ALEGERILE PREZIDENŢIALE 2014 Titus Corlăţean, urmărit penal pentru votul din Diaspora

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 17 mai 2016

Titus Corlăţean, urmărit penal pentru votul din Diaspora

Kovesi: "Au fost audiaţi şi ambasadori"

Senat: Solicitarea Justiţiei în cazul Corlăţean va fi discutată astăzi în Biroul permanent

Procurorul -şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a transmis, ieri, procurorului general al PICCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Titus Corlăţean, senator în Parlamentul României, la data faptelor ministru al Afacerilor Externe, în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Procurorul - şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat ieri că, în acest dosar, au fost audiaţi inclusiv ambasadori: "Au fost audiaţi şi ambasadori şi şefi ai misiunilor diplomatice, au fost audiaţi şi funcţionari din cadrul ministerului".

Procurorii susţin că, în contextul organizării alegerilor prezidenţiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlăţean Titus, prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte.

DNA precizează: "Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetăţeni români care şi-au putut exercita dreptul de vot în străinătate.

Prin urmare, limitarea accesului la secţiile de votare în străinătate a avut drept consecinţă creşterea procentajului total de voturi favorabile obţinute de acelaşi candidat, în condiţiile în care comportamentul electoral al cetăţenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv.

Pe de altă parte, dreptul de vot al cetăţenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât şi prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulţi dintre titularii dreptului la vot să renunţe la exercitarea acestuia.

Prin aceeaşi conduită, ministrul de externe a cauzat şi o vătămare a intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Externe, interese care constau în buna funcţionare a misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României în străinătate şi în îndeplinirea de către acestea, în condiţii optime, a atribuţiilor legale privind apărarea, în străinătate, a drepturilor cetăţenilor români.

Sintetic, această îndeplinire defectuoasă a atribuţiile de serviciu s-a concretizat îndeosebi în: nesocotirea unora dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secţii de votare în localităţi în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane; organizarea, fără vreo documentare ori justificare, de secţii de votare în localităţi care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României".

Biroul permanent al Senatului va discuta, astăzi, solicitarea Justiţiei privind începerea urmăririi penale faţă de fostul ministru de Externe Titus Corlăţean, a precizat Andrei Alexandru, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului. Potrivit sursei citate, în astfel de situaţii procedura prevede întrunirea Biroului permanent, care dă un termen Comisiei juridice să întocmească un raport pe baza referatului DNA. Ulterior, plenul Senatului se pronunţă prin vot asupra raportului Comisiei juridice.

Dragnea: "Recunosc că nu mă aşteptam la asta"

Social-democraţii vor lua în discuţie situaţia senatorului Titus Corlăţean, pentru care se solicită începerea urmăririi penale în dosarul diaspora, a declarat, ieri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

"O să discutăm. Informaţia e foarte proaspătă şi o să discutăm cu colegii noştri. Recunosc că nu mă aşteptam la asta, dar ne întâlnim în partid şi stabilim ce facem", a precizat Dragnea, la sediul central al PSD.

Întrebat dacă fostul premier Victor Ponta va fi implicat, la rândul său, în acest dosar, Dragnea a răspuns: "Nu ar avea de ce". "Nu cred, nu cred că poate să ajungă la Victor Ponta, nu ar avea de ce. Victor Ponta a fost candidat... Ştiu (era prim-ministru - n.r.), dar nici eu, nici dumneavoastră nu suntem procurori, deci nu ştim ce e acolo. Nu înţeleg de ce a ajuns la Titus, dar, sigur, nu am toate informaţiile", le-a spus jurnaliştilor preşedintele PSD.

PNL va vota favorabil solicitarea DNA în cazul lui Titus Corlăţean

Liberalii vor vota favorabil solicitarea DNA în cazul fostului ministru de Externe Titus Corlăţean şi le cer social-democraţilor să nu o blocheze.

Oficialii liberali declară într-un comunicat de presă: "PNL solicită PSD să se abţină de la a pune în aplicare în Senat tacticile tradiţionale de blocare a solicitărilor justiţiei. Dosarul diaspora, chiar şi după mai bine de un an de zile, trebuie să primească un răspuns din partea judecătorilor, iar pentru acest lucru procurorii trebuie lăsaţi să îşi finalizeze cercetările. Românii au dreptul să ştie, în urma unui act de justiţie, cine este răspunzător pentru umilinţele la care au fost supuşi. (...) Ca de fiecare dată, PNL are decizia de a vota favorabil şi în mod transparent pentru orice solicitare de ridicare a imunităţii, indiferent de numele persoanei vizate sau apartenenţa politică. În mod similar, solicităm PSD să-şi dea măsura declaraţiilor publice prin fapte, în mod diferit faţă de modul în care a făcut-o până acum prin blocarea solicitărilor adresate Parlamentului".

Liberalii susţin că PSD "şi-a demonstrat abilitatea de a acţiona în sensul îngrădirii drepturilor electorale, în aceeaşi formulă în care se prezintă şi astăzi în faţa cetăţenilor: Liviu Dragnea, Victor Ponta, Gabriela Firea".

Comunicatul mai arată: "Nu trebuie să uităm, chiar dacă asta şi-ar dori PSD, momentele în care Gabriela Firea povestea cu seninătate cum secţiile de votare din străinătate sunt suficiente şi nu există cozi, cele în care Victor Ponta în mod sfidător nega dreptul acestor români la vot ori acţiunea actualului condamnat Liviu Dragnea pentru legalizarea traseismului şi coruperea primarilor. Acestea sunt traume la care PSD a supus cetăţenii, atât la alegerile prezidenţiale, cât şi după, prin blocarea alegerilor parţiale de către Guvernul Ponta, în ciuda unor sentinţe judecătoreşti. Este de datoria tuturor senatorilor, chiar dacă este o perioadă de campanie electorală, să se mobilizeze pentru a da cu celeritate un răspuns pozitiv solicitării adresate în privinţa fostului ministru de Externe Titus Corlăţean".

Liberalii subliniază că dreptul la vot este sfânt într-o democraţie: "Este momentul să înţeleagă în cele din urmă şi domnul Tăriceanu, cel mai radical dintre pesedişti, că raţiunea unei legi este aceea de a fi egală pentru toţi cetăţenii, iar dreptul la vot este sfânt într-o democraţie, nu este o lozincă".

Voicu: "Senatorii să dea curs cererii justiţiei în cazul Corlăţean"

Deputatul liberal Mihai Voicu consideră că ar fi normal ca toate grupurile parlamentare din Senat să dea un vot pentru cererea de începere a urmăririi penale în cazul lui Titus Corlăţean, el susţinând că fostul ministru de Externe a fost doar un executant al ordinelor primite de la premierul de la acea vreme Victor Ponta.

"Astăzi (n.r. ieri), la mai mult de un an de la alegerile prezidenţiale, începem să tragem speranţe că vom afla adevărul despre ceea ce a însemnat blocarea votului din diaspora. Eu nu doresc în mod special răul domnului Corlăţean, mai ales că acesta, cu siguranţă, a fost mai degrabă un executant al ordinelor primite de la prim-ministrul Victor Ponta, care era şi candidatul PSD la acele alegeri", a declarat Mihai Voicu.

El a adăugat că partea juridică a acestui caz nu implică decât un singur lucru din partea politicienilor "şi anume ca senatorii de la toate grupurile parlamentare să voteze în continuarea cercetărilor". "Mai departe nu mai ţine de noi, de oamenii politici, ci ţine de cei care cercetează aceste fapte", a explicat Mihai Voicu.

Întrebat ce ar fi trebuit să facă Titus Corlăţean la momentul alegerilor prezidenţiale, având în vedere că în acea perioadă s-a afirmat public faptul că era de competenţa BEC să mărească sau nu numărul de secţii de votare din străinătate, liderul liberal a spus: "MAE este responsabilul. Şi de aceea această solicitare, administrativ vorbind are o logică".

Mihai Voicu a declarat, citat de Agerpres: "Politic, responsabil este Victor Ponta. Nu îl învinovăţesc politic pe Titus Corlăţean de ceva. Este clar că responsabilul politic este Victor Ponta, secondat de Liviu Dragnea, cel care îi conducea campania electorală. Însă, legal, MAE este cel care se ocupă de votul în străinătate. MAE este cel care putea să regleze, fără modificări ale legii, aceste voturi. Putea să organizeze acces multiplu la aceste secţii de votare, putea să organizeze spaţii sau încăperi mai mari, putea să organizeze în aceeaşi incintă a ambasadelor sau consulatelor secţii de votare care să permită votul mai facil. Dar, toate lucrurile acestea nu trebuie să le descoperim noi, trebuie să le descopere cei care le anchetează. Pe noi ne interesează să devoalăm oficial cum PSD a folosit acest vot pentru a încerca să câştige nelegal alegerile prezidenţiale".

Liberalul a subliniat că "partea politică" este una "extrem de importantă". "Este normal ca noi toţi, dar mai ales concetăţenii noştri din diaspora să afle cum a încercat PSD să câştige prin mijloace dincolo de limita legii alegerile prezidenţiale şi acestea au fost două: blocarea votului din diaspora şi aprobarea, la propunerea lui Liviu Dragnea, a legii traseismului politic", a mai spus el.

Gorghiu: "Cer PSD să nu împiedice ancheta printr-un vot împotriva urmăririi penale a lui Corlăţean"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu cere PSD să nu împiedice ancheta în cazul fostului ministru de Externe Titus Corlăţean, printr-un vot împotriva solicitării DNA.

Liderul PNL a scris pe Facebook: "În 2014, foarte mulţi români din diaspora au fost împiedicaţi să voteze. Cei care au dorit să-şi exercite acest drept au suportat ore în şir de aşteptat, în ploaie, la cozile umilinţei. Aparatul de stat al PSD a călcat democraţia în picioare ca să-şi scoată candidatul câştigător. Românii din diaspora, dar şi noi, cei din ţară, aşteptăm un deznodământ al anchetei în acest caz. E bine că se întâmplă totuşi ceva, fie şi la un an şi jumătate de la cea mai gravă încălcare a drepturilor electorale petrecută în România ultimilor ani. Îngrădirea drepturilor cetăţenilor a fost dintotdeauna specialitatea PSD".

Alina Gorghiu cere decenţa senatorilor de a nu împiedica această anchetă printr-un vot împotriva urmăririi penale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nici o acuzatie pentru ministrul Melescanu , care a coordonat turul 2 al alegerilor , cand aspectul votului din diaspora nu s-a deosebit in mod semnificativ de turul 1.

    E adevarat ca Melescanu e fost membru PNL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb