostul lider socialist, infractorul Liviu Dragnea, când a organizat un referendum (acela despre "familia tradiţională") întins pe două zile. Atunci nu mai era "o tâmpenie"?
De fapt, alegeri întinse pe mai multe zile există deja. Votul prin corespondenţă, aşa limitat cum este în prezent, exact asta este. Socialiştii deja au votat legea votului prin corespondenţă. Nu au observat că acea lege permite ca alegătorul să îşi exprime votul într-un interval de mai multe zile?
Realitatea că partidele se tem, cam toate, de extinderea intervalului de vot.
Socialiştii, pe bună dreptate. Ei au avut rezultate slabe de fiecare dată când românii au venit la vot în număr mare. Dar de ce se teme Dreapta de astfel de alegeri? Sincer, nu am idee. Se pare că în rândurile naţional-liberalilor circulă ideea că alegerile în vreme de pandemie ar avantaja partidul socialist, pentru că acesta ar avea electoratul "cel mai disciplinat". Mă îndoiesc. Dimpotrivă, cred că în vreme de pandemie, cei mai tentaţi să stea acasă, departe de aglomeraţiile electorale, ar fi chiar pensionarii, care alcătuiesc grosul votanţilor PSD.
Alegerile în mai multe zile ar ridica ceva probleme. O idee veche despre alegeri cere ca acestea să fie un fel de "festival al democraţiei".
Iată de ce avem o zi specială a alegerilor politice. Acestea ar fi altceva decât alegerile comune, când alegem, de pildă, ce fel de brânză cumpărăm sau ce culoare preferăm pentru şosete. Este şi asta o teorie. Dar cum politicienii noştri nu par nici măcar la curent cu existenţa ei, propun să o sărim.
A doua problemă ar fi aceea a costurilor. Ca fost ambasador, am trecut prin această experienţă, a organizării unor alegeri. Şi ştiu că este dificil să strângi oameni care să facă parte din comisiile electorale. Am fost membru într-una şi pot să vă spun că este ceva de muncă. Cum să ţii atâţia oameni zile la rând?
Soluţii sunt destule. Dacă chiar vrem să evităm aglomeraţia la urne atunci s-ar putea face un sistem al listelor. De pildă în prima zi vor veni la urne alegătorii cu nume de familie de la A la M, iar a doua zi, de la N la Z. Ne putem imagina şi alte moduri în care poate fi împărţit corpul electoral. După vârstă, după domiciliu, prin tragere la sorţi, etc. În cele din urmă, probleme este rezolvabilă.
Eu susţin ideea alegerilor în mai multe zile. Actuala formulă, într-o singură zi, duminica, avantajează electoratul socialiştilor. Mulţi dintre votanţii potenţiali ai celorlalte partide sunt plecaţi în weekend, ceea ce ridică rata de neparticipare în răndurile acestui electorat.
În final, să ne întoarcem la actualii parlamentari, supăraţi pe poporul care vrea să aibă mai multe zile la dispoziţie pentru a-şi exprima votul. Un drept pe care păarlamentarii îl au deja. O lege trebuie votată separat, în zile diferite, în cele două Camere ale Parlamentului. În principiu, pentru a fi mai bine cântărită. De ce ei să aibă un drept pe care ceilalţi cetăţeni nu îl au?
Vă spun eu de ce. Actuala clasă politică este incapabilă să mai imagineze nimic. Nu vrea să mai facă nici un fel de reformă. Nu vrea să mai modernizeze Statul. Nu a spus chiar actualul Preşedinte, zilele trecute, la sediul Uniunii Europene, că România nu are probleme cu statul de drept? Exact când unul dintre şefii Jandarmeriei a fost pus sub acuzare pentru cămătărie...
Actualii politicieni nu doresc decât să pună în mişcare aceeaşi maşinărie electorală care i-a propulsat în Parlament. Să distribui zahăr şi ulei timp de mai multe zile, asta ar fi pentru ei, o adevărată tragedie naţională.