ALEGERI LOCALE 2016 / PRIMELE EXIT POOL-URI Gabriela Firea - pe primul loc în cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei, cu 42,4% din voturi

Andrei Stan
Politică / 5 iunie 2016

Gabriela Firea - pe primul loc în cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei, cu 42,4% din voturi

Actualizare 21:40 IRES: Primele rezultate pentru primăriile sectoarelor din Bucureşti

Pentru sectoarele Capitalei, conform Sondajului IRES, cei care au obţinut cele mai multe voturi pentru funcţia de primar, conform IRES, sunt: la sectorul 1 - Clotilde Armand (USB), cu 31,4% din voturi; la sectorul 2 - Mihai Toader (PSD-UNPR), cu 35,7%, la sectorul 3 - Robert Negoiţă (PSD-UNPR), cu 60,3%; la sectorul 4 - Daniel Băluţă (PSD-UNPR), cu 38,4%; la sectorul 5 -Daniel Florea (PSD-UNPR), cu 35,4% şi la sectorul 6 - Gabriel Mutu (PSD-UNPR), cu 37,4% din totalul voturilor.

IRES arată că, la Cluj, primele rezultate îl indică pe primul loc, cu 69,1% din voturi, pe Emil Boc.

-----------

Actualizare 21:15 Gabriela Firea - pe primul loc în cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei, cu 42,4% din voturi

Gabriela Firea câştigat cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei, obţinând 42,4% din voturi, potrivit sondajului CURS Avangarde. Potrivit sondajelor IRES, Firea a obţinut 42,1% din totalul voturilor.

Primele măsurători arată că în urma candidatului PSD-UNPR s-au clasat Nicuşor Dan (USB), cu 29,8% din voturi, Marian-Cătălin Predoiu (PNL), cu 12%, Robert Turcescu (PMP) - 6,86%, Daniel-Constantin Barbu (ALDE) - 4,1%.

Rezultatele Exit-Poll-ului arată că, la Consiliul General al Municipiului Bucureşti, PSD a obţinut 40,2% din voturi, USB - 24,8%, PNL - 15%, ALDE - 7,6% şi PMP - 6,2% din voturile alegătorilor.

Procentele IRES pentru candidaţii la Primăria Capitalei sunt apropiate de cele ale CURS.

-----------

Actualizare 19:35 Peste 7,8 milioane de cetăţeni au votat până la ora 19:00; prezenţă la vot de 43%

Prezenţa la vot pe ţară la alegerile locale a fost, astăzi, până la ora 19:00, de 42,93%, potrivit datelor furnizate de site-ul Biroului Electoral Central (BEC).

Astfel, până la ora 19:00 au votat 7.866.587 de persoane dintre cele 18.320.473 înscrise pe listele electorale, precizează BEC.

În Bucureşti au votat 27,63% dintre alegători. În sectorul 1 au votat 30,43% din totalul alegătorilor înscrişi în liste, în sectorul 2 - 28,05%, în sectorul 3 - 26,35%, în sectorul 4 - 27,51%, în sectorul 5 - 25,68% şi în sectorul 6 - 28,54%.

Cea mai mare prezenţă la vot se înregistrează în judeţele Giurgiu - 54,89%, Olt - 54,25%, Teleorman - 53,57%, Vâlcea - 51,03% şi Gorj - 50,62%; iar cea mai redusă în Bucureşti - 27,63%, Timiş - 35,52%, Iaşi - 37,95%, Covasna - 38,43% şi Harghita - 38,80%.

(S.A.)

-----------

Actualizare 19:10 Iohannis: "Am votat pentru un Bucureşti modern şi european"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a votat la alegerile locale pentru un Bucureşti modern şi european, fiind pentru prima oară când şeful statului merge la urne în Capitală.

"Pentru mine a fost o premieră astăzi. A fost prima dată când am votat în Bucureşti. Astăzi am votat - fiindcă Bucureştiul acum este şi oraşul meu - pentru un Bucureşti modern şi european", a spus Iohannis după ce a votat la secţia de la Liceul "Jean Monnet".

Întrebat de jurnalişti de ce a ajuns târziu la urne, şeful statului nu a răspuns.

(G.F.)

-------------

Actualizare 17:12 Peste 6,5 milioane de cetăţeni au votat până la ora 17:00; prezenţă la vot de 35,7%

Peste 6,5 milioane de cetăţeni au votat astăzi, până la ora 17:00, la alegerile locale, prezenţa la vot, la nivel naţional, depăşind 35,71%, potrivit datelor furnizate de site-ul Biroului Electoral Central (BEC).

În mediul urban, prezenţa la urne a depăşit 25%, iar în cel rural 40%.

Potrivit BEC, în Bucureşti au votat 22,47% dintre alegători, aceasta fiind şi cea mai redusă prezenţă la nivelul întregii ţări.

În sectorul 1 au votat 25,04% din totalul alegătorilor înscrişi în liste, în sectorul 2 - 22,73%, în sectorul 3 - 21,35%, în sectorul 4 - 22,48%, în sectorul 5 - 20,61% şi în sectorul 6 - 23,56%.

În 28 de judeţe, prezenţa la vot a fost superioară mediei calculate la nivel naţional, procente mai mari fiind înregistrate în: Giurgiu - 45,55%, Olt - 46%, Teleorman - 44,81%, Vâlcea - 44,06%, Gorj - 43,68%.

O participare redusă la urne s-a înregistrat în judeţele: Timiş - 29,01%, Sibiu - 31,84%, Cluj - 32,15%, Covasna - 32,27%, Iaşi - 32,37%.

(S.A.)

------------

Actualizare 16:25 MAI: Amenzi în valoare de 24.600 de lei, aplicate de la începerea procesului de votare

De la începerea procesului de votare au fost constatate 70 de fapte contravenţionale, pentru care s-au aplicat 21 de avertismente scrise şi amenzi în valoare de 24.600 de lei, anunţă MAI.

"Până la această oră, s-au constatat 70 de fapte contravenţionale, pentru care s-au aplicat 21 de avertismente scrise şi amenzi în valoare de 24.600 de lei. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru continuarea propagandei electorale, fotografierea şi filmarea buletinului de vot, consumul şi distribuirea de băuturi alcoolice în zona de protecţie a secţiei de votare, prezenţa mai multor persoane în cabina de vot. De asemenea, se efectuează cercetări referitor la 34 de situaţii privind posibile infracţiuni", a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, în judeţul Braşov, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de fraudă la vot faţă de un membru al unui birou electoral care avea sub listele electorale un buletin de vot pentru alegerea primarului pe care era aplicată ştampila cu menţiunea "Votat".

Monica Dajbog a mai spus că, în judeţul Olt, două persoane au fost sancţionate contravenţional cu suma de 600 de lei fiecare, din cauză că au însoţit câte un alegător în cabina de vot, fără aprobarea preşedintelui biroului electoral.

În judeţul Mehedinţi, o persoană care a sesizat faptul că într-o secţie mai multe persoane au intrat în cabina de vot în acelaşi timp a fost amendată cu suma de 500 de lei întrucât fapta nu s-a confirmat, a informat Dajbog.

"În Bucureşti, preşedintele unei secţii de votare a solicitat sprijinul efectivelor MAI, pentru că un bărbat făcea scandal în secţia de votare. Acesta a fost ulterior preluat de o ambulanţă şi transportat la Spitalul de Psihiatrie. Tot în Capitală, un cetăţean în stare de ebrietate a adresat injurii şi expresii jignitoare membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Cetăţeanul a fost scos din secţia de votare şi amendat cu 500 de lei", a adăugat Monica Dajbog.

Ea a precizat că în mai multe secţii de vot din ţară au fost înregistrate incidente legate de dispariţia ştampilelor cu menţiunea "Votat". "În toate cazurile a fost sesizată Poliţia şi se fac cercetări, fără a se afecta desfăşurarea procesului de votare".

Potrivit acesteia, angajaţii MAI au sancţionat şi persoanele care au comercializat, distribuit sau consumat băuturi alcoolice în apropierea secţiilor de votare. "Astfel de cazuri au fost înregistrate în judeţele Cluj şi Satul Mare, dar şi în municipiul Bucureşti", a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.

---------------

Actualizare 16:10 BEJ Gorj afirmă că nu s-a încălcat legea în cazul votului lui Ion Călinoiu (PSD)

Ion Călinoiu, candidatul PSD la funcţia de consilier judeţean, care a votat la altă secţie decât cea la care era arondat, nu ar fi încălcat legea, potrivit locţiitorului preşedintelui BEJ Gorj.

Acesta a menţionat că preşedintele respectivei secţii de votare i-a permis lui Ion Călinoiu să voteze în urma verificării cărţii de identitate, stabilindu-se că acesta nu a mai votat în altă parte.

"Legea are o prevedere clară că fiecare trebuie să voteze la secţia la care este arondat, dar în acelaşi timp nu există o interdicţie ca alegătorul să nu voteze la o altă secţie pe listele suplimentare, bineînţeles în condiţiile în care este în oraşul unde este el arondat. Ceea ce s-a întâmplat astăzi cam asta este aspectul. Nu este o mare ilegalitate că s-a votat la o altă secţie decât cea unde domnul Călinoiu este arondat. Preşedintele secţiei de votare hotărăşte. Acum ideea este ca alegătorul să nu se prezinte la două secţii de votare să încerce să voteze apoi şi la secţia unde este arondat, acolo apare o problemă. Dar în cazul de faţă asta nu s-a întâmplat. Deci domnul Călinoiu a votat acolo pentru că aşa cum a spus, probabil i-a fost mai aproape, preşedinta de secţie i-a permis, cartea de identitate i-a fost verificată, s-a constatat că nu a mai votat în altă parte şi asta e toată starea de fapt", a spus Florentina Săvulescu, citată de Agerpres.

-------------

Actualizare 16:00 Primarul Sibiului: "Am votat cu gândul la acest oraş aparte şi încântător"

Primarul interimar al Sibiului, Astrid Fodor, a votat, duminică, spunând că îşi doreşte un oraş puternic, dezvoltat economic, cu locuri de muncă şi salarii decente, transmite Mediafax.

Astrid Fodor, primar interimar al Sibiului din decembrie 2014, după ce primarul Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al României, a venit la secţia de vot însoţită de cei doi fii.

"Am votat cu gândul la acest oraş aparte şi încântător, un oraş puternic dezvoltat economic, cu locuri de muncă pentru fiecare, cu salarii decente, un oraş care şi-a propus în următorii ani să finalizeze reabilitarea tuturor cartierelor, cu miniparcuri în fiecare, un oraş plin de viaţă, cu activitate culturală şi sportivă intensă, un oraş unde vin anual sute de mii de turişti, un oraş în care, indiferent de vârstă să ne simţim bine şi să ne simţim acasă", a declarat, la ieşirea de la urne, Astrid Fodor, candidat la Primăria Sibiu din partea Forumului Democrat al Germanilor din România.

Întrebată dacă speră într-o prezenţă bună a sibienilor la vot, Astrid Fodor a răspuns afirmativ.

"Eu sper că va fi o prezenţă bună la vot, pentru că viitorul şi mersul înainte al oraşului sunt în mâinile comunităţii, în mâinile cetăţenilor care votează. Eu sper că decizia pe care o iau când pun ştampila pe buletinele de vot e luată în cunoştinţă de cauză, că au analizat performanţele de până acum ale candidaţilor, că s-au uitat la programe şi s-au gândit că Sibiul trebuie să îşi continue dezvoltarea", a mai declarat Astrid Fodor.

(G.F.)

-----------

Actualizare 15:55 MAI: 272 de sesizări privind posibile încălcări ale legii la alegerile locale

De la începerea procesului de votare au fost înregistrate 272 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni, iar în urma verificărilor peste 30% dintre acestea nu au fost confirmate.

"Până la acest moment, scrutinul pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale s-a desfăşurat fără a fi înregistrate evenimente grave în planul ordinii publice. La nivel naţional, au fost înregistrate 272 de sesizări privind săvârşirea de posibile contravenţii sau infracţiuni care au legătură cu procesul de vot şi care sunt în competenţa de soluţionare a structurilor MAI. Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne verifică fiecare semnalare de încălcare a legislaţiei privitoare la alegeri pentru a stabili cu certitudine existenţa sau nu a aspectelor sesizate", a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, citată de Agerpres.

Ea a precizat că peste 30% din semnalări nu s-au confirmat.

"Mai mult de 30% dintre semnalările de fapte ilegale în legătură cu procesul de vot nu s-au confirmat. Majoritatea semnalărilor provin din mediul rural, respectiv 65%", a spus Monica Dajbog.

(G.F.)

-------------

Actualizare 15:47 Rovana Plumb (PSD): "Am votat cu gândul la bucureşteni"

Vicepreşedintele social-democrat Rovana Plumb spune că a votat "cu gândul la bucureşteni, cu gândul la oameni", Capitala având nevoie de "cel mai bun primar".

"Am votat cu gândul la bucureşteni, cu gândul la oameni. Bucureştiul are nevoie de cel mai bun primar. Am încredere în cei pe care i-am votat astăzi, ştiind că au soluţii clare pentru bucureşteni şi pentru Bucureşti", a afirmat Rovana Plumb, după ce şi-a exercitat dreptul constituţional, relatează Agerpres.

Ea a spus că persoanele pe care le-a susţinut pentru aceste alegeri locale sunt "de încredere şi oameni de cuvânt".

"Îmi doresc foarte mult ca bucureştenii să îi voteze pe cei pe care i-am susţinut şi eu, pentru că ştiu că sunt oameni de încredere şi sunt oameni de cuvânt", a afirmat vicepreşedintele PSD.

Bucureştenii îşi exprimă votul, duminică, pe patru buletine diferite - pentru primar general, primar de sector, reprezentanţii în CGMB şi pe cei în consiliul local.

În momentul introducerii buletinelor de vot în cele patru urne, Rovana Plumb a inversat două dintre aceste buletine. "Întotdeauna am emoţii, pentru că este firesc atunci când te gândeşti că vrei ca lucrurile să meargă bine, când te gândeşti că bucureştenii au nevoie de atâtea lucruri bune, sunt momente în care bineînţeles că ai emoţii", a mărturisit vicepreşedintele PSD.

Rovana Plumb a votat la una din secţiile amenajate la Colegiul bilingv "George Coşbuc" din sectorul 2 al Capitalei.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:40 Peste 5,5 milioane de cetăţeni au votat până la ora 15:30; prezenţă la vot de 30%

Peste 5,5 milioane de români au votat astăzi, până la ora 15:30, la alegerile locale, prezenţa la vot, la nivel naţional, depăşind 30%, potrivit datelor furnizate de site-ul Biroului Electoral Central (BEC).

Judeţele cu cea mai mare prezenţă la urne până la ora 14:30 au fost Giurgiu (38,75%), Teleorman (38,1%), şi Vâlcea (37,64%), iar cea mai scăzută participare la vot a fost în Timiş (23,66%), Sibiu (25,9%) şi Cluj (26,55%).

În Bucureşti, până la ora menţionată, a fost înregistrată o prezenţă de 19,32%.

În sectorul 1 au votat 21,7% dintre alegători, în sectorul 2 - 19,5%, în sectorul 3 - 18,41%, în sectorul 4 - 19,43%, în sectorul 5 - 17,47%, iar în sectorul 6 - 20,4%.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:10 Mihai Voicu (PNL): "Preşedintele CJ Gorj a încălcat legea ca să-l însoţească pe Ponta la vot"

Mihai Voicu, vicepreşedinte PNL, a declarat astăzi că preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, a votat la altă secţie de votare decât cea la care a fost repartizat pentru a-l însoţi pe Victor Ponta, încălcând legea.

"O situaţie care este la graniţa dintre trist şi comic, dar este la fel de ilegală- preşedintele Consiliului judeţean Gorj, domnul Ion Călinoiu, a fost lăsat să voteze la altă secţie de votare decât cea la care îşi are domiciliul şi asta pentru simplul motiv că a vrut să voteze împreună cu domnul Ponta care s-a aflat la vot în judeţul Gorj. Am înţeles că are domiciliul în judeţul Gorj, buletin de Gorj, asta nu este nici un fel de problemă, dar din slugărnicie domnul Călinoiu, care a dorit să voteze alături de domnul Ponta, a încălcat legea, cu complicitatea preşedintelui biroului electoral al Secţiei de votare respective",a declarat vicepreşedintele PNL Mihai Voicu, într-o conferinţă de presă, relatează Mediafax.

Mihai Voicu a semnalat neregului şi în Sectorul 1, unde urna mobilă a plecat fără documente complete şi angajaţi ai Poliţiei Locale sunt delegaţi ai PSD, UNPR sau ai alianţei PSD-UNPR în secţiile de votare.

"În Sectorul 1, la secţia 55, urna mobilă a plecat cu permisiunea preşedintelui biroului electoral de secţie, fără documente complete şi însoţită de candidaţi ai PSD. Am sesizat secţia de poliţie de pe raza căreia funcţionează această secţie de votare, sper să se ia măsuri ca acest lucru să nu afecteze corectitudinea votului în secţia respectivă. Un pic mai grav, tot în Sectorul 1, angajaţi ai Poliţiei Locale, câteva zeci, nu unul, nu doi, sunt delegaţi ai PSD, ai UNPR sau ai alianţei PSD-UNPR în secţiile de votare. Eu reamintesc prevederile articolului 21 din Legea 155 care guvernează funcţionarea Poliţiei Locale, care interzice angajaţilor Poliţiei Locale să fie membri de partid. Mai mult decât atât şi legea electorală prevede obligativitatea Poliţiei Locale alături de alte componente ale forţelor de ordine să fie în stradă, să asigure corectitudinea desfăşurării procesului electoral, nu să reprezinte partide în secţiile de votare".

Mihai Voicu a cerut sancţionarea de urgenţă a celor care au încălcat prevederile legale.

Liberalul a susţinut că în localitatea Slănic Prahova două ştamplie de vot au dispărut.

"În judeţul Parhova, în localitatea Slănic Prahova, am sesizat Poliţia deoarece au dispărut două ştamplie de vot, două, nu una, ceea ce ridică semne de întrebare inclusiv în situaţia puţin probabilă, dar invocată, a scăpării în urna de vot a ştampilelor", a spus Voicu.

Nereguli au fost semnalate şi în judeţul Ialomiţa, unde primarul din Fierbinţi continuă campania electorală şi Poliţia Locală a împiedicat de Poliţia Locală reprezentantul PNL să însoţească urna mobilă.

(G.F.)

-----------

Actualizare 14:46 Un ploieştean l-a votat pe Vlad Ţepeş

La o secţie de vot din Ploieşti un tânăr a desenat pe buletinul de vot o căsuţa separată de cele deja existente, în care a scris "La judecata de apoi Vlad Ţepeş o să intre-n voi" şi a aplicat ştampila "VOTAT", relatează Hotnews. Tânărul şi-a pozat buletinul de vot şi a postat imaginea pe o reţea de socializare.

(I.S.)

------------

Actualizare 14:30 Peste 4,8 milioane de cetăţeni au votat până la ora 14:30; prezenţă la vot de 26%

Peste 4,8 milioane de români au votat astăzi, până la ora 14:30, la alegerile locale, prezenţa la vot, la nivel naţional, depăşind 26%, potrivit datelor furnizate de site-ul Biroului Electoral Central (BEC).

Judeţele cu cea mai mare prezenţă la urne până la ora 14:30 au fost Teleorman (34,37%), Giurgiu (34,45%) şi Olt (34,16%), iar cea mai scăzută participare la vot a fost în Timiş (20,14%), Sibiu (22,5%) şi Cluj (23,02%).

În Bucureşti, până la ora menţionată, a fost înregistrată o prezenţă de 17,15%.

În sectorul 1 au votat 19,24% dintre alegători, în sectorul 2 - 17,2%, în sectorul 3 - 16,26%, în sectorul 4 - 17,22%, în sectorul 5 - 15,36%, iar în sectorul 6 - 18,13%.

(S.A.)

------------

Actualizare 14:16 Marian Vanghelie: "Am votat pentru încredere, poporul are nevoie de încredere în politicieni"

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a declarat duminică că a votat "pentru încredere", întrucât "poporul român are nevoie de încredere în politiceni şi în sine."

"Am votat pentru încredere, poporul român are nevoie de încredere în politiceni şi în sine pentru a depăşi această etapă mizerabilă în care ne aflăm în tot contextul ăsta în care trăim. Campania a fost prost gândită, a fost un monopol al partidelor mari PSD şi PNL", a spus Vanghelie, citat de Mediafax.

Întrebat cu cine a votat pentru Primăria Generală, Vanghelie a spus că a votat cu fostul ministru de Externe Adrian Severin, candidatul partidului său, aceasta fiind cea mai bună formulă de strategie. "Acesta are experienţă, a condus peste 25 de instituţii", a afirmat Vanghelie despre Severin.

Întrebat de un reporter de ce a stat aşa mult în cabină, Vanghelie a răspuns: "Am vrut să văd cât de uşor se poate orienta lumea. Aici stăm mai binişor faţă de legea electorală în România. Lumea nu-şi cunoaşte candidaţii, nu ştie ce să aleagă".

Pe de altă parte, întrebat dacă se aşteaptă la o condamnare cu executare în dosarul în care este acuzat de luare de mită, fostul primar a remarcat: "În România e posibil orice".

Vanghelie a spus că va urmări rezultatele exit-poll-urile la sediul PDS.

Fostul edil al Sectorului 5 a venit la secţia de votare însoţit de fiul său.

(G.F.)

------------

Actualizare 14:07 Quintus: "Se fură cum nu am crezut că e posibil"

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat astăzi, după exercitarea dreptului de vot, că îşi doreşte ca poporul să aibă "înţelepciune şi dragoste de ţară" astfel încât să îi aleagă pe cei mai "pricepuţi şi cinstiţi".

"De azi dimineaţă mă gândesc să aibă poporul nostru atâta înţelepciune, dragoste pentru ţară şi pentru fiecare dintre noi ca, punând votul unde trebuie, să alegem pe cei mai gospodari, pe cei mai pricepuţi şi cei mai cinstiţi pentru că, dacă o ducem aşa cum o ducem deopotrivă - nu avem un trai mult mai deosebit decât al dumneavoastră - asta e din cauză că nu ne-am gospodărit bine şi am furat fără niciun pic de jenă. Se fură cum nu am crezut că e posibil", a spus Quintus, citat de Agerpres.

Acesta şi-a exprimat speranţa că cetăţenii vor intra la vot cu gânduri "folositoare".

"Poate că ploile astea nefericite să ne spele de păcatele astea, să intrăm la urnele de vot cu cele mai folositoare gânduri pentru noi toţi şi să lăsam mai deoparte prieteniile, obligaţiile, chiar partidele dacă ele nu pun oamenii cei mai buni şi să îi alegem noi pe cei care ne vor conduce bine de aici înainte", a adăugat preşedintele de onoare al PNL.

Quintus, în vârstă de de 99 de ani, a venit la vot, ca de fiecare dată, însoţit de soţia sa şi a spus că, din 1938, nu a pierdut nicio ocazie de a vota.

"Fiecare vot contează. Cu un vot în plus se poate alege un om bun sau un om mai puţin bun", a explicat acesta.

-----------

Actualizare 13:44 Ovidiu Raeţchi: "Am votat pentru un Bucureşti modern"

Candidatul PNL la Primăria sectorului 5, Ovidiu Raeţchi, a declarat că a votat pentru un Bucureşti modern, condus de oameni "cu bun simţ".

"Am votat pentru un Bucureşti modern, pentru un Bucureşti condus de oameni cu bun simţ, pentru un Bucureşti al legii şi al normalităţii", a spus astăzi Raeţchi, după ce a votat la o secţie amenajată la Şcoala 130 din Capitală, relatează Agerpres.

El a afirmat că a votat cu gândul la copii, ca aceştia să trăiască într-o "lume normală".

"Am votat cu gândul la copiii noştri şi la copiii mei, pentru că, dacă noi toţi, chiar şi tineri, am fost şi suntem o generaţie de sacrificiu, măcar ei să aibă şansa de a trăi într-o lume normală", a afirmat candidatul liberal.

-----------

Actualizare 13:37 BEC - prezenţa la urne: Până la ora 13:00 au votat 21,12% dintre alegători

Prezenţa la vot pe ţară la alegerile locale a fost, astăzi, până la ora 13:00, de 21,12%, a anunţat Biroul Electoral Central (BEC).

În mediul urban, prezenţa la urne a fost de 17,25%, iar în cel în rural, de 26,35%.

Potrivit BEC, în Capitală au votat 13,56% dintre alegători.

În sectorul 1 au votat 15,08% din totalul alegătorilor înscrişi în liste, în sectorul 2 - 13,58%, în sectorul 3 - 12,93%, în sectorul 4 - 13,63%, în sectorul 5 - 12,14% şi în sectorul 6 - 14,37%.

Următoarele date privind prezenţa la vot vor fi comunicate la 16:30 pentru ora de referinţă 16:00, a mai anunţat BEC.

-----------

Actualizare 13:23 MAI: 120 de sesizări privind săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni la alegerile locale

De la începerea procesului de votare au fost înregistrate 120 de sesizări cu privire la săvârşirea unor posibile contravenţii sau infracţiuni, iar în urma verificărilor 20% dintre acestea nu au fost confirmate.

"Au fost constatate 20 de fapte contravenţionale, fiind aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei şi nouă avertismente scrise. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea a 10 posibile infracţiuni", a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Aceasta a precizat că, de la începerea votării şi până la ora 12:30, nu au fost semnalate situaţii deosebite în ceea ce priveşte asigurarea ordinii publice.

"Cele mai multe sesizări se referă la continuarea campaniei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot şi prezenţa altei persoane în cabina de vot în afara celei care votează", a mai afirmat Dajbog.

----------

Actualizare 13:19 Carmen Iohannis: "Este foarte importantă prezenţa la vot, este o datorie de onoare"

Carmen Iohannis, soţia preşedintelui Klaus Iohannis, i-a îndemnat astăzi pe români să voteze, afirmând că prezenţa la vot este "o datorie de onoare şi o necesitate".

"Este foarte importantă prezenţa la vot, fiecare ar trebui să vină să îşi exprime dorinţa, pentru că este o datorie de onoare şi o necesitate", a declarat Carmen Iohannis, la ieşirea de la urne, potrivit Agerpres.

Soţia preşedintelui Iohannis a declarat că a votat pentru continuitate.

"Am votat pentru ca să se continue proiectele începute în Sibiu şi pentru ca oraşul nostru să devină şi mai frumos şi să ne bucurăm de el în continuare, să fie unul din oraşele cele mai dorite din lume, să fie vizitat şi iubit precum îl iubim şi noi", a mai spus Carmen Iohannis.

Ea a votat astăzi, în jurul orelor 12.00, după ce a venit de la biserică, fiind însoţită doar de un angajat al SPP. Carmen Iohannis a votat în secţia 68. La secţia 70 a votat finul acesteia, Paul Porr, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România şi primul pe lista pentru Consiliul Judeţean Sibiu.

Carmen Iohannis a fost la slujba de la biserică, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unor surse citate de agenţia menţionată. Preşedintele României este aşteptat să voteze la Bucureşti, aşa cum a anunţat anterior.

------------

Actualizare 12:48 Ion Iliescu: "Ideea de antifraudă, indiferent cum e promovată, e necesară"

Fostul preşedinte al ţării Ion Iliescu consideră că ideea de antifraudă, indiferent cum e promovată, e necesară, şi spune că a venit la vot pentru că este o datorie elementară.

"E o datorie elementară. Depinde ce înţelege fiecare prin nou (sistem de vot, n.r.). Trebuie să avem pe de o parte o continuitate, consecvenţă, în consolidarea democraţiei româneşti şi alegerile locale sunt o expresie a acestora şi, pe de altă parte, să asigurăm o deschidere spre mai bine, spre nou", a afirmat astăzi Iliescu

Preşedintele de onoare al PSD a votat la Liceul ''Jean Monnet'' din Capitală.

Întrebat dacă sistemul antifraudă este unul benefic, acesta a precizat: "Ideea de antifraudă, indiferent cum e promovată, e necesară. Dacă este eficientă sau nu sau maniera în care se abordează - asta e chestiunea de fond".

-------------

Actualizare 12:37 AFP: Românii se prezintă la urne pentru a-şi alege primarii, pe fondul scandalurilor de corupţie

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi duminică la secţiile de votare pentru a-şi desemna primarii şi consilierii locali, un scrutin marcat de zeci de dosare de corupţie care îi vizează pe unii candidaţi şi pe foşti edili, comentează AFP, citată de Agerpres.

La Bucureşti, primăria este în prezent condusă de un interimar, întrucât fostul primar Sorin Oprescu este urmărit de justiţie pentru un caz de luare de mită. Cinci dintre cei şase primari de sectoare sunt, de asemenea, acuzaţi în diverse dosare, continuă agenţia franceză de presă.

În pofida problemelor judiciare, numeroşi candidaţi se prezintă duminică în faţa alegătorilor români.

Acest vot constituie primul test electoral pentru clasa politică din România după tragedia provocată de incendiul de la clubul Colectiv din Bucureşti, care a şocat întreaga ţară şi a fost urmată de căderea guvernului social-democrat condus de Victor Ponta. Ţara este în prezent guvernată de un executiv format din tehnocraţi, adaugă AFP.

-----------

Actualizare 12:31 Laszlo Tokes: "Maghiarii din România doresc schimbări radicale în viaţa politică maghiară"

Europarlamentarul Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), a declarat astăzi că maghiarii din România doresc schimbări radicale în viaţa politică maghiară, transmite Agerpres.

"Aşa cum vocea străzii, după incendiul din Clubul Colectiv, a militat pentru demisia clasei politice postcomuniste, şi noi, maghiarii din România, dorim schimbări radicale în viaţa politică maghiară", a spus Tokes.

Eurodeputatul a subliniat că alegerile libere sunt un mare rezultat al democraţiei, doar că românii nu şi-au folosit întotdeauna acest drept şi s-au lăsat şi influenţaţi.

"Noi, din păcate, în ultimii 25 de ani, nu întotdeauna am exercitat acest drept democratic, de multe ori ne-am lăsat influenţaţi de interesele politice dubioase ale diferitelor partide, care de multe ori au făcut abuz de poziţia lor, cum a abuzat şi UDMR-ul de încrederea alegătorilor. Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania oferă o alternativă faţă de interesele meschine, de multe ori corupte, ale partidului UDMR. Trebuie să ne lepădăm de corupţie şi de fraudele electorale. Sper că, de data aceasta, alegerile locale vor reprezenta o izbândă asupra corupţiei şi fraudei electorale", a mai precizat Laszlo Tokes.

----------

Actualizare 12:22 Procesul de votare în cele şapte secţii din Verneşti, judeţul Buzău, reluat

Procesul de votare suspendat în această dimineaţă în şapte secţii de votare din Circumscripţia nr. 82 Verneşti, judeţul Buzău, a fost reluat cu o întârziere de aproape cinci ore după retipărirea a 16.400 de buletine de vot pentru primar şi, respectiv, consiliul local.

"Procesul electoral a fost reluat după consultarea BEC-ului, au fost retipărite 16.400 de buletine de vot, iar programul nu va fi prelungit", a declarat preşedintele BEJ nr. 10 Buzău, judecătorul Aurel Puşcă, transmite Agerpres.

Procesul de votare a fost suspendat în această dimineaţă de către BEJ Buzău la circumscripţia nr. 82 Verneşti din cauza unor erori pe buletinele de vot.

Preşedintele BEJ nr. 10 Buzău, judecătorul Aurel Puşcă, a declarat, pentru agenţia citată, că a decis "suspendarea votării într-un timp util întrucât pe acelaşi buletin de vot erau trecuţi candidaţii la primărie şi la Consiliul Local".

"Am decis suspendarea votării împreună cu domnul prefect şi sperăm retipărirea de urgenţă a buletinelor de vot", a mai declarat Aurel Puşcă.

Potrivit unor surse oficiale, motivul suspendării procesului de vot a fost legat de tipărirea greşită a buletinelor de vot, numele consilierilor fiind trecute la secţiunea pentru primari şi invers. Buletinele vot fi date la retipărit şi apoi se va relua procesul de vot.

----------

Actualizare 12:19 Dan Cristian Popescu (PNL): "Am votat pentru ca în sectorul 2 să nu mai fie corupţie, să fie transparenţă"

Candidatul PNL la Primăria sectorului 2, Dan Cristian Popescu, a afirmat că a votat să nu mai fie corupţie şi a apreciat că prezenţa la alegerile locale va fi "mai mare decât în mod normal".

"Am votat pentru ca în sectorul 2 să nu mai fie corupţie, să fie transparenţă, pentru o reanalizare a tuturor dosarelor de retrocedare, pentru cheltuirea banilor în scopuri utile, pentru oprirea cheltuielilor inutile, pentru democraţie şi pentru România", a declarat astăzi Dan Cristian Popescu, după ce şi-a exercitat dreptul la vot, relatează Agerpres.

Popescu a spus că, până în prezent, nu a văzut incidente la secţiile de votare.

"Sper într-o prezenţă mare la vot. Cred că va fi mai mare decât în mod normal", a adăugat Dan Cristian Popescu.

------------

Actualizare 12:12 Peste trei milioane de cetăţeni au votat până la ora 12:00; prezenţă la vot de 17%

Peste 3 milioane de români au votat astăzi, până la ora 12:00, la alegerile locale, prezenţa la vot depăşind 17%, potrivit datelor furnizate de site-ul Biroului Electoral Central (BEC).

Judeţele cu cea mai mare prezenţă la urne până la ora 12:00 au fost Teleorman (23,78%), Giurgiu (22,19%) şi Olt (22,37%), iar cea mai scăzută participare la vot a fost în Harghita (13,04%), Timiş (11,2%) şi Cluj (12,1%).

În Bucureşti, până la ora menţionată, a fost înregistrată o prezenţă de 9,75%.

În sectorul 1 au votat 10,67% dintre alegători, în sectorul 2 - 9,8%, în sectorul 3 - 9,31%, în sectorul 4 - 9,8%, în sectorul 5 - 8,8%, iar în sectorul 6 - 10,38%.

------------

Actualizare 12:07 Ponta: "Sper ca sistemul să funcţioneze în sensul să nu se întârzie prea mult votul"

Fostul prim-ministru Victor Ponta a declarat astăzi, la Târgu-Jiu, că banii pentru sistemul actual de votare au fost alocaţi de către guvernul pe care l-a condus, el punctând că speră ca sistemul să funcţioneze, în sensul să nu se întârzie prea mult votul.

"Sper să funcţioneze în sensul să nu se întârzie prea mult votul, dar nu cred că vor fi probleme. Oricum nu au mai fost probleme în ultimii ani la vot multiplu, nici în 2012 nu a mai fost nicio problemă serioasă, nici după aceea. Dar e foarte bine, e modern", a spus Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Acesta a fost prezent în această dimineaţă Târgu-Jiu, unde i-a însoţit la vot pe candidaţii PSD la funcţiile de primar al municipiului şi preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Florin Cârciumaru, respectiv Ion Călinoiu.

Victor Ponta a precizat că va vota în cursul zilei în Bucureşti.

---------

Actualizare 11:57 Valeriu Steriu (UNPR): "Cred că viitorii primari au misiunea să arate că se poate conduce şi fără corupţie"

Viitorii primari au misiunea să arate că se poate conduce şi fără corupţie, a declarat astăzi preşedintele UNPR, Valeriu Steriu.

''Cred că viitorii primari au, în primul rând, misiunea să arate că se poate conduce şi fără corupţie. Este poate cel mai important lucru pe care urmează să-l vedem în următorii patru ani, pentru că ultimii 25 de ani au scos la lumină mult prea multe astfel de fapte'', a spus Valeriu Steriu, după ce a votat la Şcoala nr. 12 din Capitală.

El a arătat că a votat pentru ''o stângă unită în Bucureşti'' şi a spus că doar aceasta poate să transforme Capitala ''aşa cum merită'', relatează Agerpres.

''Sunt convins că şi în ţară stânga va câştiga astăzi şi vom avea într-adevăr o nouă perioadă în care România să se dezvolte. Sunt decizii importante pe care le pot lua doar cei care se prezintă astăzi la vot, deciziile acestea sunt date de oamenii care vin; mă bucur să văd în această dimineaţă deja o mobilizare, atât aici, în Bucureşti, cât şi în toată ţara, este vreme frumoasă şi îi îndemn pe români să iasă astăzi cu toţii la vot'', a transmis Steriu.

----------

Actualizare 11:53 Robert Negoiţă: "Am votat pentru că iubesc sectorul 3"

Robert Negoiţă, candidatul Alianţei PSD+UNPR la funcţia de primar al sectorului 3, spune că a venit să voteze pentru că iubeşte acest sector.

El şi-a exprimat convingerea că locuitorii sectorului 3 al Capitalei vor fi "campioni" la prezenţa la urne.

"Am venit la vot cu speranţa şi chiar convingerea că noi, sectorul 3, nu suntem campioni doar la reabilitare termică, doar la şcoli, spaţii verzi şi locuri de joacă, ci am convingerea că vom fi campioni şi la prezenţa la vot. Da, am venit la vot pentru că iubesc sectorul 3 şi toţi cei care iubesc sectorul 3 vor ieşi astăzi la vot. Aşa ne arătăm noi ataşamentul faţă de sector", a declarat Negoiţă, după exercitarea dreptului de vot, potrivit Agerpres.

Robert Negoiţă a venit să voteze împreună cu fiul său, care şi-a exprimat dreptul constituţional pentru prima dată, după ce în luna martie a împlinit 18 ani.

---------

Actualizare 11:50 Daniel Barbu (candidat ALDE la Primăria Capitalei): "Am votat pentru un oraş liber"

Daniel Barbu, candidatul ALDE la funcţia de primar general al Capitalei, a votat astăzi la Şcoala Uruguay.

"Am votat pentru un oraş liber, dar mai important decât lucrul pentru care eu am votat este ca fiecare cetăţean să îşi spună azi cuvântul, să nu lase ca minorităţi foarte active, foarte ideologizate, să aibă ultimul cuvânt. Cred că ultimul cuvânt trebuie să aparţină tuturor cetăţenilor Bucureştiului. De aceea îi îndemn ca în număr cât mai mare să vină, să aleagă potrivit propriei conştiinţe, să îndrăznească să fie oameni liberi, să îşi asume responsabilitatea pentru toate aceste oraşe", a declarat Daniel Barbu, la ieşirea din secţia de vot, citat de Agerpres.

Profesorul Barbu a fost însoţit la secţia de votare de copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu.

(S.A.)

----------

Actualizare 11:46 Cătălin Predoiu: "Am votat pentru seriozitate şi profesionalism, pentru că numai acestea sunt soluţiile câştigătoare"

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, a afirmat astăzi că a votat pentru seriozitate şi profesionalism, acestea fiind soluţiile câştigătoare pentru bucureşteni.

"Sunt convins că va fi începutul unei perioade însorite şi pentru Bucureşti după atâţia ani de administraţie care ne-a adus numai umbre şi multe necazuri. Am votat pentru soluţii serioase, am votat pentru seriozitate şi profesionalism, pentru că numai acestea sunt soluţiile câştigătoare, soluţii câştigătoare pentru bucureşteni, în primul rând", a declarat Predoiu, după ce a votat la Colegiul Economic "Virgil Madgearu".

Candidatul PNL a precizat că este încrezător că votul bucureştenilor va aşeza Capitala acolo unde îi este locul.

"Eu sunt convins (...) că sunt soluţii câştigătoare şi astăzi din acest vot al bucureştenilor să dea Dumnezeu să iasă o administraţie care să aşeze oraşul acolo unde îi este locul, o mare Capitală europeană", a mai afirmat Predoiu.

Acesta a venit la vot alături de soţia sa.

-----------

Actualizare 11:41 Tăriceanu: "Îmi doresc mai multă democraţie la nivelul întregii ţări, dar şi în administraţia locală"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, copreşedinte al formaţiunii ALDE, a afirmat astăzi, după ce a votat la alegerile locale, că îşi doreşte mai multă democraţie la nivelul întregii ţări, dar şi în administraţia locală.

"În primul rând, am votat pentru a-i susţine pe colegii mei şi partidul din care fac parte, dar, în acelaşi timp, nu vă ascund că îmi doresc mai multă democraţie nu numai la nivelul întregii ţări, dar şi la nivelul administraţiei locale astfel încât deciziile care se iau să fie cu consultarea cetăţenilor şi totodată ţinând cont tot mai mult de opţiunile pe care le au. Acest lucru nu se poate face decât printr-o democraţie mai directă, mai eficientă şi sigur că această campanie electorală care s-a desfăşurat aş spune într-un anonimat perfect nu ajută la consolidarea exerciţiului democratic pe care românii trebuie să-l facă", a declarat Tăriceanu, la ieşirea din secţia de vot.

Acesta a făcut un apel către toţi cetăţenii să meargă la vot "pentru că numai prin opţiunea lor vor putea să dea o perspectivă (...) către viitorul comunităţilor locale".

"Sunt îngrijorat de prezenţa slabă la vot până în acest moment, nu vă ascund, şi de aceea fac acest apel către toţi cei care au spiritul civic treaz pentru a vota, sigur, conform năzuinţelor şi aspiraţiilor fiecăruia", a precizat liderul ALDE.

-----------

Actualizare Prezenţa la vot, până la ora 11:30, la nivel naţional este de 14%

Peste 14% din electorat se prezentase la urne în întreaga ţară la patru ore şi jumătate de la deschiderea scrutinului, potrivit datelor de pe site-ul Biroului Electoral Central (BEC).

Astfel, până la ora menţionată, peste 2,6 milioane de cetăţeni au participat la vot.

Judeţul fruntaş este Teleorman, cu 22,2% prezenţă la vot.

Prezenţa la vot în Capitală este de doar 8,9%, cea mai mică faţă de restul judeţelor ţării.

----------

Actualizare 11:25 Kelemen Hunor (UDMR): "Am votat pentru candidaţii care sunt în slujba comunităilor locale, în slujba oamenilor"

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că a votat, astăzi, pentru candidaţii care sunt în slujba comunităţilor locale, în slujba oamenilor, pentru cei care pot asigura oamenilor siguranţa păstrării identităţii naţionale.

Kelemen Hunor a votat, astăzi, la secţia de votare de la Primăria comunei Cârţa, judeţul Harghita, împreună cu soţia sa, Eva, şi a declarat că alegerile locale au o miză deosebită, pentru că de autorităţile locale depinde cum vor evolua comunităţile locale, relatează Mediafax.

"Alegerile locale au o miză deosebită, pentru că de autorităţile locale depinde cum vor evolua comunităţile locale, pentru că primarii, consiliile locale şi judeţene au competenţe şi atribuţii din ce în ce mai mari privind calitatea vieţii şi proiectarea viitorului în anii care vin. Am votat pentru candidaţii care sunt în slujba comunităilor locale, în slujba oamenilor, pentru că acest lucru este cel mai important pentru un om politic, am votat pentru cei care pot asigura oamenilor siguranţa zilei de mâine şi, în cazul nostru, siguranţa păstrării identităţii naţionale", a spus Kelemen.

Liderul UDMR a subliniat că a mai votat şi pentru candidaţii care, în ultimii 26 de ani, şi-au dovedit capacitatea şi determinarea în ceea ce priveşte comunităţile locale, şi sunt apropiaţi de cetăţeni.

"Pentru comunitatea maghiară, alegerile locale mai au o miză, să arătăm că suntem o comunitate puternică în România şi vrem să rămânem, să construim viitorul pe pământul natal", a mai spus Kelemen Hunor.

------------

Actualizare 11:17 Traian Băsescu: "Sper ca electoratul să elimine partidele şi candidaţii care au dosare penale"

Fostul preşedinte al ţării, Traian Băsescu, a afirmat astăzi, după ce a votat la Liceul Jean Monnet din Capitală, că speră ca aceste alegeri să fie momentul în care electoratul, cu ştampila în mână, să elimine partidele şi candidaţii care au dosare penale.

"Am votat pentru ceea ce susţin de mulţi ani, pentru oameni politici noi, pentru un partid nou care să nu fie afectat de problemele tranziţiei", a declarat Băsescu, care a venit la urne împreună cu soţia sa, Maria Băsescu.

Fostul şef al statului a mai declataz că speră ca alegătorii să sancţioneze partidele şi candidaţii cu dosare penale. "Sper că alegerile vor fi momentul în care electoratul din România, cu ştampila în mână, va elimina el partidele şi candidaţii care au dosare penale. Este momentul ca românii să spună ei stop", a precizat Băsescu.

Acesta a menţionat că nu regretă că nu a candidat.

----------

Actualizare 11:00 Răzvan Sava (candidat PNL la sectorul 4): "Am votat pentru o administraţie modernă şi transparentă"

Candidatul PNL la Primăria sectorului 4, Răzvan Sava, spune că a votat pentru bunăstarea cetăţeanului şi pentru o administraţie modernă şi transparentă.

"Am votat astăzi pentru bunăstarea cetăţeanului, pentru o administraţie modernă şi transparentă, cea care va fi cu adevărat în slujba cetăţeanului. Doresc să dezvolt sectorul 4, să îl modernizez, să continui proiectele începute în mandatul primarului dinainte, iar administraţia pe care o să o fac o să fie cu adevărat în slujba cetăţeanului", a declarat Sava, astăzi, după ce şi-a exprimat opţiunea de vot la Şcoala gimnazială nr. 108, relatează Agerpres.

Răzvan Sava a venit la vot însoţit de fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone.

El a precizat că echipa pe care o face cu fostul edil este una "care îmbină experienţa şi tinereţea", o echipă care ştie ce are de făcut în sector pentru a-l moderniza şi a veni în sprijinul cetăţeanului. "E o echipă de succes", a susţinut Sava.

La rândul său, Cristian Popescu-Piedone a spus că va vota "pentru continuitate, pentru ca sectorul 4 să fie în continuare fruntaş, cu bugetul cel mai mic". Piedone urmează să voteze la altă secţie decât cea la care a votat Răzvan Sava.

------------

Actualizare 10:58 Olguţa Vasilescu (PSD): "E important ca cetăţenii să se prezinte într-un număr cât mai mare la vot"

Candidatul PSD la Primăria Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat astăzi, după ce şi-a exercitat dreptul de vot, că a votat pentru continuitate şi a făcut apel la cetăţeni să se prezinte în număr cât mai mare la vot.

"Am dat un vot foarte optimist, pentru continuitate. Dacă cetăţenii Craiovei sunt mulţumiţi, vor opta şi ei pentru continuitate. Oricum este foarte important să se prezinte azi la vot într-un număr cât mai mare, pentru că este şi un semnal pe care îl dau în primul rând faţă de noi, cei care am gestionat activitatea în acest oraş şi în acest judeţ. Eu sunt foarte optimistă şi rămâne diseară să vedem care este semnalul pe care ni-l dau cetăţenii", a spus Vasilescu, potrivit Agerpres.

Candidatul PSD a afirmat că îşi va petrece ziua de duminică în principal în secţiile de votare pentru a fi alături de candidaţii partidului şi pentru a vedea dacă procesul de votare se desfăşoară corect. "Nu cred că vor fi probleme, dar iată, în fiecare secţie se mai întâmplă câte ceva. Aici, de exemplu, nu s-a deschis intrarea din spate şi sunt foarte mulţi pensionari care trebuie să ocolească cel puţin un km, ceea ce nu este corect", a mai spus Vasilescu.

Olguţa Vasilescu a mai afirmat că a fost o campanie electorală atipică, în care candidaţii nu au fost foarte vizibili, pentru că legislaţia nu permite candidatului să interacţioneze foarte mult cu electoratul, motiv pentru care este greu de estimat dacă prezenţa la vot de anul acesta va fi mai mare sau mai mică decât cea de la alegerile locale din 2012.

Lia Olguţa Vasilescu a votat la una din secţiile de votare amenajate la Liceul CFR din Craiova şi a venit însoţită de membri ai familiei şi de conducerea PSD Dolj.

"Ne-a făcut mare plăcere s-o însoţim pe doamna primar şi sigur că fiecare vom merge la secţiile noastre de votare. Suntem alături de această echipă puternică de profesionişti, suntem alături de cei care nu au lăsat să treacă un fluviu pe bani europeni pe lângă Craiova şi au reuşit să ia cele mai multe proiecte europene. Suntem aproape de oameni", a spus Ion Prioteasa, vicepreşedinte PSD Dolj şi candidat pe lista partidului pentru Consiliul Judeţean.

-----------

Actualizare 10:54 Nicuşor Dan: "Am votat pentru un Bucureşti necorupt, pentru o nouă clasă politică"

Nicuşor Dan, candidatul Uniunii Salvaţi Bucureştiul la funcţia de primar general al Capitalei, spune că a votat pentru un Bucureşti necorupt şi pentru o nouă clasă politică, el îndemnând alegătorii să îşi exprime astăzi opţiunea electorală.

"Vreau să mulţumesc sutelor de oameni care au muncit pentru campanie, inclusiv cei care s-au trezit la 5 dimineaţă astăzi ca să supravegheze votul din partea noastră. Am votat pentru un Bucureşti necorupt, am votat pentru o nouă clasă politică, nu pentru una care şi-a dovedit şi corupţia şi incompetenţa. Vreau să îndemn oamenii să iasă la vot. De câte ori oamenii au ieşit la vot în număr mare s-au produs schimbări importante în România şi sunt convins că putem să o facem azi. Îi îndemn pe oameni să aibă încredere în toţi ceilalţi care au acelaşi vot ca şi ei, să aibă încredere că împreună putem să construim o societate în care ne decidem noi singuri destinul", a declarat Nicuşor Dan, la ieşirea de la urne, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă este emoţionat, el a răspuns că simte responsabilitate faţă de mulţi oameni care au muncit în campanie.

----------

Actualizare 10:51 Dragnea: "Sper ca românii să voteze oameni serioşi şi responsabili, oameni care nu vând iluzii, care nu mint"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a exprimat speranţa, astăzi, la ieşirea de la vot, ca românii să voteze la alegerile locale pentru dezvoltarea comunităţilor lor şi să voteze oameni serioşi şi oameni responsabili.

"Sunt patru ani importanţi pentru România, în care se pot realiza multe proiecte, patru ani în care oamenii pot avea o viaţă mai bună. Aşa cum am votat şi eu, sper ca românii să voteze oameni serioşi şi responsabili, oameni care nu vând iluzii, care nu mint, oameni cinstiţi, corecţi şi care împreună cu comunităţile lor vor face ca România să se dezvolte", a declarat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

El a spus că a venit cu "foarte mare încredere" să voteze cu oamenii în care crede şi cu "foarte multă speranţă în viitor".

Preşedintele Partidului Social Democrat a votat la Turnu Măgurele, în judeţul Teleorman.

(S.A.)

----------

Actualizare 10:49 Gabriela Firea: "Am votat cu gândul la o Capitală cu şcoli şi spitale moderne, cu problema traficului rezolvată"

Gabriela Firea, candidatul Alianţei PSD+UNPR la funcţia de primar general al Capitalei, a votat astăzi la Colegiul "Tudor Vianu", mărturisind, după ce şi-a exprimat opţiunea electorală, că a avut emoţii mari, în ciuda faptului că s-a obişnuit cu transmisiile în direct de-a lungul anilor.

"Am votat cu speranţa că bucureştenii şi familiile lor vor avea o viaţă mai bună. Cu toţii ne dorim acest lucru, cu toţii am sperat de fiecare dată că se vor întâmpla lucruri frumoase în Capitală şi în România. Avem de această dată, poate, o şansă în plus, pentru că toţi suntem mai maturi, din toate punctele de vedere. Am votat cu gândul la o Capitală cu şcoli şi spitale moderne, cu problema traficului rezolvată într-un timp rezonabil, nu într-o perioadă foarte lungă de timp", a spus Gabriela Firea, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că bucureştenii se află la capătul unei "perioade foarte agitate, o perioadă tulbure". Firea a apreciat că decizia sa de a-şi folosi "întreaga energie şi tot timpul" avute la dispoziţie pentru a-şi prezenta bucureştenilor proiectele a fost una corectă.

"M-am gândit la copii, la locuri de joacă, la parcuri; m-am gândit la tineri, la locuri de muncă, la investitorii care o să vină în Bucureşti, să fie trataţi cu respect, atât investitorii români, cât şi cei europeni, dar şi cei americani, să găsească un mediu concurenţial adecvat. Am votat cu gândul la adulţi, la persoanele care sunt în activitate şi petrec foarte mult timp în trafic, spre serviciu, spre şcolile copiilor. Am votat cu gândul la seniorii noştri, la bunicii noştri, care merită o viaţă mai bună. (...) Sunt pregătită să lupt pentru bucureşteni, pentru intenţiile noastre bune exprimate în aceste zile", a spus ea.

De asemenea, Gabriela Firea i-a îndemnat pe cetăţeni să voteze precizând că ea şi-a exprimat opţiunea electorală la fiecare scrutin.

"Acum suntem la alegeri locale, cu alte cuvinte alegem gospodarii oraşelor, nu suntem la alegeri parlamentare, unde votăm pentru Parlament, pentru constituirea unui nou guvern. În rest, fiecare cum consideră şi cum apreciază că s-au prezentat candidaţii din întreaga ţară în această perioadă: cu onestitate, bună credinţă. De asemenea, cu proiecte concrete pentru locuitorii tuturor oraşelor", a spus Firea.

Ea a venit însoţită la urne de Dan Tudorache, candidatul Alianţei la funcţia de primar al sectorului 1.

După ce a votat, candidata a dat mâna cu toţi membrii secţiei de votare. Ea a precizat că va merge şi în alte sectoare, pentru "a lua pulsul" şi şi-a exprimat speranţa că va fi "o zi bună pentru bucureşteni, în primul rând".

(S.A.)

----------

Actualizare 10:46 Gorghiu: "Să alegeţi oameni oneşti şi cinstiţi; e cel mai important atribut al unui primar în ziua de azi"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu i-a îndemnat pe alegători să voteze "în primul rând oameni oneşti şi cinstiţi", afirmând că acesta ar fi cel mai important atribut al unui primar în ziua de astăzi.

"Îmi doresc să se schimbe viaţa în multe comunităţi din România, dar, din păcate, pentru că unii n-au vrut turul doi, e destul de probabil să nu se schimbe pe măsura pe care ne-o dorim. De aceea, pentru că nu avem un al doilea tur, vă îndemn pe toţi să veniţi la vot, să votaţi util, să votaţi cu raţiunea şi cu sufletul în acelaşi timp şi să ştiţi un lucru: cei care stau acasă şi care dau acel vot de blam nu decid. Doar cei care vin la vot pot decide soarta comunităţii lor, aşa că vă rog să vă implicaţi, să vă decideţi viitorul în Bucureşti, la sector şi să alegeţi în primul rând oameni oneşti şi cinstiţi. E, cred, cel mai important atribut al unui primar în ziua de azi", a declarat Gorghiu, la ieşirea de la urne, potrivit Agerpres.

Ea a mărturisit că a votat cu emoţii, "cu sufletul şi cu raţiunea", precizând că alegerea a fost una uşoară.

"Am votat cu emoţii. Mi-am uitat şi buletinul. Noroc că au strigat după mine membrii secţiei să-mi recuperez buletinul de identitate. Am votat cu emoţie, dar am votat cu sufletul şi cu raţiunea în acelaşi timp. A fost o alegere uşoară din punctul ăsta de vedere, pentru că am ales şi pentru sector şi pentru Primăria Generală soluţii serioase. (...) Am ales oameni integri, serioşi, oneşti, oameni cu experienţă în administraţie, care am convingerea că o să facă (...) o viaţă mai bună", a mai spus Gorghiu.

(S.A.)

----------

Actualizare 10:43 Turcescu (PMP): "Dacă nu vom schimba ceva, va trebui să ne uităm şi la clasa politică, şi la societatea românească"

Candidatul PMP la Primăria Capitalei, Robert Turcescu, a declarat, astăzi, la ieşirea de la urne, că, dacă electoratul doreşte să schimbe ceva, va trebui să vină la vot, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, probabil că trebuie privit ''şi într-o parte şi în alta, şi la clasa politică şi la societatea românească".

"Mă gândesc cu speranţă că nu e un efort foarte mare nici pentru democraţie, nici pentru noi înşine să ieşim o dată la patru ani la vot la alegeri locale sau generale, mai ales că (...), măcar într-o oarecare măsură, oricum mai mult decât în anii precedenţi, societatea politică din România a făcut un pas: a admis să aducă oameni noi pe liste. (...) Acum cred că responsabilitatea e împărţită. Cred că şi electoratul - societatea românească - are, la rândul ei, obligaţia să aducă vreme de 5-10 minute un tribut plătit democraţiei care, să fim serioşi, nu este unul dureros. Mergem la vot, punem o ştampilă pe buletinele de vot şi considerăm că dorim să schimbăm ceva. Dacă nu se va întâmpla asta, probabil că trebuie să ne uităm şi într-o parte şi în alta, şi la clasa politică şi la societatea românească, şi să analizăm cu adevărat ce se întâmplă cu noi toţi", a spus Turcescu, potrivit Agerpres.

El a precizat că a votat cu gândul la copiii săi şi la copiii bucureşteni, pentru ca aceştia "să trăiască realmente într-o capitală europeană".

"Am votat cu foarte multă speranţă şi cu gândul că oamenii tineri din acest oraş, oamenii maturi din acest oraş, care îşi doresc realmente să se schimbe lucrurile în bine, vor ieşi azi la vot. Privesc cu încredere ziua de azi şi sunt convins că lucrurile vor ieşi aşa cum trebuie pentru acest oraş", a adăugat Turcescu.

-----------

Actualizare 10:40 Blaga: "Am votat pentru o bună guvernare locală, dar şi împotriva imposturii, demagogiei şi populismului extrem"

Copreşedintele PNL Vasile Blaga spune că a votat "pentru o bună guvernare locală, pentru profesionalism, competenţă şi viziune'', dar şi împotriva "imposturii, demagogiei şi populismului extrem".

"Am votat pentru o bună guvernare locală, am votat pentru profesionalism, competenţă, viziune. Evident, am votat (...) şi la Primăria Generală şi la Primăria sectorului 1 pentru oameni cu soluţii serioase şi care şi le pot duce la îndeplinire, pentru că au şi echipe foarte puternice în spatele lor. (...) Am votat, în acelaşi timp, împotriva imposturii, demagogiei şi a populismului extrem, uneori, dus în politică", a precizat astăzi Blaga, după ce a votat la Colegiul Naţional "I.L.Caragiale", relatează Agerpres.

El a făcut apel la bucureşteni să vină în număr cât mai mare la vot.

"Îmi permit să-i rog, să-i invit pe bucureşteni, să vină în număr cât mai mare la vot, pentru că ştiu că le pasă de oraşul în care trăiesc, de fiecare sector în parte", a spus Blaga.

Liderul PNL a venit la urne împreună cu soţia sa.

----------

Actualizare 10:35 BEC - Prezenţa la urne: Până la ora 10:00 au votat 7,93% dintre alegători

Prezenţa la vot pe ţară la alegerile locale a fost, astăzi, până la ora 10:00, de 7,93%, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central (BEC).

În mediul urban, prezenţa la urne a fost de 6,13% şi în rural, de 10,37%.

Potrivit BEC, în Bucureşti au votat 4,36% dintre alegători.

În sectorul 1 au votat 4,62% din totalul alegătorilor înscrişi în liste, în sectorul 2 - 4,44%, în sectorul 3 - 4,17%, în sectorul 4 - 4,43%, în sectorul 5 - 3,98% şi în sectorul 6 - 4,59%.

Următoarele date privind prezenţa la vot vor fi comunicate la 13:30 pentru ora de referinţă 13:00.

În 2012, prezenţa la urne până la ora 10:00 a fost de 8,99%.

----------

Peste 18.000.000 de cetăţeni cu drept de vot sunt chemaţi astăzi la urne pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. Votul pentru alegerea primarilor, consilierilor judeţeni şi locali a început la ora 7:00 şi se va încheia la ora 21:00.

Secţiile de votare s-au deschis în această dimineaţă, la ora 7:00, peste 18.000.000 de alegători fiind aşteptaţi la urne, până la ora 21:00, pentru a alege autorităţile administraţiei locale.

267.242 de persoane candidează pentru a ocupa o funcţie de primar, consilier local, judeţean sau în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, relatează Agerpres.

Potrivit statisticilor publicate de Biroul Electoral Central, 12 candidaţi "se luptă" pentru postul de primar general al Capitalei, sunt 14.039 de candidaţi la funcţia de primar, 239.134 de persoane îşi doresc o funcţie de consilier local, iar 14.057 aspiră la un mandat de consilier judeţean sau ales în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

În Bucureşti, 1.780.307 de cetăţeni, sunt chemaţi la urne, pentru a-şi alege primarul general, primarii de sectoare, consilierii generali şi pe cei locali, în 1.246 de secţii de votare.

În sectorul 1 sunt înscrişi în registrul electoral 207.584 alegători, în sectorul 2 - 317.581, în sectorul 3 - 402.970, în sectorul 4 - 272.842, în sectorul 5 - 248.438, iar în sectorul 6 - 330.892.

În premieră, în secţiile de vot a fost instalată o aplicaţie pe o tabletă prin care vor fi prevenite tentativele de vot ilegal. Astfel, alegătorul îi înmânează unui operator de calculator cartea de identitate, care va scana CNP-ul, iar aplicaţia va indica dacă acesta a mai votat sau nu. Fraudarea votului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

O altă noutate constă în faptul că preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale.

Au dreptul de a alege cetăţenii care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, iar dreptul de vot se exercita pe baza buletinului de identitate, cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorii, paşaportului diplomatic sau de serviciu şi carnetului de serviciu militar.

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţa şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetăţeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetăţeni ai UE).

La aceeaşi secţie de votare, alegătorii votează pentru consiliul local, judeţean şi pentru primar, unde vor primi trei buletine de vot. În Capitală, vor vota pentru consiliul local al sectorului, primarul de sector, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru primarul general şi vor primi patru buletine de vot.

Ştampila cu menţiunea "Votat" se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului preferat, în caz contrar buletinul fiind declarat nul. După ce au votat, cetăţenii îndoaie buletinul de vot şi îl introduc în urne.

Ulterior, alegătorii trebuie să predea ştampila preşedintelui secţiei, care are obligaţia să ştampileze actul de identitate, menţionând data scrutinului.

Pentru alegerile de astăzi, au fost organizate la nivel naţional 18.616 de secţii de votare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. „Dupa doi ani in seara asta e momentul sa fiu generos – Alina , te rog NU ITI DA DEMISIA !!! Ramai la sefia PNL ca ii reprezinti cu adevarat pe cei ramasi acum acolo! Si nu pleca – vrem sa castigam si parlamentarele!

    Te rog mult Alina, tine-l si pe Perdoiu „to be elected”!!! A fost presedinte, a fost Prim Ministru, a fost acum si Primar General – urmeaza alegeri pentru Secretar General ONU!

    Ce penibili sinistri!!!” 

    1. za noust clin praim-ministar...7 martie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb