Partidele au început să-şi facă publice intenţiile în ceea ce priveşte alianţele post-electorale menite să le asigure o majoritate în Parlament. Sunt anunţate compatibilităţile, dar şi incompatibilităţile. Faţă de începutul anului, când se pregăteau colaborările pentru alegerile locale, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult, doar dispariţia UNPR a modificat puţin tabla de joc. Acum, mai toate partidele au avut grijă să anunţe cu cine nu vor colabora.
Liderii Partidului Social Democrat nu oferă surprize în ceea ce priveşte posibilele colaborări, ALDE reprezintă prima opţiune pentru un "mariaj" post-electoral, dar nimeni nu exclude o colaborare cu PRU, partid în care se regăsesc mai mulţi foşti parlamentari ai PSD. În schimb, în direct la TV, liderul PSD, Liviu Dragnea a ţinut să precizeze că sub nicio formă nu va face o alianţă cu UDMR şi nu e de acord nici cu o colaborare cu PNL: "Eu nu vreau să facem alianţă cu UDMR-ul la guvernare. Punct! Eu cred şi sper că românii vor acorda suficiente voturi PSD-ului şi colegilor de la ALDE, în aşa fel încât împreună să putem guverna în România aşa cum îşi doresc românii, pentru o viaţă mai bună. Dacă nu vom avea aceste voturi, de ce să vorbim despre variante de prim-ministru? Dacă românii o să aibă mai multă încredere în nişte cuvinte fără acoperire şi nişte oameni care au foarte slabă moralitate, arătând în ultimele zile lucrul ăsta, atunci asta e soarta. Nu am planul B, planul C, planul D, planul E. Ca să poţi să faci un guvern din cel puţin două partide trebuie ca acele partide, oamenii din acele partide să fie cât de cât compatibili. (...) Ce-i acum în PNL, vorbim de PNL şi de PDL-ul lui Băsescu, este imposibil să existe compatibilitate şi colaborare cu PSD-ul. Este imposibil. Şi atunci, ca să pornim într-un guvern, într-un act de guvernare, pe care să-l distrugem peste şapte luni de zile, eu nu vreau să duc PSD-ul în această aventură, că înseamnă să duci ţara, ne batem joc de votul celor care se prezintă în 11 decembrie. Al doilea motiv îl reprezintă lipsa totală de viziune pentru dezvoltarea României pe care au arătat-o în aceste luni. Adică, nu au niciun fel de viziune. (...) Sper ca PSD şi ALDE să facă peste 50%, dar asta o vor hotărî românii. Dar, deocamdată, văd că avem în faţa noastră ca şi adversari nişte oameni care fiecare la rândul lui ori nu respectă Constituţia, ori nu respectă legile, ori nu au niciun fel de moralitate".
Purtătorul de cuvânt al Partidului România Unită (PRU), Mirel Palada a anunţat la rândul său cu cine nu va colabora partidul în cazul în care va intra în Parlament: "Mai degrabă v-aş spune partidele cu care nu ne aliem. În niciun caz nu ne vom alia cu PNL-ul, în niciun caz nu ne vom alia cu USR-ul". Liderul USR, Nicuşor Dan a anunţat de asemenea că nu va colabora cu PNL, asta în condiţiile în care pare dispus să susţină aceeaşi variantă de premier, Dacian Cioloş, ca şi liberalii: "USR nu va face alianţă cu niciun partid, deci nici cu PNL. Noi nu vom face o alianţă cu PNL, nici înainte şi nici după alegeri, însă e posibil să sprijinim acelaşi prim-ministru. Asta este o decizie individuală a noastră şi o decizie individuală a lor. Acest scenariu este plauzibil, iar acest prim-ministru potenţial foarte probabil este domnul Cioloş". Pornind de la aceeaşi idee, Cioloş premier, preşedintele PNL, Alina Gorghiu are o cu totul altă perspectivă a unei posibile alianţe cu USR: " Prefer intrarea USR în Parlament, chiar dacă au fost cei care în Bucureşti ne-au confiscat o parte consistentă din electorat. Împreună cu USR agreăm aceeaşi variantă de premier". Pe de altă parte, o alianţă cu PMP nu este deloc exclusă, în ciuda unor declaraţii mai tari, mai ales că există colaborări la nivelul unor consilii locale.
Membri ai Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat vor candida la alegerile parlamentare pe listele partidului Alianţa Noastră România, în baza unui protocol semnat în luna august de către liderii celor două formaţiuni, Aurelian Pavelescu şi Marian Munteanu. O colaborare ANR - PNL nu este exclusă, chiar dacă a existat un moment mai puţin plăcut atunci când Marian Munteanu a trebuit să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei, la presiunea unor membrii ai PNL, care nu doreau să-i susţină candidatura. Sezonul alianţelor şi colaborărilor a fost deschis!
1. fără titlu
(mesaj trimis de dada în data de 03.11.2016, 15:20)
Auzi....cine vorbeste de ...MORALITATE....ex Dragnea